26 April 2024, 20:09 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

У ЧЕРНЯХІВСЬКОМУ РАЙОНІ ДО ОБ'ЄДАНОЇ ЦЕРКВИ ПЕРЕЙШЛИ ПЕРШІ ГРОМАДИ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

24 лютого на теренах нашої малої Батьківщини відбулись воістину історичні події , які започаткували собою кардинальні зрушення місцевого значення.

Члени трьох церквовних громад Вільської ОТГ на своїх зборах прийняли рішення про перехід до Православної Церкви України. Віряни сіл Вільськ, Щербини, Ялинівка та Перемога більшістю голосів, в атмосфері гострої дискусії та словесного протистояння, вирішили долучитися до Автокефальної Православної Церкви України.

В актовій залі Вільської сільської ради не було де яблуку впасти, адже зібралося понад сім десятківпарафіян, щоб обговорити питання про перехід від УПЦ МП до ПЦУ місцевої Свято-Михайліської громади. Як свідчать очевдці, таких ажіотажу та інтриги давно вже не пам’ятали. Взяв участь у зборах і настоятель храму, збудованого ще в 1748 році, о. Василій, який неодноразово висловлював свій намір перейти до ПЦУ разом із громадою. Варто зазначити, що на вранішнє богослужіння прибули його колеги з інших церков УПЦ МП та їхні прихильники. Мабуть, зважаючи на їхні "переконливі поради", на зборах о. Василій просив не поспішати з переходом, до виборів. Але наміри учасників зборів були рішучими, за перехід громади проголосували п'ятдесят сім учасників парафіяльних зборів. Проти було двоє, утрималися семеро. Члени громади звернулися до о. Василія і сподіваються, що він залишиться з громадою. Цього дня священнослужителю морально та психолгічно було дуже не просто.

У цей же день після вільських зборів відбулося зібрання прихожан місцевої церкви і в сусідньому селі Зорокові, де церква налічує понад 250 років від часу побудови і де священиком є також о Василій.

Тридцять п'ять жителівЗорокова – православних прихожан одноголосно пролосували за перехід до ПЦУ. Прийняттю рішення передувала гостра перепалка та взаємні звинувачення у викривленні історії та релігійних канонів.

Відстоювати консервативний Статус-Кво церковних громад на збори, що проходили у Зорокові, прибули: архімандрит Климент - благочинний Черняхівського благочиння, настоятель черняхівського храму СВ. Георгія.

Переконував учасників зборів у Зорокові не переходити до ПЦУ о. Богдан із Головиного, проте, як показав результат голосування, його зусилля виявилися марними.Свою позицію щодо переходу висловив настоятель Михайлівського храму с. Вільськ о. Василь.

До ПЦУ вирішила приєднатися громада ще одного сусіднього села - Вишполя, де поки що збудована лише капличка. Таке рішення підтримали 32 члени громади Покрови Пресвятої Богородиці.

У заходах взяли активну участь громадські діячі Олександр Батанов та В'ячеслав Дехтієвський, місцеві активісти Руслан Свірчевський, Володимир Клабановський, Олег Кобернюк, Людмила Люшненко та багато інших місцевих керівників, депутатів та представників інтелігенції. Земляки прислухалися до авторитетної думки голови об'єднаної громади Петра Бєлого та зороківського старости Григорія Лисюка.

Тож з упевненістю можна сказати, що на теренах Черняхівщини почався процес новітньої релігійної революції.

СвÑÑлина вÑд ЮÑÑÑ ÐалаÑевиÑа.

СвÑÑлина вÑд ЮÑÑÑ ÐалаÑевиÑа.

СвÑÑлина вÑд ЮÑÑÑ ÐалаÑевиÑа.

СвÑÑлина вÑд ЮÑÑÑ ÐалаÑевиÑа.

СвÑÑлина вÑд ЮÑÑÑ ÐалаÑевиÑа.