19 April 2024, 03:37 Житомир: °C
Нінель Зубкова
Головний лікар приватної клініки Нікамед, лікар акушер-гінеколог

​Рання вагітність. Хто винен і що робити?

Ще одна важлива тема, яку соромляться обговорювати більшість батьків.

«Чим би дитя не тішилось, аби в пелені не принесло». Напевно, кожен хоча б раз в житті чув такий вислів. Чомусь ранні вагітності завжди викликали і викликають негативне ставлення оточуючих. Офіційно рання вагітність – це вагітність, що настала у дівчинки, яка не досягла 18 років. Тому ранню вагітність дуже часто називаються підлітковою. Однак проблема полягає зовсім не в тому, що дівчина завагітніла, а в тому, як це сприймає суспільство. Друге питання, як рання вагітність вплине на здоров’я дівчинки та чи в змозі вона буде доглядати за дитиною. Звісно, без допомоги батьків та спеціалістів вирішити це питання самій дівчинці дуже складно. Іноді вона бачить єдиний шлях – це зробити аборт. А якщо термін для аборту сплив – народити дитину та відмовитись від неї. І в першому, і в другому випадку життєва трагедія, з численними відтермінованими наслідками.

Давайте спробуємо розібратись, чому ж виникають так звані «ранні вагітності» і чи нормально це?

Зазвичай всі думають, що рання вагітність настає через вплив так званої «поганої компанії». І найчастіше підлітки не усвідомлюють, що кожен незахищений статевий акт, навіть якщо у дівчинки ще не було перших місячних, може закінчиться вагітністю. А використання не надійних методів контрацепції, таких як перерваний статевий акт, у 40 дівчат зі 100, які протягом року використовують цей метод приведе до небажаної вагітності. І така ситуація можлива при наявності надійної контрацепції. Та навіть в абсолютно нормальній родині через брак спілкування та розуміння підліткової психології, виникають складні стосунки та як наслідок небажана вагітність. Коли така ситуація трапилась, перші хто має підтримати свою дитину, підставити їй своє плече мають бути звичайно батьки. Ця проблема є спільна та відповідальність в першу чергу лежить на батьках.

Цивілізований світ вважає за потрібне в доступній формі розповідати, вчити дітей сексуальній культурі. Інше питання, чи прислухаються наші підлітки до порад, чи володіють вони інформацією про надійні та безпечні методи контрацепції, про екстрену контрацепцію. Сучасні фармпрепарати дозволяють навіть через 5 діб після незахищеного статевого акту, запобігти небажаній вагітності. Для нас виглядає дивним, що у Франції мама запропонує дівчинці в 16 роківгормональні контрацептиви. Так метод надійний, перевірений, достатньо безпечний, якщо він погоджений з лікарем. А в Німеччині разом з контрацептивами дівчина обов’язково буде використовувати презерватив, задля того, щоб убезпечити себе від інфекцій, які передаються статевим шляхом. А в Шотландії держава проводить обов’язкове щеплення в 12 років і дівчат, і хлопців відвірусу папіломи людини.Дорослі не в змозі заборонити статеві стосунки, але з огляду на свій життєвий досвід, вони зобов’язані навчити своїх дітей безпечним стосункам. Дуже складна ситуація, коли вагітність в юному віці таки трапилась. Є певні ризики, що вона може бути ускладненою Але з огляду на мій 35-річний досвід, всі юні мами, яких я спостерігала, і в 14 і в 15 років, народили цілком здорових дітей. Ті, хто пішов іншим шляхом, стали через 7-10 років пацієнтами, які намагаються подолати неплідність, чи хронічне захворювання. Я завжди наголошую, що дебют жіночих проблем зазвичай лежить в площині першого аборту. Складно довести підлітку, що доросле життя завжди ускладнене і несе ряд проблем, які були зроблені у підлітковому віці. Та в тому і мудрість батьків, знайти ключик до душі своєї дитини та бути впевненим, що тебе почули.