18 April 2024, 16:19 Житомир: °C
Володимир Федоренко
Голова Житомирської обласної організації Аграрної партії України

​Вкотре переконався: польський досвід є цінним для України


Щойно повернувся з Польщі, де більше тижня перебував з робочою поїздкою. Цю країну відвідую вже далеко не вперше, але щоразу відкриваю для себе щось нове. Цього разу об’їхав як великі міста, так і сільську місцевість. Під час численних зустрічей спілкувався з представниками громад, адже Польща вже вісімнадцять років користується «плодами» децентралізації, яку ми лише почали впроваджувати.

Проїжджаючи польськими селами та провінційними містечками, завжди дивуюся, в першу чергу, їхній охайності: невеличкі, але гарні будинки, хороші дороги, яскраве освітлення, багато вітряків та сонячних батарей. Школи, дитячі садки, сільські клуби, місця дозвілля часто в більш сучасному стані, ніж у великих містах! І все це – виключно за рахунок громад.

Я впевнений, нам конче необхідно перейняти досвід Польщі, і чим швидше, тим краще. Сьогодні ми маємо унікальну можливість скористатися цінним досвідом сусіда, але уникаючи помилок. Бо хоч загальна картинка виглядає дуже привабливо, у нашого західного сусіда теж не все ідеально. Як не парадоксально звучить, але проблема міграції в Польщі така ж актуальна, як і в Україні. І, якщо наші співвітчизники мандрують світом у пошуках кращого життя та заробітку, то полякишукають не стільки фінансового покращення, а просто кращого життя.

Основним завданням для нас сьогодні залишається проведення реформ. Нам необхідно завершити децентралізацію і передати нарешті владу, кошти та землю громадам, щоб люди на місцях могли самі керувати своїм життям. Якщо ми зможемо правильно провести такі зміни, то наші заробітчани зможуть повернутися додому і мати тут гідну зарплату та розвивати свою країну.

До речі, мав змогу зустрітися з екс-прем‘єром Польщі Казімежом Марцинкевичем. Дуже цікавою виявилася наша бесіда: окрім політичної ситуації в Україні напередодні президентських виборів, ми обговорили проблеми місцевого самоврядування у Польщі на етапі проведення реформи децентралізації. Почерпнув багато цінної інформації з нашої розмови. Маю на меті обов’язково скористатися слушними порадами польського колеги. У відповідь я також запросив Казімежа Марцинкевича до України. Чекатимемо на зустріч із ним у Києві вже незабаром.