29 March 2024, 08:50 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

​Історичний календар Черняхівщини: 1 квітня

У квітні 1919 року- виступи проти російських окупантів на Поліссі переросли в масове повстання. Його провідником став отаман Дмитро Соколовський.

Весною 1949 році – у Черняхівському районі почала культивуватись нова сільгосп культура – «Чумиза»

1 квітня 1928 року - десять фундаторів створили в селі Новополі Черняхівського району сільськогосподарську артіль «Незаможник», ними були: Лущик М. Я., Плонський Г. Ю., Лущик І. С., Шмідт Р. А., Шмідт Г. А., Пастрик О. А., Лукащук Ф. І., Маєвський І. І., Мороз А. Ю.Господарство було створено на земельних площах державного фонду, ці землі було примусово відчужені в Окілківської земельної громади. Фундатори уклали між собою так званий «Установчий приговір» тобто статутну угоду. За цим «приговором» фундатори зобов’язувалися передати у колективне користування землю, «що нею користувався кожен член-фундатор. Майже всіфундатори були членами Новопільського комітету незаможних селян (КНС)

1 квітня 1949 року - в с. Зорокові при клубі почала функціонувати сільська бібліотека.

1 квітня 1949 року - виконком Черняхівської районної ради депутатів трудящих і бюро РК КП(б)У прийняли спільнупостанову згідно з якою районною прокуратурою було відкрито низку кримінальних справ щодо керівників колгоспів, артілей та деяких агрономів району.

1 квітня 1952 року - Рада Міністрів СРСР та ЦК ВКП(Б) постановили про проведення п’ятогоетапузниження цін: в державних торгівельних мережах Черняхівщини відбулось зниження державних роздрібних цінна промислові та продовольчі товари масового споживання першої необхідності.Черняхівському районі було ціни знижено загалом на 15%.

1 квітня 1966 року – в с. Троковичах з нових будинків почали зростати цілі вулиці, цього дня 30 сімей членів колгоспу ім.. Леніна вселились в новозбудовані квартири.

У квітні 1965 року на честь 20-річчя Перемоги у Черняхові біля ставку було закладено новий парк. Твак тоді його і назвали парк «Перемоги». Сьогодні – це центральний парк районного центру ім. Т. Г. Шевченка. На початку 70—х років (72) почали будувати танцювальний майданчик, спорудження якого велось з певними труднощами у 1974 році майже рік взагалі нічого не робили. Будували об’єкт рембуддільниця тресту «Облрембуд» - керуючий дільницею А. Ю. Прохоренко.

На початку квітня 1974 року у будинку культури с. Селянщина відбулись змагання з гирьового спорту в рамках 5 –тих районних сільських ігр. В легкій категорії переміг М. Кулеша ( «Сільгосптехніка»), в середній вазі Л. Герасименко (колгосп «Пам’ять Леніна»), в напівважкій та важкій вазі представники «Сільгосптехніки М. Ракович та П. Рублик.

У квітні 1974 року в районі було організовано районне товариство любителів книги . Організацією товариства займалась у той час райспоживспілка яку очолювала В. О. Піскунова. У квітні 1974 року пройшли організаційні збори товариства.

1 квітня 1975 року на базі колгоспу «Дружба» у с. Видибор було утворено хмелерадгосп з такою ж назвою. На той час він об’єднував чотири відділки, які розташовувались в чотирьох окремих населених пунктах. Першим директором радгоспу було призначено Григорія Івановича Когута.

Станом на 1 квітня 1975 року у с. Видибор нараховувалось близько десяти легкових автомобілів марки «Москвич» та «Жигулі». На той час це вважали для середнього села Черняхівщини гарним показником добробуту та життєвого рівня.

На початку квітня 1975 року почав працювати цех по виробництву безалкогольних напоїв заготконтори черняхівської Райспоживспілки.

1 квітня 1989 року – зороківці та вишпільці спільно відстояли своє право на користування місцевими благами при роди. Мова іде про мальовниче урочище «Тертак» поблизу с. Вишпіль. Обласне та районне керівництво без урахування інтересів селян вирішило тоді розділити цей мальовничий куточок під партійні дачі. В авангарді опору у той час стояв молодий директор новоствореного радгоспу «Вишпільський» Петро Трохименко.

1 квітня 1987 року – у м. Радомишлі відбулися обласні змагання з настільного тенісу в залік 42 спартакіади області серед школярів, у яких взяло участь 16 команд. За збірну нашого району виступали учні Селянщинської середньої школи Л. Мосійчук, З. Кривенченко, В. Демчук, О. Литвинчук. У Загальному заліку наша команда посіла тоді третє місцепропустивши вперед командир Бердичівського та Баранівського районів. У змаганнях зі спортивної гімнастики нашу команду представляли спортсмени Черняхівської середньої школи : Микола Тишкевич, Микола Денисенко, Галина Пантус та Олена Сахненко. Друге місце У Коростишеві вибороли у той час наші шахісти. За нашу команду виступали учні Черняхівської середньої школи: Василь Малашевич, Михайло майстер та Олена Спиридонова. Також наші шахісти у той час вийшли у фінал кубку області «Золоте Полісся». За нашу команду виступали: Борис Школьник з Новосілок, Михайло Креймер з Андріївки, Валерій Коренецвіт, Микола Кондратюк, Віктор Митичук, Світлана Мащенко, Василь Малашевич та Олена Спиридонова з Черняхова, брат та сестра Жадіки з Селянщини. Наша команда посіла тоді друге місце. (Н. Ж. №42 (8251) 9 квітня 1987 року.

1 квітня 2010 року – помер лікар В. Березенський.

1 квітня 2011 року -депутат Житомирської обласної ради Павло Дзюблик озвучив на сесії власний депутатський запит стосовно неправомірності дій керівників районної влади, котрі в письмовій формі доручили керівникам підприємств, установ та організацій Черняхівського району перерахувати в Житомирський обласний благодійний фонд розвитку фізкультури й спорту, очолюваний С. Рижуком, одноденний заробіток – свій та своїх підлеглих. Як неодноразово зазначав губернатор Житомирщини, кошти з цього фонду будуть направлені на зміцнення матеріально-технічної бази, підтримку провідних спортсменів та тренерів Житомирщини.

1 квітня 2012 року - до Черняхівської районної громадської організації «Україна – це МИ» влився новий підрозділ – біля ста рибалок Черняхова організувалися в ньому для спортивної риболовлі. Підрозділ очолив Сергій Дзюблик.