25 April 2024, 11:26 Житомир: °C
Ліскі Вадим Іванович
Голова Правління Житомирського бізнес клубу, співвласник ТОВ "Житомирський картонний комбінат", засновник Житомирського інвестиційного центру. Поза бізнесом підтримую волонтерський рух, громадянські та екологічні ініціативи

​#ЦЯ_ТОРБА рятує планету

Про це має знати кожен

  • Факт №1. ЩОСЕКУНДИ у світі використовується та викидається 160 тисяч пластикових пакетів.
  • Факт №2. Середня тривалість життя пластикового пакету – 12 хв.
  • Факт №3. Кожна людина в середньому протягом життя викидає більше 20 тисяч пластикових пакетів.
  • Факт №4. Середня тривалість розкладання пластикових пакетів (у залежності від товщини) – від 100 до 400 років.
  • Факт №5. Мікроелементи пластику вже знайшли в організмі людини.

Віднедавна, ми на крок наблизились до запуску дуже цікавого екологічного проекту. На засіданні Житомирського бізнес клубу була презентована та підтверджена концепція реалізації глобального для Житомира екологічного проекту #ЦЯ_ТОРБА. Сутність проекту – популяризувати екологічну свідомість, реалізовувати принцип «екодружності» бізнесу, стимулювати людей відмовлятися від пластику та переходити на багаторазові екологічні торби, впроваджувати екологічну відповідальність кожного. Проект зголосились підтримати одразу 14 представників житомирських підприємств, що входять до складу Житомирського бізнес клубу. І впевнений, що кількість партнерів буде збільшуватися.

Що стосується конкретного проекту #ЦЯ_ТОРБА – то деталі такі. Ініціативу Житомирського бізнес клубу підтримала влада, і ми, спільно з Агенцією розвитку міста, розробили конкретний алгоритм роботи. Окремими рішеннями виконкому та розпорядженням міського голови цей алгоритм затверджений. Створено Наглядову раду проекту, до складу якої входять: заступник міського Голови Світлана Ольшанська, депутат міської ради Лариса Жигадло, два представники нашого бізнес клубу – я та Михайло Шепетько (ТОВ Євроголд), керівник найавторитетнішої екологічної організації у цій сфері «Україна без сміття» Євгенія Аратовська (саме вона допомагала нам ініціювати це питання), а також представник наших партнерів-рітейлерів Лідія Лутай (Ашан).

Завдання Наглядової ради - координувати розвиток проекту, затверджувати дизайн-макет, вести інформаційну кампанію. При цьому, що головне, ми вітаємо участь кожного в розвитку #ЦЯ_ТОРБА. І це не «фігура речи». Наше завдання долучити до проекту максимальну кількість учасників, зробити його модним, реалізувати у форматі вірусного маркетингу.

Для початку, Житомирський бізнес клуб фінансує виробництво перших 10 тисяч еко-торб. Виробництво торбинок мають здійснювати житомирські підприємства. Значна частина еко-торбинок піде у продаж через мережу партнерів (за єдиною ціною). Біля 10% буде реалізовано через різного роду заохочувальні соціальні та екологічні акції. Маркетинговий план розвитку проекту також створений і буде найближчим часом презентований Наглядовій раді. Буде багато цікавих акцій та ініціатив. Ми будемо наполягати за запровадженні спеціалізованих «днів без поліетилену» в магазинах-партнерах. Наші еко-торби стануть свого роду «заохочувальною валютою» та модним аксесуаром. Буде яскраво!

Перша партія еко-торбинок має бути презентована вже у червні на Майстерні міста. Плануємо там же укласти і першу соціальну угоду про співпрацю із Центром переливання крові. Згодом – навчальні заклади, екологічні громадські організації та інш.

Передбачається, що у подальшому місто (влада) підтримає проект у тому ж числі фінансово. Це означає що наступні 20 тисяч еко-торб будуть фінансовані не тільки за рахунок коштів, виручених через продаж першої партії (профінансованої членами бізнес-клубу), але і за рахунок бюджетних коштів.

І наостанок. Ми свідомі, що протягом короткого проміжку часу не зможемо повністю відмовитися від поліетилену. Мета проекту – в популяризації екологічної свідомості. Насамперед через дітей. І тут я буду безнадійним оптимістом, оскільки впевнений у нашій молоді.

Приєднуйтесь – буде цікаво!