20 April 2024, 11:56 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ЧИ ВИПРАВДОВУЄ ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ СПОДІВАННЯ ВИБОРЦІВ?! ТОЧКА ЗОРУ

Поведінка Зеленського показує, що президент виявився не тим, чого від нього чекали. Нещодавній скандал в Борисполі, де Зеленський відчитав і вигнав з засіданнясекретаря міськради Годунка, значною мірою завершив період загравання президента з громадською думкою. Вчора суспільство не побачило сучасного креативного політичного діяча, а побачило найгірший тип керівника радянських і пострадянських часів. Безумовно, комусь це покажеться не дуже вдалим копіюванням Лукашенка (Бацька якщо і розносить чиновників, то конкретно і по справі) навіть може виявитися по душі, однак воно не відповідає тим очікуванням, які більшість виборців покладали на свого кандидата про це 21 квітня, інформує Ukr.Media у своїй публікації «Суспільство не побачило в Зеленському сучасного креативного політичного діяча, а побачило найгірший тип керівника радянських часів».

Декілька днів тому, під час робочої наради у Борисполі Володимир Зеленський вигнав секретаря місцевої міськради Ярослава Годунка. Президент сказав: "Та йди ти вже, Господи". Зеленського обурило, що під час виступу інших спікерів Годунок перебивав їх та знімав на телефон власну розмову з президентом.
Ситуацію прокоментував на своїй сторінці в соцмережі Facebook голова Івано-Франківської облради Олександр Сич.
"Президент Зеленський на робочій нараді у Борисполі продемонстрував таке ж зверхнє ставлення до місцевого самоврядування і нерозуміння його сутності, як і його попередники", — зазначив Олександр Сич.
За його словами, система самоврядування є, по суті, ще однією гілкою влади поряд із виконавчою, законодавчою і судовою. Мета самоврядування — вирішувати питання місцевого значення. Для цього громади обираються своїх очільників та депутатів, які підпорядковуються лише громаді та Закону. Отож представники інших гілок влади чи президент України, який не належить до жодної гілки влади, не мають права втручатися в діяльність органів місцевого самоврядування і їхніх посадових осіб, або ж диктувати ім свою волю. А тим більше — використовувати силові структури держави для розправи над ними.
Крім того, Олександр Сич провів паралелі між теперішнім президентом і його попередниками: "Коли кажу, що в цьому президент Зеленський продовжує сумні традиції своїх попередників, то пригадую, як президент Порошенко тільки через те, що Івано-Франківська обласна рада ухвалила до нього звернення щодо необхідності запровадження блокади ОРДЛО і на підтримку тих громадських активістів, які таку блокаду здійснювали, дав доручення усунути мене, як голову обласної ради, від участі в усіх протокольних заходах під час його візиту в область і заборонити мою участь в міжобласній робочій нараді, яка, до речі, відбувалася в приміщенні, власником якого від імені громад області виступає обласна рада. Або ж інший приклад — з часів президента-втікача Януковича. Тоді з його адміністрації, яка займалася формуванням делегації України на європейський форум місцевого самоврядування (усвідомлюєте, який абсурд) надійшов лист спрямувати для участі у цьому форумі голову ОДА (не менший абсурд) і в якості «супроводжуючої особи» з ним міг бути голова обласної ради".
Доки в Україні вищі органи державної влади чи посадові особи демонструватимуть таке ставлення до місцевого самоврядування, самодостатність якого є лакмусовим папірцем справжньої демократії, будь які декларації про неї носитимуть характер облудних гасел, призначення яких — меркантильно дурити демократично стурбованих єврочиновників, вважає Олександр Сич.

СвÑÑлина вÑд ÐнÑивÑепÑопалÑÑик/ÐнÑипопÑлÑÑÑ.
«Розбійника» і «чорта» Володимир Зеленський вигнав із засідання Бориспільської міської ради вчора, 10 липня. Конфлікт стався через колишню судимість секретаря Годункова. Той на емоційні вислови президента відреагував повідомленням, що прийде до СБУ сьогодні зранку, аби довести, хто він є насправді. Але замість запланованого візиту раптом змінив думку:
«Я не хочу розхитувати ситуацію в країні, коли сьогодні ворожі канали та ЗМІ, які належать російським силам або колишньому президенту Порошенку, намагаються використовувати ситуацію як провокацію, і продемонструвати у поганому світлі нашого президента».
Годунков також підкреслив, що голосував за чинного президента, а також - що їхній конфлікт лише невелике непорозуміння, що згодом минеться, також додав що цей інцедент зіграє на руку Порошенкові.
Однак, Через деякий час Годунков видалив це відеозвернення зі своєї сторінки і поки що не дав жодного коментаря про свою позицію щодо ситуації.
Чи позначиться вчорашній скандал на популярності президента і його партії? У короткостроковій перспективі — не обов'язково. Але відбувається накопичувальний ефект розчарувань — коли спочатку виборець розчаровується в здатності Зеленського швидко відновити мир, потім — в небажанні вести діалог з Росією, потім — у нездатності бути адекватним керівником, потім ще в чомусь. Для когось вистачить одного-двох розчарувань, для когось потрібні п'ять або навіть більше. Але процес іде, і поки Зеленський не зробив нічого, щоб його зупинити або повернути назад, - резюмує Ukr.Media.

Тепер інше чи ненайважливіше питання президенства Володтмира Зеленського – боротьба з корупцією .
Як відомо, першого липня в Україні стартував ринок електроенергії. Проте за чергову «реформу» влади знову сповна заплатить народ. За так званою лібералізацією ринку електроенергії криється драконівське пограбування українців. Інакше й не може бути в країні, де 76% виробництва електроенергії припадає тільки на двох монополістів: «Енергоатом» (55%) і ДТЕК (21%). За оцінками експертів, ця «реформа» може обернутися подорожчанням електроенергії від 30% до 300%. І це при тому, що за роки керування країною урядами Яценюка і Гройсмана тариф на електроенергію для населення України зріс на 221%, або в 3,2 рази ‒ з 0,28 до 0,90 грн/ кВт*год на місяць.
Розповіді про те, що влада думає насамперед про соціальний захист громадян, тому підвищення не буде таким болючим, звучать непереконливо. Підвищення рівня мінімальної пенсії з 1 липня на 67 грн, а прожиткового
мінімуму на 83 грн – це виглядає як знущання над громадянами.
Простий приклад. Середня митна вартість імпортного природного газу, яка склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України, знизилася більше ніж на 100 дол. ‒ із 317,9 дол. (у січні 2019-го) до 215,2 дол. за тис. куб. м (у травні 2019-го). Однак «щедрий» подарунок із барського плеча народу більше схожий на подачку. Із середини червня ціна на газ для населення України знизилася на 11,4% у середньому по країні ‒ з 8800 грн до 7800 грн за тис. кубометрів.
Окрім того, в Україні продовжують діяти корупційні схеми «Роттердам+» і «Дюссельдорф+». Не зрозуміло, чи то нова влада, як і режим Порошенка, з корупцією в енергосфері бореться дуже повільно, чи так і треба боротися.
Тож сьогодні перед президентом України питання перемоги над корупцією стоїть ребром. Наразі ми спостерігаємо «точкові» персоналні удари глави держави по конкретних корупційних цілях, але ситуація вимагає залпового вогню по всьому фронту, його ще немає. Чи буде?