24 April 2024, 09:18 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Однопартійна більшість у Верховній раді не передбачена Конституцією України, а спроби її створеня матимимуть ознаки конституційного перевороту

Апріорі, створення монопартійної більшості не передбаченна Конституцією України.

Саме про можливість створення такої більшості на базі партії «Слуги народу» натякнув лідер партії Дмитро Розумков, коментуючи перемогу своєї партії та можливість об’єднання з партією «Голос» на своєму брифінгові 22 липня 2019 року.

Разумков зазначив, що партія відкрита до будь-якого діалогу з приводу коаліції, але "станом на сьогодні ми будемо виходити з остаточних результатів".

"Зараз говорити про коаліцію поки не доводиться, оскільки ми бачимо досить непогані наші результати, і ми не до кінця бачимо результати наших колег чи опонентів по Верховній Раді", - сказав він.

Відповідаючи на питання про кандидатуру лідера партії Голос Святослава Вакарчука на посаду прем'єр-міністра, Разумков повторив, що ще рано про це говорити.

Говорячи про те, хто обійме посаду спікера Ради, віце-спікера, голів комітетів, Разумков сказав: "У нас велика команда, і на кожну позицію у нас знайдуться кандидатури, які гідно зможуть представляти нашу політичну силу". https://ua-news.liga.net/politics/news/razumkov-pr...

Принаймі сигнали про створення однопартійної коаліції журналісти сприйняли фактично.

Коаліція формується з більше ніж одна депутатських фракцій політичних партій обраних до Верховної Ради України.

Давайте відкриємо Основний Закон та подивимось, як Конституція визначає парламентську більшість, або коаліцію -

- Стаття 83:

«У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що проводиться після чергових або позачергових виборів Верховної Ради України, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України, а також відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.

Засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України встановлюються Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.

Депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, передбачені цією Конституцією.» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр

Саме тому ще в квітні 2010 року Конституційний Суд України поставив тверду крапку в цьому питанні, належним чином розтлумачивши відповідні статті Конституції.

http://ccu.gov.ua/storinka-knygy/5156-koaliciya-deputatskyh-frakciy

Тож, як ми бачимо, створення однопартійної більшості – це буде спроба конституційного перевороту та встановлення однопартійної диктатури і узурпації влади однією політичною силою.