19 March 2024, 07:43 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

"Може і я піду?" - ЗМІ дізналися про сварку Гончарука із Зеленським через Коломойського, кар'єра прем'єра "на волосині"

Олексій Гончарук найближчим часом може втратити посаду прем'єр-міністра України. ЗМІ запевняють, що він остаточно посварився з президентом Володимиром Зеленським через олігарха Ігоря Коломойського.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук подав президенту Володимиру Зеленському заяву про відставку. Про це повідомило видання NV.ua з посиланням на інформовані джерела.

Відзначається, що Гончарук був вкрай роздратований тим фактом, що ЗМІ останній тиждень смакують чутки про його швидку відставку, а також обговорюють можливих кандидатів на його посаду. Його нібито особливо обурило те, що сам Зеленський дані чуток не припиняє. У зв'язку з цим, запевняють джерела, 28 лютого прем'єр попросив президента про відставку.

Як повідомляється, "останньою краплею" стала остання зустріч Гончарука з президентом, главою Мін'юсту Денисом малюська і олігархом Ігорем Коломойським. За даними джерел, на ній Зеленський досить жорстко розкритикував прем'єра.

Про конфлікт Зеленського і Гончарука через Коломойського повідомило та видання ZN.ua. Так, президента нібито не влаштувало рішення прем'єра змістити "довірена особа" олігарха з посади керівника "Центренерго".

Повідомляється, що Зеленський заявив Гончаруку про невдоволення. А прем'єр у відповідь попросив президента озвучити "генеральну лінію" влади з приводу олігарха і тому, бореться влада з ним, або навпаки, покращує відносини з МВФ, чи ні. Тоді ж, як запевняють джерела, Гончарук поставив Зеленському ультиматум: "Якщо я щось неправильно розумію, так може бути я пішов (у відставку - ред.)?"

Зазначалося, що відразу після приходу до влади в "Центренерго" людей Коломойського там почали працювати схеми з поставками вугілля з Росії та окупованого Донбасу і "фірмами прокладками".

Разом з тим, відзначають журналісти, компанія поставляла електрику за зниженими тарифами на феросплавні комбінати олігарха. Всі ці схеми, як вважають експерти, принесли Україні збитків на 2,5 млрд гривень тільки за 2019 рік. У зв'язку з рішенням Гончарука змінити керівництво "Центренерго" Коломойський може повністю втратити контроль над компанією. Примітно, що, за даними проросійського видання "Країна", "люди Коломойського" заблокували офіс "Центренерго" 27 лютого і не дали приступити до роботи новому керівництву.

Раніше, як відомо вже повідомлялось, що 28 лютого стало відомо, що Зеленський скликає Верховну Раду на позачергове засідання 4 березня. Названо три причини. Соня Кошкіна впевнена, що на цьому засіданні буде відправлений у відставку Гончарук, а його обов'язки перейдуть до Денису Шмигаль. Ми писали, що Гончаренко розповів про майбутню зустріч Зеленського з Радою: "Тігіпко точно не буде прем'єром, але Гончарук піде".