20 April 2024, 01:20 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Інформація, якої нам не вистачає

Весь інформаційний простір завалений повідомленнями про коронавірус: підозри на захворювання, результати аналізів, підтверджені випадки, поради та алгоритми дій тощо.

Добре, що в обласній адміністрації проводять щоденні брифінги у визначений час, погано, що постійно змінюють джерела трансляцій у Facebook – то на сторінці ОДА, то на сторінці Бунечка. Добре, що мер Житомира записує відеозвернення, погано, що вони не відображені на офіційному сайті міської ради.

Добре, що обласна влада інформує про підозри на коронавірус, які перевіряються, погано, що ця інформація не структурована й не оперативна, що спікерам приходиться спростовувати різноманітні чутки, які виникають саме через брак своєчасної офіційної інформації.

Було б добре вже зробити карту області, на якій відзначалися б всі підозри з результатами й описом. Так, є інтерактивна карта з ситуацією по Україні, але інформація там запізнюється на добу й немає детального опису по кожному випадку. В нас є досвід створення подібних карт і ми могли б це робити, якби отримували наступну інформацію по області:

населений пункт, де виявили пацієнта з підозрою;

вік та стать людини;

можлива причина інфікування – повернувся з-за кордону (вказавши країну та дату повернення), контактував з інфікованою особою;

наявність хронічних захворювань, які можуть призвести до ускладнень (можна просто вказувати наявні чи відсутні);

лікарня, де знаходиться інфікований.

Це не розголошення якоїсь таємної інформації, а необхідний мінімум для того, щоб люди розуміли ситуацію й не лякали один одного чутками та відвертими фейками.

Ще раз – пропонуємо владі допомогу у створенні подібної карти та оперативному її оновленні.

І було б непогано дати нарешті загальну інформацію про кількості жителів Житомирської області, які повернулися з-за кордону останнім часом, щоб хоч розуміти можливий масштаб виявлених випадків. Не сподіваюся, що дадуть інформацію про всіх, хто повернувся після 1 березня, але хоча б після 12-го, коли ввели карантин в Україні. Якщо чесно, то маю великі сумніви взагалі найближчим часом побачити подібну інформацію по Житомиру чи області.

До речі, вчора, 20 березня, Житомирська міська рада оприлюднила анкету для тих, хто повернувся з-за кордону. Гарна ініціатива, шкода, що не зробили це раніше. Але з рівнем свідомості деяких громадян, мабуть, це б не врятувало.

Також зараз дуже не вистачає позитивної інформації про взаємодопомогу громадян та людяність бізнесу. Ми написали про створені в Житомирі Facebook-групи, де люди пропонують підвозити медиків до роботи, писали про «Нову пошту», яка на час карантину скасувала плату за зберігання посилок. Можливо, є ще якісь позитивні приклади чи ініціативи від місцевого бізнесу: безкоштовне таксі для медиків, аптечна мережа подарувала велику партію медичних масок, служба доставки знизила ціни тощо. Ми б написали про це на сайті.

І ще на час скасування будь-якого транспортного сполучення було б добре запровадити чи відновити «автолавки», які б возили продукти по селах та селищах. У моїх родичів в селі Харківської області так роблять вже багато років: власники магазину, який знаходиться в центрі села, двічі на тиждень своїм бусом везуть продукти та побутові товари у віддалені куточки села, де люди вже не мають сил та здоров’я пройти кілометр до магазину. Вони також приймають замовлення й можуть привезти те, чого немає в їх асортименті. Для місцевих пенсіонерів це дуже зручно, й вони зараз абсолютно спокійні, бо бус приїде, хліб буде, ще й ковбаски чи лимончик можна купити.

Бережіть себе та своїх рідних, зберігайте спокій та людяність..