28 March 2024, 22:24 Житомир: °C
Руслан Годований
підприємець, громадській діяч

СТОП-КАРАНТИН ДЛЯ ЗДОРОВИХ!

Розумію, що отримаю порцію критики за те, що я прибічник відміни карантину, але спробую пояснити, чому саме так я думаю.

  • Життя влаштовано таким чином, що люди народжуються та помирають. На час написання цієї статті, кількість людей у світі, які народилась за 2020 рік, складає 42 797 000, померло 17 967 000. Наразі ж летальність від коронавірусу склала 169 171. Як бачите - цифри непорівняні.
  • Тепер хочу навести дані за січень по окремим видам смертності в Україні. Хвороби системи кровообігу - 36 341 чоловік; онкологія вбила 7 124 українця; від грипу і пневмонії за той же період померла 621 особа, від туберкульозу - 309.
  • Окремо надаю цифри по онкохворим, яких в Україні понад 1 мільйон. Так, щороку цю недугу виявляють у понад 140 тисяч людей, більше 30 тисяч з них не доживають до кінця першого року, опісля встановлення діагнозу.
  • Хочу навести дані статистичного бюро Нідерландів (Centraal Bureau voor de Statistiek – CBS), яке доводить, що під час епідемії зростає і некороновірусна смертність. Стрес та залякування ЗМІ роблять свою справу і зі здоровими людьми.
  • Уже чую заперечення, що карантин дає свої результати. Так, нас переконували, що карантин потрібен, аби зменшити навантаження на медицину та підготувати ліжкомісця. Але давайте проаналізуємо результат. Жоден прогноз МОЗ про пік пандемії не підтвердився! Зокрема, нам пророкували дві таких дати: 17-19 квітня, потім 22-23 квітня. Тепер це 2-3 травня. Нам казали, що потрібно підготувати медицину, але ніхто не оприлюднив план і дати виконання цього плану. Влада навіть не може налаштувати нормально роботу лабораторій, оскільки стрибок захворюваності завжди припадає на вівторок-середу, оскільки на вихідних лабораторії працюють у півсили, а окремі з них взагалі не працюють.
  • Тепер, окремо щодо моєї позиції. Карантин може тривати занадто довго і заподіє шкоди більше, ніж сам вірус. Ми не можемо залишатися під замком від шести місяців до року та чекати вакцину. Якщо продовжимо карантин, ми зруйнуємо наше суспільство, культуру та економіку. Ті люди, які отримують виплати з бюджету, зокрема – держслужбовці та пенсіонери, не зможуть їх отримувати вчасно, оскільки економіка слабка. Якщо ж включать друкарський станок, то ці виплати повністю зневолює інфляція. І найголовніше люди, які захворіли на елементарні хвороби, будуть мати більшу смертність, адже держава не зможе їх врятувати із-за відсутності коштів і препаратів у лікарнях.
  • Тепер щодо дій. Вважаю, що тримати здорових людей на карантині більш небезпечно, ніж сам карантин. На заміну карантину пропоную ряд заходів, як це роблять такі абсолютно різні країни як Швеція, Білорусь та Японія. А саме - ізолювати групу ризику, розробити план епідеміологічних заходів та негайно запускати економіку та соціальні інфраструктурні об’єкти.
  • І тим, хто має надію на кредити МФВ. Може варто перестати вганяти країну в борги, торгувати незалежністю та землею, а розвивати власну економіку та країну?5e9edbf00592c.jpg