25 April 2024, 11:18 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

"Мир труд май", або як капуста Діоклетіана стала символом 1-травня в давньому Римі

Дехто ще пам'ятає, що 1 травня в СРСР щось святкували. Деякі зі схлипом згадують дитинство золоте, кульки-флажочкі, чисту радість і ходи з плакатами. Правда, вже тоді ніхто не міг зрозуміти, що, власне, ми святкували, яку-таку міжнародну солідарність і чому тільки ми. Але раз на столі був олів'є і горілка, в телевізорі гриміли марші, а на роботу ходити не потрібно - вже й свято. Навіть, пам'ятаю, листівки писали.

Ну, що було, то було. А от мало хто знає, що в древньому Римі двісті років поспіль 1 травня відзначали День капусти . Тому що саме 1 травня 305 року н.е. імператор Діоклетіан відмовився від престолу на користь вирощування капусти. Чим і увійшов в історію ...

Залишок життя імператор на пенсії провів в розкішному палаці в Салоні (сучасний Спліт), всією душею захопившись виведенням нових видів капусти. Коли його намагалися умовити ще трохи попрацювати імператором, він, згідно з легендою, рішуче відмовлявся: Хлопці, якби ви знали, яку капусту я своїми руками вирощую, ви б не просили мене повернутися на імператорський трон »! Так зігріває душу думка про те, що, при нагоді будь-який великий керівник, будь імператор або президент поїде на скромну пенсіонерську дачу, та й почне (як ми, прості смертні) вирощувати капусту, або інші звичайні овочі повсякденного вжитку. Неодмінно звичайні і повсякденні, ніяких тато і авокадо на Галапагоських островах. Це якось рівняє їх з нами, ріднить, робить їх, імператорів, по-людськи зрозумілими. А нас в чомусь навіть імператорами.

Справедливості заради слід сказати, що був такий імператор, і про капусту він говорив, ось тільки чи була та капуста в дійсності, або екс-імператор про неї вставив, тільки підкреслюючи свою відразу до праць державним - історія про те замовчує. Та й імператорська «дачка», до речі, не йшла ні в яке порівняння навіть зі скромними будиночками, в Кончі заспі. «До царства Чи мені тепер? Людині не поспіти з городом упоратися, а ви лізете з дрібницями ». ( Теффі , «Сатіріконская історія».)

Гай Аврелій Валерій Діоклетіан (лат. C. Aurelius Valerius Diocletianus, 245-313 н. е..) - римський імператор з 20 листопада 284 по 1 травня 305. Який почав військову службу простим солдатом, Діоклетіан досяг вищих чинів, ставши спочатку начальником охорони імператора Нумеріана, після смерті якого був проголошений військами імператором. Діоклетіан провів ряд реформ, зміцнив кордони імперії, а в кінці свого правління почав жорстокі гоніння на християн. Але всі зусилля тирана виявилися марними: християнство не загинуло, а з імперією відбулося все навпаки. А народ ще дві сотні років згадував, яку капусту вирощував імператор.

Так, між справою, завдяки капусті, був винайдений дауншифтінг.

Місяць травень взагалі міцно пов'язаний з капустою - 18 травня за народним календарем - Ірина-рассадніца, або капустница, про що нам пишуть у статті "Сто одежинок і все без застібок? Зустрічаємо капусницю."

У статті про капусту не зайвим буде повідомити також, що Капуста (лат. Brassica) - рід рослин із сімейства капустяні, до якого відносяться такі відомі рослини, як капуста і ін (Вікі) . Який слог науковий, а?! У статті "Чим корисна капуста?" можна знайти ще багато корисної капустяної інформації (за її достовірність відповідає автор статті) про те, чим корисна капуста (здається, у мене теж виходить!).

Ще широко відомо, що Капусняк - це жартівливе уявлення, заснований на гуморі та сатирі. До Жовтневої революції капусники влаштовувалися працівниками театрів для вузького кола запрошених. Капусники організовувалися зазвичай під час Великого посту. Назва «капусник» відбулося за традиційним «великопостному блюду» - пирогів з капустою . А в сучасній мові слово «капусник» вживається передусім у значенні «самодіяльне уявлення - жартівливі сценки на місцеві злободенні теми».

Художники також не оминули капусту своєю увагою, що дозволило мені прикрасити сей трактат творами живопису.

Що стосується страв з капусти, то про це тут теж дуже багато вже написано, в тому числі і в моїй статейка "Як здивувати дітей без витрат коштів і часу, або Королі і капуста", де я загадувала загадку - що буде, якщо приготувати оладки з червонокачанної капусти . Судячи з відсутності коментарів, ніхто так цього і не спробував. А дарма ...

Тому зупинятися на рецептах ми більше не будемо, відзначимо лише, що капуста входить в такі титульні заголовних-етноопределяющіе страви, з капустою (німецькі) і т.д., що не може не затвердити нас в думці про особливу важливість капусти в світовій культурі, де вона поступається, мабуть, тільки салу.