17 April 2024, 02:29 Житомир: °C
Руслан Годований
підприємець, громадській діяч

«КоронаЗалякування» або чому статистика подається під певним кутом

Як ми вже знаємо, на період карантину в Україні парки та сквери закривали не стільки для впливу на епідеміологічний процес, як для психологічного ефекту на людей. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. "Завдяки цьому психологічному ефекту у людей з'явилося відчуття небезпеки і необхідності дотримання карантинних заходів, які впроваджував уряд", - сказав чиновник.

Але ні лише відвідуваннями парків та скверів залякують українців. Наприклад, нам постійно наголошують на загальній кількості інфікованих COVID-19, але рідко хто пояснює, що це не чисельність хворих одночасно. В Україні на 19 травня 2020 року зареєстровано 18 616 випадків COVID-19, а фактично хворих маємо 12 805 чоловік. Різниця між цими цифрами - це 5 632 ті, хто одужали, та, на жаль, 548 летальних випадків. А ось дані по Житомирській області на цю ж саму дату: зареєстровано 573 лабораторно підтверджені випадки коронавірусної інфекції, а одужали вже 187 пацієнтів, що майже 33% від загальної кількості підтверджених діагнозів на Житомирщині. Тобто, фактично хворих на третину менше.

Але це ще не все. Так, пацієнту з важким перебігом захворювання навіть при негативних результатах ПЛР-досліджень можуть поставити діагноз COVID-19, коли це епідеміологічно пов’язаний випадок. Про це зазначає в інтерв'ю "Українській правді. Життя" очільник Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) Ігор Кузін. Така заява викликає, як мінімум, подив.

Також нам часто надають дані про наповненість ліжкомісць в лікарнях, але жодним чином не інформують про те, що таке епідемія, чи є вона в Україні і якій має бути ліжкофонд при епідемії. Дуже просто звітувати про кількість ліжкомісць в лікарнях і їхню заповнюваність. Можливо, потрібно сказати скільки ліжкомісць має бути при епідемії та скільки їх створили та ще мають створити?

Летальні випадки. У різних країнах по-різному визначають летальність від COVID-19, але у тих країнах, де наявність самого вірусу визначають як причину смерті, летальність більше, там де роблять розтини і визначають реальну причину смертності - летальність менша. По Україні мені не вдалось знайти інформацію щодо кількості розтинів з метою визначення причини смерті людини не тільки від COVID-19. Єдині дані на цю тему, які є у відкритому доступі, повідомляють про те, що майже 80% людей, у яких зазначена причина смерті COVID-19, мали серйозні супутні хвороби. Отож, чи став короновірус причиною смерті до кінця сказати важко.

Тепер про цифри, що нам надають світові ЗМІ, а потім всеукраїнські їх повторюють. Я приведу знизу таблицю з найбільшою кількістю хворих по світу і в цій таблиці видно, що практично кількість населення впливає на кількість хворих. Тобто, чим більше населення, тим більше хворих, і це очевидний факт, хоча, звичайно, і тут є свої виключення.

І на завершення головні питання до всіх. Чи зникне хвороба після послаблення карантину? Що з’явиться раніше: колективний імунітет чи вакцина? Чи є план «Б» для власного народу у країн, які агітують за тотальний карантин (до речі, у таблиці вказані цифри і тих країн, які не вводили тотальний карантин і їхні цифри, трохи більше по захворюваності, але й тестування тут масовіші). Чи може Україна продовжувати карантин, або знов його посилювати, як рекомендують окремі чиновники?

Моя думка така, нам потрібно навчитись жити в нових умовах, а не тотально закривати країну, адже економіка зупиниться і тоді вже ніхто нікого не вилікує від жодної хвороби.

І давайте не забувати, що коронавірус не входить навіть у першу п’ятірку по летальності у світі, але боротися з різними хворобами однаково прийдеться нашим медикам, які на сьогодні є справжніми героями не ефективної системи.

5ec3e15e32e05.jpg