23 April 2024, 11:59 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

Через ідею до процвітання

За всяким національним благополуччям стоїть якась цікава та глибока ідея. Нам подобається європейське благополуччя та рівень комфорту в їх містах. Проте чи можна це клонувати простим повторенням законів чи державних інститутів? Чи справа ще в чомусь?

Потрохи ми починаємо розуміти, що справа не лише в тому, аби скопіювати зовнішні ознаки. І європейське підприємництво, і культура, і політика, і спосіб побудови чистих міст базуються на чомусь глибшому і грунтовнішому, аніж ідея споживання.

Майже тисячу років тому римський імператор Марк Аврелій під час походів на замирення "варварів", що варились на території сучасної Європи, писав роздуми про стоїцизм. Зрештою, у тих війнах Рим пав, проте ідея стоїцизму перемогла, і стала в фундаменті європейського життя.

Строгий стоїцизм породив реформаторство та протестантську етику ведення бізнесу без обману. Стоїцизм, як ідея служіння, вплинув на створення прошарку доброчесних державних діячів. Він вплинув на ідею віддавати борг суспільству та ділитись благополуччям, що зрештою допомогло постати високим соціальним стандартам Північної Європи.

Мене в ідеї стоїцизму приваблює ідея краси. Краси оточуючого простору. Тепер я розумію звідки в європейських містах стільки впорядкованості, продуманості і при цьому строгої привабливості.

Як поєднується порядок і краса? Нам це здається дивним та чужим. Наші національні порядок і дисципліна не такі. Ми звикли, що порядок і дисципліна це щось примусове, що здійснювати належить владі і державі, що йде проти нашої власної волі. Це наша історична пам'ять.

Проте якщо це власний вибір людини по відношенню до свого життя?

Прислухаємось до максими, або ж правила життя, що виголосив стоїк-імператор Марк Аврелій: "Делай что должен и будь что будет". Звучить надзвичайно красиво, і скількох людей побудило до визначних вчинків!

Для мене це правило означає вчиняти так, як я знаю, що буде правильно, незважаючи на усі обставини, на середовище, яке оточує.

Навколо нас хаос та сум'яття. Особливо в наш час. Проте в хвилини прояснення ми знаємо як діяти вірно, у співзвуччі до своєї душі.

І це бути стоїком. Дисципліновано діяти в ім'я появи краси навколо. І не без розрахунку, коли це таки здійсниться. Тому я стоїк.

А як вам такі ідеї?