19 April 2024, 03:12 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

Робота заступником – це не про керування чи управління, а про координацію

Було багато коментарів із запитанням, що саме я зробив на посаді заступника міського голови Житомира. Про це можна говорити довго, бо за три роки ми з командою втілили багато хороших проєктів. Але спробую коротко описати основні моменти.

Робота заступником – це не про керування чи управління, а про координацію. Треба домовлятися з людьми, переконувати, направляти їх і самому чітко розуміти, чого хочеш досягти в результаті.

Це про роботу команди. Важливо, щоб кожен отримував чіткі вказівки, але мав абсолютну свободу самореалізуватися. Треба вміти слухати і, головне, чути.

Отже, на посаді я координував гуманітарну сферу: охорону здоров'я, середню та дошкільну освіту, спорт, культуру і соціальний захист. Я намагався будувати процеси за принципом відходу від «радянщини», коли акцент у всіх сферах переноситься на людину, як основного споживача послуги.

Багато уваги приділяв медичному напрямку, бо міські лікарні той час перебували у поганому матеріально-технічному стані. Зокрема, за моєї каденції реконструювали приймальні відділення і оснастили їх лабораторним та обладнанням для моніторингу стану пацієнта, придбали нове устаткування для реанімацій та операційних, впровадили електронне управління документами в медицині і запустили онлайн запис до лікаря. Ми відкрили три нові амбулаторії та створили Центр сімейної медицини.

Найважче було зі змінами в освіті. Це дуже традиційна система, де непросто імплементувати щось нове. Проте ми запустили низку сучасних проєктів, які дали поштовх до подальших змін у цій сфері.

Ще до впровадження реформи, почали роботу з розвантаження школяра. Одним з головних факторів, який впливає на негативне ставлення до навчання, є перевантаження непотрібною інформацією під час уроків та великою кількістю домашніх завдань. Ми проводили стратегічні сесії з педагогами, майстер-класи з батьками, аби вирішити цю проблему і зробити так, щоб у дітей був час на саморозвиток. Йдеться не про відміну домашніх завдань – вони мають бути максимально ефективними, цікавими та обґрунтованими.

Однією з важливих перемог вважаю відхід від старого формату відзначення шкільних свят та випускних. Нарешті відмінили примусові лінійки, які нічого, окрім негативу, у школярів не викликали.

За цей час ми облаштували у школах медіатеки та сучасні лабораторні комплекси, де діти можуть проводити досліди, вивчаючи фізику і хімію інтерактивно. У лютому 2017 року відкрили сучасну астрономічну обсерваторію на базі школи №8.

Щоб дати поштовх для розвитку позашкільної освіти, запустили інтернет-ресурс «Gurtok.org», де батьки можуть обрати дітям позакласні активності, а на базі шкіл естетичного виховання створили центри розвитку дитини.

Почали процес систематизації та впорядкування надання соціальної допомоги. Важливі зміни запровадили у сферах спорту та культури. Перейшли до проєктного фінансування через грантові програми для організацій та прозорого розподілу коштів через відкриті конкурси.

У вересні 2015 року вперше провели один із наймасштабніших спортивних заходів Житомира – «Космічний напівмарафон». Та й узагалі за моєї каденції ми змінили формат проведення культурних і спортивних заходів у місті. Намагаючись відійти від логіки сіна і шароварщини, залучали сучасні підходи, влаштовували панельні дискусії, творчі майстерні, запрошували цікавих спікерів тощо.

Важко одразу згадати всі проєкти, які я супроводжував як координатор. Але вважаю, що червону стрічку треба перерізати не тоді, коли закінчили ремонт, а коли заклад пропрацював якийсь час, всі процеси налагоджені, запущені і кінцевий споживач - житомирянин, бачить результат. Це мій основний принцип роботи.

Хотів би подякувати тим, хто був долучений. Ми впроваджували ці зміни спільно. Дякую!

Про те, чому вирішив піти з посади, дивіться у відео.