29 March 2024, 12:23 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

​ПРИВАТИЗАЦІЯ УКРДГРІ ТА ГЕОЛОГІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЦЕ НЕ ПРОСТО НЕПРОФЕСІОНАЛІЗМ, А ЗЛОЧИН ПРОТИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ І ДЕРЖАВИ​

12 серпня 2020 р КМУ ухвалив рішення про приватизацію підприємства, що належать до сфери управління Державної служби геології та надр України. Це Український державний геологорозвідувальний інститут «УкрДГРІ», Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство, Східне державне регіональне геологічне підприємство, державне підприємство «Бурштин України».

Банкрутство цих підприємств є наслідком злочинної бездіяльності Уряду та центральних органів виконавчої влади, які зобов’язанні контролювати діяльність державних підприємств, особливо стратегічних і не допускати їх збитковості.

Влада наполегливо нав'язує суспільству думку про збитковість і непотрібність державних підприємств. При цьому влада замовчує головну причину неефективної роботи цих підприємств - некомпетентне та непрофесійне керівництво, яке призначається цією ж владою.

Про це йде мова в статті «Розвінчання міфів про збитковість державних наукових підприємств» (Дзеркало тижня.Україна, №17. 13-19.05.2017)
https://zn.ua/…/rozvinchannya-mifiv-pro-zbitkovist-derzhavn…

Виникають прості питання, які мабуть навіть і коню добре зрозумілі.

Спочатку про ДП "Бурштин України".

Як так могло трапитись, що підприємство, яке видобуває, переробляє і реалізує в законі дорогоцінний сонячний камінь (бурштин) стало збитковим - повний абсурд ???

Хто цьому підприємству встановлював завдання та контролював їх виконання?

А контракт з керівником хіба передбачав збиткову діяльність?

Контроль за цим підприємством здійснює безпосередньо Голова Держгеонадр України Роман Опімах. Якщо цією особою та його попередниками зацікавляться відповідні органи то питання приватизації саме по собі відпаде.

Про те, які реальні кроки необхідно було здійснити із вирішення бурштинової проблеми фахівці і науковці постійно пропонували Уряду,

Про це йдеться в статті «Закон про бурштин. Грабіжники заплачуть і заплатять… податки з награбованого?» (Дзеркало тижня. Україна, №1. 14-20.01.2017)
https://zn.ua/…/zakon-pro-burshtin-grabizhniki-zaplachut-i-…

Деякі витримки із цієї статті:

«… Суттєвих законодавчих проблем із налагодження легального видобутку і переробки бурштину в Україні немає. Є проблема влади на всіх рівнях - від депутата сільської ради до найвищих посадових осіб і депутатів ВР, які із суто шкурних інтересів наполегливо перешкоджають легалізації одного із найприбутковіших для держави видів діяльності.

... У безпосередньому підпорядкуванні Державної служби геології та надр України понад 23 роки успішно працює державне підприємство "Бурштин України" (м. Рівне).

... ДП займається видобутком і переробкою сонячного каменю, має багаторічний досвід і бездоганну репутацію на ринку ювелірних виробів, зарекомендувало себе як надійний і потужний партнер, що відповідає за високу якість своїх виробів.

... Сьогодні у підприємстві працюють більш як 150 висококваліфікованих працівників. За необхідності підприємство в змозі збільшити свої потужності щонайменше у десять разів і повністю забезпечити видобуток бурштину по всій території України, витіснивши повністю нелегальний видобуток…»

Закінчується стаття таким висновком:
«… Мабуть, перед нинішнім урядом не стоїть завдання піднімати економіку України, а навпаки, всіляко цілеспрямовано її руйнувати, і підтвердженням цього є злочинна бездіяльність у вирішенні бурштинової проблеми, яка виявляється не такою вже надскладною, жахливою і неможливою у виконанні, як її намагаються подати суспільству ЗМІ за значної підтримки відповідних деструктивних сил....І їм це поки що вдається!!!

... До якого рівня безвідповідальності необхідно дійти владі всіх рівнів, щоб залишити поза увагою те, що лежить практично на поверхні і не потребує значних зусиль для ефективного використання у розвитку економіки і вирішенні важливих соціально-економічних питань держави?».

Ця стаття була надіслана усім керівникам депутатських фракцій ВР і лише один народний депутат України спромігся надати відповідь на наш запит:

«… Шановний пане Вдовиченко! В принципі поділяю Вашу позицію, у т.ч. відносно спеціального закону по бурштину. В проекті з цього приводу не вистачає лише одного: назви фірм і прізвищ, у т.ч. депутатів, які б монополізували цю сферу. Згоден, що потрібно виконувати ті закони, що є, а не намагатися через нові акти, написані під себе, монополізувати видобуток бурштину у хижацький спосіб. З повагою Володимир Литвин. 06.02.17..»

Роман Опимах у свій час повністю погодився із позицією авторів згаданої статті. Проте, коли очолив Держгеонадра, не здійснив жодного кроку по вирішенню проблеми, хоча мав для цього усі можливості.

Про УкрДГРІ та регіональні геологічні підприємство – це уже зовсім інша історія.