23 April 2024, 16:42 Житомир: °C
Олена Галагуза
Нащо слова? Ми діло несемо. О. Ольжич

Карантин в освіті: робимо висновки

Вести чи не вести Ліну у дитсадок? Їй так добре на майданчику із друзями, до яких призвичаїлася за літо, що вже й не так просто загітувати. «Мама, ще карантин, тому потім», - відказує вона. Нас дуже тішить її кмітливість, але все-таки.

У дитсадках більшість занять просто неба. Зустрічають біля калітки, запитують про стан здоров’я, температурний скринінг, а навесні майже щодня у батьківському чаті цікавилися, як почуваються діти. Тобто можна так робити постійно? Треба. І відмовки вести хвору дитину та інфікувати інших, бо так вийшло, уже не діють. Батьки мають зрозуміти, що мова про колективну відповідальність за здоров’я інших. Фраза «перехворіти багато разів у школі/садочку за сезон нормально» має піти у небуття.

Для когось карантин став відкриттям з точки зору користування антисептиків, обробки поверхонь. Жартували, що хтось нарешті навчився мити руки. Ніхто не застрахований від хвороби, яка перевернула світ, але усі знають, як її запобігти. Колись по країні провадили інформаційну кампанію проти грипу, я добре запам’ятала сітілайти із закликом «Хворієш? Сиди вдома». Ніби нічого складного, але цю істину треба повторювати постійно. Особливо зараз.

Знаю, як непросто батькам із змішаною формою навчання у школах. На комісії з гуманітарних питань обласної ради, яку я очолюю, ми також обговорювали це питання із комунальними структурами. Є заклади, де ділять класи/групи, і начитують той самий матеріал по кілька разів із підгрупами. Цікавилися, чи доплачуватимуть педагогам. Риторичне запитання, на жаль. Весняний «прорив» у дистанційному форматі треба ще доопрацювати. І якщо в містах із цим проблем немає, то в окремих селах Житомирщини погано працює навіть стільниковий зв’язок.

Я вже думала написати побажання про терпіння та швидшу адаптацію, але щойно пролунав дзвінок від батьків із Житомира, чиї діти навчаються у ЗОШ №5. "Олено, я знаю, що ти за справедливість. Мої будуть ходити через день, а пільговики щодня. Ніхто не проти пільговиків, але ж право на освіту рівне для всіх?" - розповідає мама школярів. Рівні права - це основоположне у незалежній державі.