29 March 2024, 07:49 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Історія трансформації транспорту Житомира у 2015-2019

Короткий фільм про Житомир зняли наші польські колеги.

Насправді, ця історія не лише про транспорт. Вона про людей, ідею, зміну підходів та волю і прагнення до змін, що дають результат.

Ця історія почалась ще з 2012, коли я зацікавився темою громадського транспорту в місті і почав досліджувати, вивчати документи, законодавство, успішні практики.

У 2015, познайомившись з польськими колегами, ми взяли участь у кількох навчальних програмах. Подивились не лише на картинки чи відео з інтернету, а побачили вживу і поспілкувались з тими хто реалізовував кращі практики у питаннях міської мобільності. Ми змогли задати питання про те, як вдалося, з чим довелося зіткнутися на шляху та ряд деталей, проаналізували багато документів.

Всі ці процеси вплинули на формування стратегії змін для Житомира.

Отримавши досвід успішних практик, план дій та команду з кількох людей, ми почали реалізовувати задумане.

Через кілька років польські колеги вирішили зафіксувати що ж з того вийшло і в 2019 приїхали зняти короткий фільм. Так вони це побачили.

Коли я озвучував свої думки про досягнення, то був доволі критичним, що дуже дивувало їх і нас запевняли, що свого часу вони теж проходили подібний шлях і наші результати швидкі і вагомі. Великі справи не робляться швидко та легко і наш випадок є гарним прикладом історії змін, яких, на жаль, не багато.

Дякую за можливість, досвід, віру та підтримку.