20 April 2024, 00:48 Житомир: °C
Олександр Воєвуцький
Власник клінінговоі компанії «Клінмаркет», громадський діяч, благодійник, співак та автор пісень

Чи може Житомир бути чистим?

5f7dcea0d8342.jpegЧи може наше місто бути чистим? Чи реальний простір без сміття? Брудно там, де не смітять чи там, де організовано якісне прибирання?

Я переконаний в тому, що ми можемо жити в чистому Житомирі! Але! Якщо змінимо підходи до прибирання і догляду за зеленими насадженнями. Смітять люди у всьому світі майже однаково, але прибирають і доглядають зовсім по-різному.

По-перше, давайте замислимось, як ми ставимось до професії прибиральника чи двірника? Я, наприклад, часто в дитинстві чув: «Не будеш гарно вчитися, будеш двірником!». Таке ставлення старшого покоління сформувало знецінення значення цієї професії для молодих людей.

Прибиральник, двірник - це не вирок долі, це ПРОФЕСІЯ, така ж важлива, як і будь-які інші. Цій професії також потрібно навчатися і вдосконалювати навички постійно. Від роботи прибиральника залежить, як розпочинається ранок кожного з нас, коли ми вийдемо з дому і в якому просторі ми проведемо свій день. І так, ця робота має бути добре оплачувана, щоб якісно підбирати кадри, а не наймати усіх, хто прийшов. На власному досвіді обслуговування європейських підприємств знаю, що один хороший двірник чи прибиральник, може замінити 2-3 гірших.

Весь світ рухається в напрямку оптимізації ресурсів, як трудових так і фінансових. Шляхи для цього є різні.

Впевнений, що в нашому місті потрібно спочатку здійснити внутрішню реорганізацію комунальних служб в розрізі організації прибирання, вивозу сміття та догляду за зеленими насадженнями і розпочати поступово користуватися таким інструментом оптимізації ресурсів і підвищенням якості послуг, як аутсорсинг.

Функції прибирання, контролю вивозу сміття, догляду за зеленими насадженнями передати в один єдиний сервісний центр з якісним менеджментом, завданням якого буде налагодження ефективної комунікації з управляючими компаніями, ОСББ, приватними та державними компаніями у сфері організації чистоти на підконтрольних кожному територіях.

Також одним з перших завдань такого сервісного центру має стати взяття під контроль та обслуговування «нічийних територій», які не мають балансоутримувача. Ця служба має контролювати та координувати дії усіх сторін, залучених до процесів.

Що потрібно і можливо зробити вже:

  • Провести зонування міста із закріпленням за кожною зоною відповідального за адміністрування та контроль.
  • Повністю переглянути загально місцеві норми прибирання, які діють десятиліттями. Ми живемо в нових реаліях з абсолютно іншими викликами та вимогами до прибирання!
  • Розробити та ввести в дію нові операційні карти з прибирання міста, в яких чітко прописати графік робіт 24/7, кількість персоналу, техніки та ін.
  • Розробити нові технологічні карти для працівників служб прибирання.
  • Проводити періодичні тренінги для задіяного персоналу з обов’язковою здачею іспитів!
  • Зробити повну інвентаризацію наявної матеріально-технічної бази, і поступово приводити її стан кількісно і якісно до рівня, який буде відповідати оновленим нормам і технології прибирання в місті.

Почавши хоча б з цього, ми зможемо вийти на якісно новий рівень чистоти в місті.

Я Вірю, що #ЖитомирБудеЧистим