20 April 2024, 18:56 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

19 - 21 жовтня в історії Черняхівщини

19 жовтня 1950 року на честь виборів до місцевих рад депутатів трудящих, колгоспники артілі «Жовтень» встановили свій власний радіовузол. На той час радіофіковано було повністю 120 будинків колгоспників, а до кінця року ще 380 будинків трудівників с. Вільськ були радіофіковані. Правління артілі використовувало радіо для керівництва всіма видами робіт в господарстві. Голова колгоспу Прокопчук після трудового дня по радіо підводив підсумки всіх виконаних за день робіт. Гучномовці були втстановленні в клубі, школі, сільраді, медпункті, та ін. будинках.

19 жовтня 1953 року жителі с. Трокович звернулись до голови правління артілі ім. Леніна Прокопчука з вимогою дати електроенергію в сільську мережу колгоспної електростанції. На той час електростанція не працювала вже півроку через дефіцит пального. Голова закликав селян використовувати гасові лампи.

20 жовтня 1950 року завершилась інвентаризація неотоварених квитанцій , яку проводив Черняхівький МРЗК «Шкірсировини» («Заготшкірсировина»). Інвентаризація була розпочата 1 вересня 1950 року.

20 жовтня 1950 року рішенням виконавчого комітету Житомирської обласної ради депутатів трудящих від 20 жовтня 1950 року утворено Черняхівську районну виборчу комісію та затверджено її склад. Головою - Конопчука Федора Гордійовича - від організації профспілки працівників початкової та середньої школи. Заступником погоджено Пірогова Олександра Дмитровича - від робітників і службовців Черняхівської машинно-тракторної ситнції №1. Секретарем стала Тартасюк Лідія Романівна – від черняхівської районної організації професіональної спілки фінансово-банківських працівників.

Цим же рішенням було утворено три виборчі округи по виборах до Житомирської облади депутатів трудящих: Черняхівський 88 (смт. Черняхів, Осницька, Дівоцька, Очеретянська, Стиртянська, Корчівська, Бежівська, Головинська, Сліпчицька сільські ради), Вільський 89 (Вільська, Новопільська, Клітищанська, Іванківська, Щербинська, Окілківська, Крученецька, Зороківська, Вишпільська, Славівська, Андрієво-Українська, Силянщиська, Мокренщинська, Великогорбаська, Новосілківська та Андріївська сільські ради) та Високівський (Високівська, Високо-Українська, Некрашівська, Троковицька, Городищанська, Забрідська та Щеніївська, а також Вересівська сільська рада Житомирського району, Слобідська, Кам брідська та Студенецька с.р. Коростишівського району)

Рішенням № 346 виконкому Черняхівської районної ради депутатів трудящих від 20 жовтня 1950 р. було утворено 39 виборчих дільниць та 39 ДВК по виборах до Черняхівської районної ради депутатів трудящих. Місцеві вибори в СРСР відбулись 17 грудня 1950 р. Рішення підписано головою райвиконкому І. Твердохлібом та секретарем райвиконкому Р. Бовсунівською.

21 жовтня 1949 року працівники райвідділу народної освіти разом з учителями – біологами та керівниками шкіл Черняхівщини прийняли рішення повного озелененя пришкільних територій. Висадили 80 000 саджанців.

У жовтні 1646 року у Горошках (нині Хорошів) пройшов поділ маєтків між братами Немиричами. Черняхів із волостю дістався наймолодшому Стефану. Проте через неспокійні часи на Київщині процедури введення у право не відбулося, лише було вписано акт поділу маєтків у Торуні в тамтешні книги. На практиці маєтки ще якийсь час залишалися нерозділеними.

На початку 1636 року Немиричі звинувачували вже спадкоємця Острозьких князя Домініка Заславського у зазіханні на городище Славів, а також на привласнення черняхівської сіножаті, що сталося ще за князя Януша.

21 жовтня 1989 року в Зорокові було відкрито нове приміщення неповносередньої школи ( нині Зороківський козацький ліцей).