19 April 2024, 12:11 Житомир: °C
Олена Харчишина
Консультантка з організаційного розвитку та HRM, докторка економічних наук

Political acumen: ключова навичка лідерів

Вчора випадково натрапила на лекцію про political acumen (політична /дипломатична хватка, кмітливість, проникливість) – навичку, яку вважають ключовою для лідерів ХХІ.

Political acumen – це НЕ ПРО політику взагалі і не про майстерність маніпулювання.

Political acumen - це ПРО політику всередині організацій (будь-яких: бізнесових, громадських, політичних), про вміння точно оцінювати формальний і неформальний вплив, приймати зважені рішення, про оптимальний і екологічний менеджмент.

Фактично вчора я знайшла назву до власного розуміння як потрібно рухатися соціальною драбиною будь-якої організації, як просувати і лобіювати важливі рішення, як не витрачати зусиль дарма - political acumen. Воістину, все придумали до нас!))

Перевірила: українською і російською матеріалів на цю тему немає від слова зовсім)), тому зроблю тут стислий огляд для вас.

Отже, вважається, що political acumen включає три складові:

Аналіз – вивчити і зрозуміти організаційний контекст, ідентифікувати ключових осіб, дослідити організаційні процеси;

Дії – зосередитись на правильних діях, які дадуть ефект, відмовитись від дій, які забирають час і енергію та не можуть дати результат;

Гнучкість – використовувати інструменти впливу залежно від контексту і ситуації, більшість неформальних процесів в організації є неявними, тому гнучкість є необхідною для пошуку правильних шляхів.

Які навички повинен освоїти лідер, щоб розвинути у собі political acumen?

  • Складати і використовувати карту сили – хто має вплив в даному організаційному ландшафті? в даних обставинах? Потрібно для того, щоб обговорювати проекти рішень і створювати колаборації з правильними людьми.
  • Будувати відносини з людьми всередині організації (в першу чергу з тими, хто має вплив). Щирі, дружні відносини. Саме ця навичка чітко розмежовує political acumen і маніпуляції. Бо останні можливі, лише якщо ми не маємо з іншими емоційного зв’язку. Коли ми не можемо співпереживати, ми легко маніпулюємо.
  • Входити у різні формальні і неформальні групи в організації, професійні об’єднання. Це важливо не лише для побудови відносин, але й для підтвердження вашої експертності, рівня знань і надійності. Які, до речі, важливо розвивати і окремо від участі у альянсах – через ведення блогу, професійних сторінок у соцмережах, виступах на фахових форумах.
  • Поважати людей навколо, розвивати емоційний інтелект, сприймати сильних людей не як небезпечних, а як ресурсних. За моїми власними спостереженнями, на останньому пункті особливо часто проколюють новачки – замість дослухатись до людей більш досвідчених і сильних, починають з ними конкурувати і сперечатись.
  • Використовувати свою владу розумно і ретельно обирати битви. Не воювати у війнах, де не можливо виграти. Не вступати у битви, де немає головного призу. Не брати участь у чужих війнах. Пам’ятати, що час і енергія – ресурси обмежені (і в більшості випадків невідновні), тому використовувати їх треба економно))

Це все, якщо коротко. Хоча тема настільки обширна!

Ось кілька посилань для тих, хто хоче дізнатися докладніше:

https://thewilltochange.com/leadership-mastery-program/political-acumen/

https://www.camacam.ca/sites/default/files/inline-files/CAMA%20Political%20Acumen%20Toolkit%20PDF%20English.pdf

https://www.lynda.com/Business-Skills-tutorials/Developing-political-acumen/122471/139739-4.html?srchtrk=index%3a1%0alinktypeid%3a2%0aq%3a%22political+acumen%22%0apage%3a1%0as%3arelevance%0asa%3atrue%0aproducttypeid%3a2

І бажаю вам успішно розвивати political acumen, в якій би організації ви не працювали!