29 March 2024, 08:52 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР ЧЕРНЯХІВЩИНИ: 1 – 4 ЛЮТОГО

На початку 1942 року Іван Мацьків та Чабан були заарештовані та розстріляні німцями. Найактивніші дії націоналістичного підпілля, окрім райцентру, відбувалися в Новополі, Крученці, Ганнополі, Мокренщині та Горбулеві. Відомо, що Черняхівською районною управою керував активіст на прізвище Пивовар, Новопільський осередок очолював Павло Сивченко.

У лютому 1925 р. газета «Радянська Волинь» ототожнювала корніївців- хлистів із таємною сектою «червонодраконщиків» під керівництвом Каламорчука, який називав себе «богом». Члени цієї секти вважали за великий гріх мати дітей, які, на їхню думку, заважали людині досягти «благодаті». Дітей вони називали «червоними драконами», оскільки вбачали в них майбутніх більшовиків. Під впливом такого вчення в Черняхові член секти Цимбалюк забив 4-х своїх дітей. Проте сектознавець В. Бєлоліков вважав, що ця секта мала тісний зв’язок з мальованщиною Київської губернії.

1 лютого 1951 року – споживча кооперація Черняхівського району (райспоживспілка) та сільські споживчі товариства почали звітувати перед пайовиками за свою діяльність у 1950 році. Споживча кооперація району в 1950 році виконала план товарообігу на 106, 3%.

1 лютого 1952 року – почався місячник із заготівлі та вивезення будівельних матеріалів для ремонту шляхів. Майже весь тягар будівництва доріг ліг на плечі колгоспів та артілей.

1 лютого 1953 року – у Черняхівському районі почали встановлювати стаціонарні агітпункти із проведення масової агітаційно-пропагандистської роботи з підготовки до місцевих вибрів. У Городищі агітпункт художньо оформили.

1 лютого 1996 року - у райцентрі утворено відділення Державного казначейства, а 19 березня призначено начальника відділення.

1 лютого 1971 року – як утворено Салівську сільську раду.

Із 2 лютого по 13 березня 2011 року - відбувався І зимовий чемпіонат області з індор-хокею (хокею на траві). Він проходив у три етапи, два з яких були на базі Головинського ВПУНТу, один – в Іршанську Володарсько-Волинського району. У чемпіонаті брали участь три команди району: з Черняхова, Селянщини та Головиного. Дві команди юнаків – 1998-1999 та 2000-2001 років народження посіли треті місця у своїх вікових категоріях. Чимало сил і енергії доклали юні спортсмени, щоб у запеклій боротьбі увійти у трійку кращих. Їх випередили лише команди із Бердичева і Коростеня, які здобули в І і ІІ місця. Члени команд: Віктор Федорчук, Денис Янчевський, Леонід Грусевич, Іван Барашивець, Тарас Лук’янчук, Олег Болонкін, Владислав Чекмарьов, Денис Ничипорук, Вадим Менш, Ілля Черняк, Владислав Янчевський були надзвичайно раді своїй першій перемозі у такому чемпіонаті. Головний спеціаліст із питань спорту відділу сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Василь Васильків відзначив велику підготовчу роботу до чемпіонату з індор-хокею тренерів команд – Геннадія Гриневича (Черняхівська ДЮСШ), Олександра Сташенка (Селянщинський спортивний ліцей), Володимира Демчука (Головинська гімназія).

3 лютого 1932 року – у районі зривається план із м’ясозаготівлі: виконано лише на 16,9 %, іде масове саботування з боку сільрад, районного споживчого товариства та колгоспспілки.

3 лютого 2013 року - команда «Координат» Черняхівської гімназії здобула третє місце у Всеукраїнському турнірі з географії у Вінниці. У турнірі брали участь 28 команд із 15 регіонів України. Команду черняхівських гімназистів підготувала вчитель-методист Ірина Барицька. Капітан команди – Дарія Шлапак.

3 лютого 2014 року – революційна хвиля дісталася черняхівської районної ради. Депутати, усвідомлюючи відповідальність перед народом України і зважаючи на ситуацію в державі, на сесії районної ради об’єдналися в депутатську групу «Народна рада» в складі 14 чоловік. Група утворена у зв’язку з загрозою звуження обсягу конституційних прав і свобод громадян України. Головою «Народної ради» обрали Олександра Трохимчука (ВО «Батьківщина»).

У цей же час Фракція Партії регіонів у Черняхівській районній раді завимагала від «організаторів майдану прибрати з вулиць міста-героя Києва криміналітет та фашистських молодчиків» Про це вона заявила вустами голови Черняхівської райдержадміністрації Сергія Поліщука та депутата райради від Партії регіонів Наталії Кузьменко на останній сесії Черняхівської районної ради. Фракція Партії регіонів у Черняхівській районній раді запропонувала підтримати своє звернення до Президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів та Генерального прокурора України.

У лютому 1659 року – унаслідок невдалої облоги Зінькова успіхи армії Юрія Немирича були зведені нанівець. Основне військо гетьмана Івана Виговського повернулося на Правобережжя. Йдеться про московсько-українську (московсько-козацьку) війну 1658 – 1659 років. У грудні 1658 року, перегрупувавши війська, гетьманський уряд перехопив ініціативу: головні московські окупаційні війська опинилися заблокованими у Лохвиці. Отримавши підкріплення з Речі Посполитої та Кримського ханства, Виговський вирушив на Лівобережжя з метою відновити частково втрачений контроль над тими частинами Полтавського, Миргородського і Лубенського полків, у яких уже порядкували московські гарнізони. Уся зима і перша половина березня 1659 року пройшли у постійних сутичках гетьманських і московських військ у прикордонних районах та періодичних — під Києвом. Під час походу гетьманському уряду вдалося відновити контроль над більшістю територій зазначених полків. Але остаточної перемоги Виговський домогтися не зміг - під московським контролем залишалось близько 10 українських міст. Вірні Виговському війська спільно з кримськими татарами і польськими підрозділами вибили з Лівобережжя війська Ромодановського. Учасники таємної наради у лютому 1659 року погодилися, що з Виговським можна було б укласти угоду на підставі положень, апробованих у Гадячі. Щоправда, вона, на переконання радників царя, мала бути двостороння, без участі поляків і литовців. Разом із тим, вочевидь, аби бути більш переконливим на переговорах з українським керівництвом, боярину О. М. Трубецькому, котрий виряджався в Україну, було надано в розпорядження майже стотисячне царське військо.

4 лютого 1951 року – Черняхівська МТС отримала від держави 5 нових комбайнів «Сталінець - 6» та 2 нові автомобілі ГАЗ -51.

На початку лютого 1987 року сесія Черняхівської селищної ради розглянула важливі організаційні питання. У зв’язку з призначенням Андрія Редчиця директором радгоспу «Андріївський» - головою виконкому обрали Валерія Красовського.

З 4 лютого по 14 березня 1974 року в приміщенні Черняхівського районного будинку культури колегія обласного суду під головуванням П.Т. Ярославського та за участю державного обвинувача - заступника прокурора області І.Г. Грибанова і громадських обвинувачів - майстра Головинського кар’єроуправління, Героя Соціалістичної Праці О. А. Вербича й ветерана Вітчизняної війни А.І. Поліщука - розпочала судовий процес над п'ятьма зрадниками Батьківщини, які в роки тимчасової німецько-фашистської окупації добровільно пішли на службу до гітлерівців і чинили кроваві злочини на території Черняхівського району.

Чотири з половиною години державний обвинувач - заступник прокурора області І.Г. Грибанов перераховував факти вбивств, катувань, грабунків, знущання злочинців над радянськими громадянами. Ці злочини, разом із окупантами, чинили й місцеві запроданці, що добровільно пішли на службу до фашистів.

ІІІлапак П.Ф., Дарнапук М. Вайс Р. з перших днів окупації Черняхівського району добровільно стали поліцаями. Другий з них згодом став командиром відділення, а «фольксдойч» Вайс-комендантом районної поліції. Уже через місяць після того, як ці троє продали свої душі гітлерівцям, в районі розпочалися масові арешти і розстріли мирних радянських громадян. За даними попереднього та судового слідства, ексгумації, проведеної судово-медичною експертизою, встановлено, що тільки за літо й осінь 1941 року розстріляно близько 600 місцевих громадян, а також затриманих червоноармійців, що пробиралися з ворожого оточення, в тому числі й поранених, які переховувалися у місцевих жителів. У цих злочинах брали найактивнішу участь вищезгадані троє запроданців. Пізніше до них приєднались Евальд Вир та Прищепа Василь.

Свідки розповідають, як Вайс Р.Р, заарештувавши в селі Пекарщині п’ятнадцять мирних громадян, знущався над ними й доставив у поліцію, а згодом їх було розстріляно.

4 лютого 1987 року - 12 кращих шахістів області боролися за звання чемпіона Житомирщини. Успішно виступив наш земляк, чемпіон України з розв’язання шахових композицій Микола Кондратюк, який здобув 7 перемог, 3 зустрічі зіграв унічию і 1 програв. З 8,5 очками він посів 2-ге місце. А чемпіоном області став Ігор Момут із Бердичева з 9 очками. На третьому місці був Володимир Беліцький із Житомира.


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/