18 April 2024, 12:27 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ХМІЛЬНИЙ НАПІЙ ІЗ ПАЛЕСТИНИ

У ХІХ – на початку ХХ ст. неабиякого розвитку у Житомирі набуває торгівля. Місто твердо закріпилося у регіональну, імперську та світову павутину економічних стосунків. Через Житомир ще з давніх часів проходять транзитні шляхи, по яким у різні куточки Європи, Євразії і Далекого Сходу, на пряму або через певні представництва, доставляли найрізноманітніші товари. Окремі з них надходили на житомирський ринок з Одеси (Рис. 1, 1). Про це, зокрема, свідчать знахідки, зібрані у 1981 р. на схилах лівого берега р. Кам’янки, в межах історичної частини Житомира.

Серед них виділяються два плоскі, переважно круглої форми предмети, виготовлені із свинцю темно-сірого кольору, які на торці мають два поперечні наскрізні отвори. Це так звані товарні пломби. Вони невеличкі, діаметром 0,9 – 1,3 см, товщиною від 0,2 до 0,4 см. На пломбах, на лицевій та зворотній сторонах, зафіксовані написи: “VIN / DE / PALESTINE / COCIETE / CARMEL / ODESSA” (Рис. 1, 3-4). Тобто, вино з Палестини можна було придбати у товаристві “Кармель” в м. Одеса. На жаль, дати на жодній пломбі не зазначено.

Гортаючи сторінки довідкових матеріалів того часу, вдалося відшукати, що у 1898 р. в м. Одеса по вул. Ришельєвській, 60 було відкрито товариство, як філію акціонерної кампанії “Кармель” у Варшаві. Остання була створена 25 квітня 1896 р. До речі, до її фундації мав відношення один із представників родини Ротшильдів – барон Біньямин Едмонд. Представником “Кармелю” в Одесі виступав крупний торговець, купець 1-ї гільдії Самуїл Матусович Барбаш. Саме завдяки йому мешканці Житомира могли насолоджуватися різними марками хмільного напою, які виготовлялися із винограду, що вирощували на схилах гори Кармель, розташованої на північному заході Ізраїлю, на побережжі Середземного моря. Багато з них відомі нам і сьогодні, як-от Каберне, Шардоне, Мускат, Совіньйон та інші (Рис. 2).

Цікаво, що з назвою фірми пов’язана історична місцевість, на території якої у 1156 р. учасник Другого Хрестового походу святий Бертольд із Калабрії заснував чернечу общину кармелітів. У XVII ст. представники цього ордену з’явилися і осіли в Житомирі та інших населених пунктах краю. В Бердичеві з тих часів збереглася фортеця, пов’язана з цим таємничим чернечим орденом.

Невеличкі, на перший погляд непримітні предмети, а скільки з ними пов’язано цікавих фактів.


Возможно, это изображение (карта)

Автор матеріалу Старший науковий співробітник відділу досліджень музею О.О. Тарабукін. Взято зі сторінки Житомирського краєзнавчого музею у фейсбуі.


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/