29 March 2024, 14:58 Житомир: °C
Кузьмін Дмитро Леонідович
адвокат

​Коментар щодо оскарження підозри депутату Житомирської облради Дмитру Кропачову

З приводу ситуації, що виникла у зв'язку з оскарженням нами підозри Дмитру Ігоровичу Кропачову.

Життя людини – безцінне. Дмитро Кропачов став учасником смертельного ДТП, і йому з цим жити до кінця днів. Однак, вивчивши матеріали кримінального провадження, я дійсно вважаю, що він не винен.

Перше, на що ніхто не звертає увагу, – ДТП сталося не на пішохідному переході. У темний час доби (кінець листопада 2018 року) пішохід, порушуючи правила дорожнього руху, в одязі, який не мав світловідбивних елементів, переходив дорогу.

Потрібно розуміти, що не всякий наїзд на пішохода – це злочин.

Адже, погодьтеся, якщо до вас під колесо стрибне людина або вибіжить під ваш автомобіль у такій ситуації, коли ви ні за яких обставин не зможете уникнути наїзду, не хочеться сидіти у в’язниці тільки через те, що ви були за кермом.

Більше 2 років Дмитро Ігорович перебував у цій справі у статусі свідка. Чому саме свідка? Тому що 2 незалежні експертизи підтвердили факт технічної неможливості уникнути ДТП у тій ситуації. Пішохід почав рух у той момент, коли зупинити автомобіль навіть при швидкості 50 км/год вже було неможливо. Неважливо, хто в тій ситуації керував би авто – Кропачов чи чемпіон світу з автоспорту, результат був би однаковим.

Мало хто звертає також увагу на те, що підозру Дмитру Кропачову пред'явили саме тоді, коли в обласній раді почали готуватися до першої сесії, щоб обрати голову, заступників та формувати комісії. Це суто політичний хід, який дозволив виключити Кропачова з числа кандидатів на певні посади. При цьому орган досудового розслідування настільки поспішав виконати свою роботу, що «забув» про чинне законодавство. Підозру вручили не особисто, як цього вимагає закон, а відіслали поштою – нібито підозрюваний переховується і його місцезнаходження невідоме. Хоча Дмитро Ігорович у розшуку не перебував – він проживав і працював за адресами, які слідству добре відомі.

Чому ми вирішили оскаржити підозру? Бо це – частина нашої роботи і безумовне право підозрюваного.

В іншому випадку нехай ті, хто пишуть про наші «зловживання» подумають: чи згодні вони вважати винним того, на кого вкаже пальцем слідчий? Ви справді настільки довіряєте правоохоронним органам, що вірите їм на слово? Хіба не для цього у правовій державі існує цілий порядок притягнення осіб до відповідальності? Крапку в цій справі поставить суд.

Однак я закликаю, щоб кожен з вас став більш відповідальним і навчився берегти своє життя самостійно. Автомобіль – це технічно складний механізм: від моменту виникнення небезпеки, реакції мозку, натискання педалі гальма проходить як мінімум секунда, а це вже не один десяток метрів. Важкий транспортний засіб не може відразу зупинитися, і ще десятки метрів займає гальмівний шлях. У темний час доби пішохід непомітний. Бережіть себе!

https://www.facebook.com/KuzminLawOffice