25 April 2024, 01:55 Житомир: °C
Олександра Мельник
Очільниця КП "Центр захисту тварин",ініціативна житомирянка та просто добра дівчина, але не до всіх :)

Любов - це відповідальність. Стерилізуй свого друга!

Не всім подобаються тварини, особливо безпритульні. Я теж не в захваті, коли щодня бачу в соціальних мережах об`яви про знову й знову знайдених цуценят чи кошенят. І вони не з неба падають якщо що.

Тепер проста математика. Одна самка в рік може народити 15-20 цуценят, з яких максимум виживає п`ятеро. Множимо на 1423 вуличних собак жіночої статі, яких вже простерилізував Центр захисту тварин та на 4 роки, протягом яких це зроблено.

Враховуючи, що не всі виживають, частина потрапляє під автівки чи, в кращому випадку, знаходять родину, - сьогодні ми б спостерігали на вулицях міста мінімум 25 000 безпритульних тварин і це лише собак. Замість 2000 наявних. Уявіть ще стільки ж кішок да,і в принципі, критичний рівень небезпеки у громаді.. Наразі всього кастровано й стерилізовано 4030 вуличних котів й собак. Далі рахуйте самі.

601bf7f70f687.jpg

Згадаймо й про домашніх тварин. Точніше про тих власників, які допускають безконтрольне розмноження своїх "улюбленців" й подальше позбавлення їх приплоду. Чому в лапках? Бо якщо вони дозволять собі такі речі, то тут історія точно не про любов. І поки достойні проєкти законів в розробці, залишається різними методами й шляхами доносити до господарів необхідність стерилізації як для самої тварини, так і її важливість для поліпшення ситуації з безпритульними.

Стерилізація тварин не є унікальною або складною процедурою. Операція безболісна для тварини, оскільки виконується під загальним наркозом ветеринарними спеціалістами і триває від 20 хвилин до 45 хвилин.

Операція самкам виконується методом лапаротомії – коли операційний доступ здійснюється через розріз по білій лінії, довжина якого 1-3 см. У самок видаляються одночасно і матка, і яєчники (оваріогістероектомія) з накладанням лігатури.

Після видалення матки та яєчників накладаються внутрішньо шкірні шви, які не потрібно знімати. При даному методі немає необхідності обробки шва, не потрібно одягати попону, час реабілітації скорочується до мінімуму, а саме до 1-2 діб, після чого тварина чудово себе відчуває та готова до повноцінної активної життєдіяльності.

Дана операція унеможливлює подальше розмноження тварини, що дозволяє гуманним методом скорочувати чисельність безпритульних тварин та запобігає безконтрольному розмноженню власницьких тварин. Стерилізовані тварини майже ніколи не мітять території, рідше беруть учать у бійках, більш слухняніші. У них зменшується дратливість і напади агресії як до людей, так і до інших тварин, що відповідно значно сприяє безпечному та гармонійному співіснуванню людини і тварини!

Любов - це відповідальність.

601c051e957f4.jpg