25 April 2024, 14:30 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

​ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ЗАЛУЧЕННЯ ШКОЛЯРІВ ДО ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

6037fe22225c1.jpg


6037fddc846db.jpg

6037fdbe99ecd.jpg

22.02.2021.

Відвідав відділ освіти Новоборівської ОТГ. Обговорив із очільницею відділу Людмилою Прищепою питання залучення учнів до дослідницької діяльності.

Ознайомив її із досвідом такої діяльності в Хорошівському ліцеї № 2, де протягом двох років учні під керівництвом вчителя Ігоря Дем’янчука за сприяння директора Наталії Ананченко, успішно проводять дослідження пов’язані із утилізацією відходів каменеобробного виробництва.

Інформація про це висвітлена в газеті «ПРАПОР» № 4 від 22.01.2021 р.

Усі спроби налагодити таку діяльність в школах Новоборівської ОТГ поки що виявились безуспішними.

Інколи легше переконати в чомусь складному вчену раду академічної установи, ніж довести прості речі окремим зарозумілим вчителям середньої школи – вони є істина в останній інстанції.

Учасники філії «Еврика» презентують свої роботи

в Малій академії наук.

Газета «ПРАПОР» №4 (9506) 22 січня 2021р.

П’ятого січня у Хорошівському ліцеї №1 відбувся захист науково-дослідницьких проєктів філії «Еврика» Житомирського територіального відділення МАН (Малої академії наук) України.

Учитель трудового навчання Ігор Миколайович Дем’янчук був педагогічним керівником Максима Корзуна.

Проєкт «Утилізація відходів каменеобробного виробництва».

Використання відходів у якості меліоранта» уже кілька років поспіль втілюють у життя учні ліцею №1. Педагог долучає нових дослідників, адже тема цікава та досить актуальна.

На території Хорошівської територіальної громади діє велика кількість каменеобробних виробництв, відходи від яких збільшують навантаження на навколишнє середовище.

Найбільшу проблему створює шлам від розпилу, шліфування та полірування каменю. Саме він стає об’єктом першочергового контролю й регулювання в каменеобробних підприємствах. Закономірним є те, що від збільшення обробітку каменю зростає кількість відходів.

У країнах, де охороні довкілля приділяють велику увагу, обсяги переробки вторинних матеріалів постійно збільшуються. За таких умов процес рециклювання, тобто вторинного використання відходів каменеобробних підприємств, набуває особливої актуальності.

Керуючись ідеєю та теоретичними дослідженнями співавтора роботи Анатолія Івановича Вдовиченка, президента Спілки буровиків України, вирішили продовжити вивчення цього питання та на практиці застосувати методи використання шламу в якості меліоранта для поліпшення земель сільськогосподарського використання.

Публікації з даної теми та проміжні результати дослідження неодноразово висвітлювалися в місцевій газеті «Прапор».

Практичне значення дослідження полягає в тому, що в Україні до проблеми використання відходів каменеобробних підприємств як вторинної сировини підходять поки з обережністю, досліджуючи в основному тверді побутові відходи і подекуди промислові відходи.

Тому виникає необхідність обґрунтувати економічну доцільність застосування рециклінгу як альтернативного методу управління відходами у каменепереробній галузі.

.