16 April 2024, 18:58 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

16 БЕРЕЗНЯ В ІСТОРІЇ ЖИТОМИРЩИНИ

16 березня 1602 р. Андрій Немирич , роки життя невідомі, — син Іосифа Немирича, київського земського судді. Родоначальник Черняхівської гілки роду, представники якої були прихильниками протестантської течії социніан. Вдруге подав позов на свого родича Матвія Єсифовича Немирича до трибуналу, звинувативши його в тому, що за сприяння київського ґродського судді і київського чашника Філона Стрибиля він зумів уписати до актових книг«фальшивий» запис на Високе й Осники, села що нині знаходяться в Черняхівському районі Житомирської області. Матвій Немирич (роки життя невідомі), дружина — Анастасія Мукарівна. Син Іосифа Немирича; фундатор Люблінського братства, родоначальник Олевської гілки роду Немиричів. Її представники підтримували православ'я, але в другий половині XVII століття сполонізувалися і прийняли католицтво. (13 липня трибунальським декретом цей запис було скасовано).

В цей день 1664 року за симпатії повстанцям Сулими поляки стратили українського гетьмана Івана Виговського (бл.1608 — 1664). І.Виговський уклав з поляками Гадяцьку угоду 1658. На її підставі Україна увійшла до Речі Посполитої як рівноправний член конфедерації.

Изображение

Гадяцька угода призвела до московсько-української війни 1658–1659,в якій Виговський завдав поразки московській армії у битві під Конотопом. Однак наст.гетьман Ю.Хмельницький під тиском Москви підписав Переяславський договір 1659,що перетворив Україну в автономію у складі Московії

В цей день 1883 року в Бердичеві в єврейській сім'ї народився Теофіл Фраєрман (1883-1957) - одеський маляр-імпресіоніст.

Изображение

16 березня 1921 (середа) - Волинська губернська професійна спілки металістів організувала пересувні загони по ремонту сільськогосподарського реманенту.

16 березня день пам'яті Івана Талимоновича Ямковського ( 1929 - 2001), кандидата медичних наук, доцента Житомирського педагогічного інституту ім. І. Франка, уродженця селп Білилівка Ружинського району.

В цей день 2015 року в районі м.Авдіївка під арт.вогнем рос.окупантів загинув Сергій Щербак — солдат ЗСУ 95 оамбр. Працював на Крюківському вагонобудів.заводі, у приват.фірмах. З 2014 доброволець. Лишилися дружина, донька. Нагороджений орденом «За мужність» 3 ступеня (посмертно).

В цей день 2015 року внаслідок підриву на міні біля с.Нижнє Лозове з 30 омбр загинули ст.сержант Сергій Колесніченко та капітан Михайло Шабля.

Изображение

Изображение

Изображение


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich