29 March 2024, 11:15 Житомир: °C
Ліскі Вадим Іванович
Голова Правління Житомирського бізнес клубу, співвласник ТОВ "Житомирський картонний комбінат", засновник Житомирського інвестиційного центру. Поза бізнесом підтримую волонтерський рух, громадянські та екологічні ініціативи

Поговоримо про інвестиції?

Прийнято вважати, що інвестиції - це виключно про формат B2B та про отримання прямої комерційної вигоди. Простою мовою, інвестиції – це вкладання грошей у створення чи розвиток комерційного проекту, мета якого отримання прибутку. Конкретний приклад із власного досвіду. У наших партнерів з'явився попит на паперову тару для овочів і фруктів. Ми в групі залучили інвестиції, закупили нове обладнання, запустили його та розширили ринок, збільшивши у довгостроковій перспективі прибуток. Через який час наші інвестиції окупляться.

Але чому мало говоримо про явище соціальних інвестицій. Знову, з власного прикладу. Нове обладнання потребує іншої якості трудових ресурсів, люди мають отримати нові знання та навички. Ми інвестуємо у їхню освіту (як в Україні, так і за кордоном). І потім ці люди, колись у дуже довгій перспективі, можливо, приноситимуть непряму вигоду підприємству.

До соціальних інвестицій можуть відноситися також програми державно-приватного партнерства, наприклад щодо розвитку міської інфраструктури – парків, творчих хабів, міських просторів. Ця практика вже давно поширена у багатьох європейських містах. Віднедавна, такий принцип почав реалізовуватися у Києві. Мені здається, що Житомир теж може бути піонером соціальних інвестицій та державно-приватного партнерства.

І насправді, ми, у рамках Житомирського бізнес клубу, також маємо досвід таких соціальних інвестицій. Той самий проект – «Ця торба». Найбільші підприємства міста інвестували у виробництва екологічних багаторазових екоторбинок, які мають у перспективі замінити одноразові екологічно небезпечні пакети.

Мені здається, прийшов час до розширення нашого розуміння інвестиційних перспектив міста, в тому ж числі і за рахунок соціальних проектів.

Цікавою буде почути думку активної громади, які об’єкти та проекти для соціальних інвестицій у Житомирі є перспективними?!