25 April 2024, 12:53 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Депутати проти ЗМІ: огляд судових справ проти медіа Житомирської області

Якими гучними судовими справами проти медійників Житомирської області відзначилося перше півріччя 2021 року, хто з ким судився і на чиєму боці був суд — спробуємо проаналізувати, підбиваючи умовні підсумки.

Лабунська проти “Бердичівського погляду”

Перемогою журналістів завершилося 5-річне судове протистояння народної депутатки Анжеліки Лабунської та інформаційного тижневика «Бердичівський погляд» у Верховному Суді України.

Причиною позову стала стаття “Післясмак виборів-2015 або “Хід конем” по-бердичівськи”, опублікована в газеті та на сайті видання у січні 2016 року.

Автор публікації у сатиричному стилі, використовуючи крилаті вислови, фразеологізми та алегорію критикував депутатку Анжеліку Лабунську, яка на той час була головою Житомирської обласної ради.

У березні того ж року Анжеліка Лабунська подала позов до суду, вимагаючи захисту її честі, гідності і ділової репутації, спростування недостовірної інформації. Також депутатка прагнула стягнути з автора і з редакції по 50 тис. грн моральної шкоди.

Головна редакторка видання Віта Ковтонюк розцінила позов як втручання у діяльність засобів масової інформації та обмеження свободи слова, адже критика у статті стосувалася лише політичної діяльності Анжеліки Лабунської, жодного втручання в особисте життя політика автор статті не допускав.

У червні 2019 року Бердичівський міськрайонний суд ухвалив визнати частину опублікованих тез в статті видання такими, що не відповідають дійсності, та стягнути 10 тис. грн моральної шкоди замість 100 тис грн.

Редакція подала апеляцію але у листопаді 2019 року Житомирський апеляційний суд залишив скаргу «Бердичівського погляду» без задоволення.

Відстояти свої права медійники змогли лише у Верховному Суді, де Лабунській відмовили у задоволенні позову про захист честі, гідності та ділової репутації та відшкодування морального збитку.

Развадовський проти газети «20 хвилин»

Триває судове протистояння, яке стосується газети «20 хвилин» (видавець – приватне підприємство «Медіа Ресурс»).

Депутат обласної ради Віктор Развадовський подав позов проти «20 хвилин» через статтю «Які порушення закону виявлено під час перевірки декларації Віктора Развадовського за 2016 рік». Стаття була опублікована у червні 2019 року. У ній проаналізували рішення Національного агентства з питань запобігання корупції щодо декларації Развадовського.

Попри те, що 9 лютого 2021 року Житомирський апеляційний суд ухвалив рішення на користь газети «20 хвилин», депутат обіцяв подавати касацію.

Однак, не все пішло гладко – Касаційний цивільний суд повернув касаційну скаргу, подану адвокатом Віктора Развадовського – колишнім суддею Валерієм Колупаєвим, оскільки останній не додав документу, що посвідчує його повноваження представника. Журналісти «20 хвилин» не лишили цей факт поза увагою і одразу ж випустили матеріал «Скандальний екссуддя, який захищає інтереси Развадовського, «забув» процедуру подачі касаційної заяви».

Щоб дізнатися, чи поставлена в цій судовій історії крапка, ми звернулися за коментарем до пресслужби депутата Житомирської облради, де нам повідомили наступне:

«Подано дві касаційні скарги – від Віктора Йосиповича Развадовського та від його адвокатів –на постанову Житомирського апеляційного суду від 09 лютого 2021 року у справі за позовом до приватного підприємства «Медіа Ресурс» про захист честі, гідності та ділової репутації, відшкодування моральної шкоди. Суд виніс ухвалу про відкриття касаційного провадження. Розгляд справи призначено на 9 серпня».

Але це не єдина судова справа Развадовського проти «20 хвилин». У реєстрі судових рішень є інформація про відкриття ще одного судового провадження у березні 2021 року. Воно так само стосується захисту честі, гідності та ділової репутації, стягнення моральної шкоди та спростування неправдивої інформації.

У пресслужбі депутата повідомили, цього разу оскаржується інформація, подана у статті «У депутата обласної ради Развадовського підроблене посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС?». Запевнили, що у Віктора Развадовського є усі необхідні документи, які підтверджують його безпосередню участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, а також довідка про технічну помилку при написанні прізвища у посвідченні ліквідатора.

Як значиться на сайті Житомирського районного суду, наступне засідання по цій справі заплановане на 13 серпня.

Тож, будемо слідкувати за подальшим розвитком подій і тим, чиї докази та аргументи будуть більш переконливими для суддів.

Оксана Трокоз, регіональна представниця ІМІ в Житомирській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.