25 April 2024, 10:35 Житомир: °C
Олена Харчишина
Консультантка з організаційного розвитку та HRM, докторка економічних наук

Майбутнє гібридної роботи

Віддалена робота і поєднання віддаленої роботи із офісною стало для багатьох компаній та найманих працівників способом адаптуватись до умов карантину. Але наскільки такий формат є зручним та ефективним? І взагалі, гібридна робота - це ризики чи можливості для кожної із сторін трудового контракту?

Як показують числені дослідження, гібридна робота, незалежно від перспектив пандемії COVID-19, стане для нас новою реальністю. Наприклад, опитування McKinsey (травень 2021) показало, що більшість керівників компаній вважають, що у майбутньому працівники будуть проводити на робочому місці не більше 80% часу. Вже зараз багато компаній не тільки використовують змішаний формат роботи (1-2 робочих дні на тиждень поза офісом), але й заявляють про повний перехід на гібридний формат назавжди.

Гібридна робота несе в собі багато ризиків (зниження мотивації працівників і можливостей контролю за їх роботою, появу додаткових перешкод у внутрішніх комунікаціях). Але за умови зваженого підходу гібридна робота дає бізнесу нові можливості - значну економію витрат і необмежений доступ до світового ринку робочої сили.

Як бізнесу переосмислити організацію роботи персоналу? Експерти Boston Consulting Group (BCG) пропонують власникам бізнесу такі три ідеї:

  • Вирівняти “гральне поле” - тобто забезпечити своїм працівникам рівні і комфортні умови для роботи з дому (особливо для тих, хто має невелике житло, маленьких дітей). Наприклад, надати фінансову допомогу для організації домашніх офісів, забезпечити офісною технікою. Зрештою, компанія може це зробити, наприклад, за рахунок економії на витратах оренди приміщень, підвозу і харчування працівників.
  • Надати підтримку лінійним керівникам, адже в умовах віддаленої роботи значно більша частка їхнього робочого часу йде на забезпечення комунікацій з підлеглими. І такі комунікації є необхідними, бо підтримують мотивацію і високий рівень залученості працівників. Тому плани роботи лінійних керівників мають бути переглянуті із врахуванням витрат часу на індивідуальне спілкування з підлеглими і забезпечення групової комунікації.
  • Проявляти якнайбільше піклування про співпробітників - впроваджувати різноманітні соціальні програми (підтримки психічного і фізичного здоров’я, розвитку соціальних зв’язків), впровадження навчальних програм і нових інструментів співпраці. Соціальні програми є дуже важливими для попередження емоційного вигоряння, яке за віддаленої роботи є менш помітним, але настає значно швидше.

Гібридна робота також вимагає переосмислення усіх бізнес-процесів і змін в організаційній культурі. Перехід на віддалений режим безумовно пов’язаний з додатковими витратами часу і коштів. Але в кінцевому результаті такий формат роботи може дати компанії чимало економічних переваг.