26 April 2024, 03:58 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Правда про центр вертебрології: невігластво, яке може дорого обійтися громаді області

На минулому тижні відбулись сесії обласної та міської рад. Обидва засідання були емоційними та приправлені гучними заявами.

Мою увагу привернула дискусія, що точилася на сесії обласної ради щодо приміщення обласного медичного центру вертебрології та реабілітації , що розташоване у Житомирі за адресою Чуднівське шосе, 1. Нагадаю, мова про приміщення медичного закладу та земельну ділянку, що в мальовничому місці на березі Тетерева (колишня туристична база «Лісовий берег»).

У 2018 році цю будівлю капітально відремонтували, закупили нове обладнання. Медичний заклад надає послуги населенню, у тому числі проводить безкоштовну реабілітацію для військових та ветеранів російсько-української війни.

61892d44d02b4.jpg

Житомирщина мала б пишатись таким медичним закладом. Але є одне але. Справа в тому, що кілька років триває судова тяганина між Житомирською ОДА та таким собі «Укрпрофтур» з приводу права власності на приміщення. Так, «Укрпрофтур» вважає себе власником приміщення центру вертебрології. Свої права обґрунтовує свідоцтвом про право власності, яке було видано Житомирським міськвиконкомом 10 січня 2001 року на підставі рішення міськвиконкому № 1045 від 12 грудня 1972 року.

61892d9e21e63.jpg

Саме на підставі цього документу «Укрпрофтур» спромоглося

зареєструвати за собою право власності. І ось найголовніше: свідоцтво про право

власності «Укрпрофтур» є підробленим і не може посвідчувати права власності! Як

видно з тексту свідоцтва, воно видане на підставі рішення міськвиконкому № 1045

від 12 грудня 1972 року. Вказаним

рішенням представлено до урядових нагород багатодітних матерів і ні про яке

право власності там не йдеться.

61892dd797e38.jpg

За фактом підробки свідоцтва на право власності у 2018 році було відкрито кримінальне провадження, але у 2019 році провадження закрили у зв’язку зі смертю підозрюваного. Неможливість притягнення до кримінальної відповідальності не означає, що держава мала б не реагувати на наслідки цієї підробки.

Враховуючи вищенаведені обставини, у 2017 році тодішнім головою ОДА Ігорем Гундичем було видано розпорядження, на підставі якого приміщення було повернуто у державну власність.

Звісно, такий стан речей не влаштував «Укрпрофтур» - і почалась судова тяганина. Адже приватна структура «Укрпрофтур» заперечує факт очевидної підробки свідоцтва про право власності і намагається забрати державне майно, яке використовує громада області.

Діюча обласна влада мала б зосередити всі зусилля для того, щоб ділки з «Укрпрофтур» не прибрали до рук приміщення медичного закладу у громади області. Натомість голова обласної ради Володимир Федоренко на сесії облради почав дорікати колишньому очільнику ОДА Ігорю Гундичу, що він чогось не доробив і що йому (Федоренку) доводиться щось виправляти. Гундич прямо запитав Федоренка: «Ви за те, щоб це майно залишилось у державній власності чи ви проти?»

Федоренко у своїй відповіді зазначив: «Я над цим працюю і ми це майно повернемо.Там, де вложились державні кошти, і не понятно, по якій причині вони можуть перейти до частної власності. Це було за вашої каденції».

Вказана частина відповіді процитована дослівно. Чесно кажучи, дивно таке чути від голови обласної ради. І питання не в тому, що він неграмотно говорить українською мовою. Адже управлінського досвіду Федоренко набирався у бьюті-індустрії, керуючи перукарнями і салонами краси, а там знання української мови не є пріоритетом.

Непокоїть те, що голова обласної ради не розібрався у питаннях власності, що також викликає подив, зважаючи на його юридичну освіту. Є відомості, що Володимир Федоренко у 2014 році закінчив Товариство з обмеженою відповідальністю і отримав кваліфікацію юрист. Ось сканкопія його диплому.

61892e3776273.jpg

А тепер по суті.

По-перше, поки нічого повертати не треба, оскільки на даний час приміщення медичного закладу перебуває у державній власності. Наразі слід докласти максимум зусиль, щоб майно не перейшло у приватну власність. А для цього у діючої влади є купа важелів впливу. Проте важелі впливу без розуміння, як їх застосовувати, - це все одно, що окуляри для мавпи.

618932c37a58b.jpg

Власне це і непокоїть, що з такими керівниками Житомирщина може втратити унікальний медичний центр. Крім того, там функціонує громадська спілка «Дім ветеранів», представник якого є помічником голови обласної ради. Зараз, виходить, ще й волонтери, військові, їхні родини перейматимуться, щоб не позбутися місця, де проводяться безліч їхніх заходів.

Усвідомлення проблеми і своєї компетенції чи некомпетенції, своїх можливостей – ось чим має перейматись голова обласної ради. Аля цього, на жаль, немає.

На мою думку, в окремих обласних керманичів наявний Ефе́кт Да́ннінга-Крю́ґера (ефект профана). Згідно з визначенням Вікіпедії, це когнітивне упередження, яке полягає в тому, що люди з низькою кваліфікацією роблять помилкові висновки та ухвалюють невдалі рішення, але їхня некомпетентність не дозволяє це усвідомити.