28 March 2024, 21:38 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Яким був 2021 рік для журналістів Житомирської області

Фізична агресія, перешкоджання журналістській діяльності і карантинні обмеження — це те, з чим стикалися житомирські медійники у 2021 році.

Упродовж року за «журналістськими» статтями у Житомирській області розслідувалося п’ять кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних проти журналістів. Одне з них скеровано до суду, в одному ухвалено рішення про закриття, у трьох інших триває досудове розслідування. Спробуємо пригадати ці історії і підбити своєрідні медійні підсумки року.

Перешкоджання професійній діяльності

Напад на журналістів телеканалу СТБ, який скоїв староста Новопільського старостинського округу Оліївської ОТГ, став одним із найбільш резонансних інцидентів 2021 року.

Напад стався 22 лютого у приміщенні сільської ради, коли команда проєкту “Один за всіх” намагалася взяти коментар для випуск про жорстоке поводження з дітьми.

За словами знімальної групи журналістка якраз ставила запитання Петру Білому, коли він різко перекинув камеру, після чого підняв руку на оператора, який намагався його заспокоїти. Камера весь цей час продовжувала знімати і це суттєво допомогло розслідуванню справи: протягом декількох тижнів правоохоронці оголосили про підозру старості і справу передали до суду.

Але не завжди відзнятий напад є запорукою швидкого розслідування. У цьому переконався журналіст програми журналістських розслідувань "Антирейтинг" Олександр Крижанівський. Він зазнав нападу 19 серпня під час зйомок сюжету про приватні маєтки біля річки Тетерів, де раніше розташовувалася човнова станція. За словами Олександра Крижанівського їм з операторкою довелося втікати від охоронця, який у процесі спілкування почав поводитися агресивно, нецензурно лаявся, і, озброївшись палицею, прогнав знімальну групу.

Після конфлікту журналісти вирішили не ризикувати і полишили місце інциденту. Поліцію не викликали, але опублікували у facebook відео, на якому був зафільмований напад. Після розголосу про перешкоджання, Житомирська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження. Через 4 місяці після нападу ми звернулися до правоохоронців, щоб дізнатися про хід розслідування. Старша слідча слідчого управління ГУНП в області Тетяна Левицька зазначила, що у справі призначені експертизи, тож, розслідування цієї справи триває.

Довгі історії

Як показує практика, розслідування подібних справ часто може тривати роками.

У 2021 році поліція продовжувала розслідувати справу, що стосується заподіяння тілесних ушкоджень Андрію Лактіонову в приміщенні Корольовського районного суду Житомира у 2018 році. У червні 2020 року журналіст помер від важкої хвороби. Розслідування нападу на нього перший заступник керівника Житомирської обласної прокуратури прокоментував так:

“Є ціла низка проблемних питань у цьому кримінальному провадженні, низка експертиз, у яких є розбіжності як щодо тілесних ушкоджень, так і щодо механізму їхнього спричинення. Але, напевно, найпроблемнішим моментом буде встановлення всіх учасників подій і отримання свідчень від усіх, хто брав у цьому участь”, – сказав Олег Мостиховський.

Тривалий час розслідувалося провадження стосовно смс-повідомлення з погрозами директору ПП “Медіа Ресурс” Олександру Васильковському. Але у 2021 році за результатами слідчих дій і низки експертиз воно було закрите за відсутністю ознак складу злочину.

У серпні 2021 року п’ятеро невідомих побили Олександра Васильковського. Сталося це вночі у центрі Житомира. І хоч сам Васильковський у коментарі журналістам своєї газети зазначав, що пов’язує побиття з журналістською діяльністю, правоохоронці відкрили провадження за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. За 4 місяці розслідування справу не перекваліфікували.

Псування майна

У липні в Новограді-Волинському невідомі пошкодили автомобіль журналіста місцевого інтернет-видання “4141.com.ua” Олександра Сукача: пошкодили переднє колесо та нанесли подряпини на боковій частині автомобіля “Peugeot”. Журналіст пов’язав цю ситуацію з професійною діяльністю і зазначив що неодноразово отримував погрози.

Але за місяців слідству не вдалося з’ясувати, хто і з яких мотивів міг пошкодити автомобіль. У провадженні розглядалося декілька версій: починаючи від журналістської діяльності, закінчуючи побутовими конфліктами й хуліганськими мотивами. Нині розслідування триває, але під час зустрічі з представницею ІМІ перший заступник керівника Житомирської обласної прокуратури зазначав, що є велика ймовірність закриття цієї справи.

«Ми не знайшли публікацій, які б передували цій події і могли б вказувати на те, що пошкодження майна вчинено з метою якогось впливу на журналіста і пов’язане саме з його професійною діяльністю. Якщо в медіаспільности буде якась інша інформація, ми б попросили її надати”, – сказав Мостиховський.

DDoS-атака

Наприкінці листопада DDoS-атаки зазнало одне з найпопулярніших інтернет-видань Житомирської області “Житомир.info”. Атака розпочалася близько 16-ї години 19 листопада і тривала декілька годин. Зрештою фахівці медіа атаку відбили, але редакція втратила всі новини за три дні. Востаннє подібна хакерська атака відбувалася наприкінці 2016 року.

У грудні юристи сайту звернулися до правоохоронців, ті відкрили провадження, але нині не надають коментарів щодо ходу розслідування, посилаючись, що справа відкрита зовсім нещодавно.

Карантинні обмеження

У 2021 році журналістам доводилося працювати в умовах карантину, на більшість заходів доводилося заздалегідь акредитовуватися, пред’являти сертифікат про вакцинацію чи свіжий ПРЛ-тест, або ж слідкувати за перебігом подій в онлайн-режимі. Щоправда, траплялося, що доступ журналістів обмежували і в «зеленій» карантинній зоні, посилаючись на карантин. Зокрема, на недопуск до міської ради скаржилися представники деяких бердичівських ЗМІ.

Загалом 2021 рік у Житомирській області був відносно спокійним. Однак представники ІМІ та правоохоронці фіксували випадки перешкоджання роботі журналістів. Деякі кримінальні провадження розслідувалися з блискавичною швидкістю, а деякі розслідуються роками. У новому році ми будемо стежити за ходом розслідування «журналістських» справ і сподіватися, що винні у вчиненні злочинів проти працівників ЗМІ понесуть відповідальність, адже непокаране зло породжує нові злочини.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.
Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.