29 March 2024, 03:57 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ПЕРСПЕКТИВИ КАЗАХСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

Казахський протест програв «міжнародку»: головною новиною в міжнародній пресі за останні дні стало введення російських військ на територію Казахстану на прохання Токаєва, який усуває екс-президента Назарбаєва.

Зрозуміло, що ведення військ стане новою незручною темою на переговорах Росія-НАТО, адже для них Казахстан – незалежна держава, а не уламок ностальгічної імперії. Проте факт залишається фактом — вимоги протестувальників та їхні лідери західними ЗМІ як головною опорою будь-якої егалітарної опозиції не зрозумілі. Це не виключає, що у сусідніх розвідувальних відомствах лідери та мотиви протесту добре відомі, але точно вирішено чергової гарячої точки з Казахстану не робити… поки що.

Жодні зовнішні сили не зможуть інспірувати протести у державі без консенсусу на це місцевих еліт. Кожна сторона, у такому разі, досягає своїх цілей, і коли ближчих і масових цілей досягнуто, протест опиняється перед вибором – зупинитися, продовжувати чи порватися.

Протестувальники в Актау почали розходитися, заявивши, що їхні вимоги щодо остаточного зміщення клану Назарбаєву (він правил з часів КРСР) виконано . Ця частина протесту явно протокаївська. Ні, Токаєв не очолював цих хлопців, але й проти не був, з кожним кроком розширюючи «червоні прапорці» дозволеного.

В Алмати йде контртерористична операція, протестувальники чинять опір, що явно не відповідає стихійному протесту, знайдені страчені силовики. І це зовсім інша гілка протесту, витоки якої сходять якщо не до інших держав, то до зарубіжних організацій, здатних підготувати та доставити в будь-яку точку світу «вуличного бою».

Є інформація, що для дискредитації протесту та отримання підстав для введення російських військ у Казахстан використовувалися ув'язнені.

Про це повідомляє Gulagu.net із посиланням на лист, отриманий від джерела у ФСБ.

В лавах протестувальників працювали провокатори, які спрямовували демонстрантів на деструктивні дії. І тепер побоюється, що після численних погромів, мародерства, насильства та дискредитації протестів зросте підтримка силового розгону протесту, а це дуже схоже на росыйський почерк.

У листі сказано, що як тільки протест у Республіці вийшов на домінуючий рівень щодо силовиків, було задіяно ув'язнених з казахських в'язниць, яких спеціально звільнили для злагодженої організації погромів та мародерства.

Взагалі погроми в Алмати і розстріли людей військовими ставлять під сумнів конституційність мирних акцій в РК а пріорі.

Наразі ці сторони будуть захоплювати протест у своєму напрямку. Добробуту казахів вигідно, аби перемогла протокаївська сторона. Але найнеприємніше, якщо протест «порветься», тоді всім навіть Росії доведеться зважати на чинник казахського терористичного підпілля.

Чи не таємно замутили цю мутну казахську воду ФСБ і силовикі РК. Адже, як пише авторитетне провладне турецьке видання Akit, Путін виставив вимоги владі Казахстану

_Визнати Крим

_Зробити російську другою офіційною мовою

_Розмістити військові бази

_Надати автономію російським меншинам.

Изображение

Тому головне питання - хто насправді стоїть за кровопролиттям і безладом в РК. Ясно одне, від цього найбільше виграє Путін і програє казахський народ.

Згідно Статуту ОДКБ, допомога може надаватись виключно в разі зовнішньої агресії по відношенню до країн-підписантів.

Жодних доказів «зовнішньої агресії», окрім заяви Президента Токаєва та тез «орлов Соловьева» про те, що центр керування протестами знаходиться в Києві, нікому влада Казахстану не надала.

Такі дії можуть призвести до кризи всередині самої ОДКБ. Наприклад, вже зараз кіргизи масово протестують проти відправки своїх військовослужбовців до Казахстану. Лунає критика дій владі і в Єревані...

На цій підставі будуть критикувати дії влади Казахстану та Росії і різні політичні сили зовні.

США мають питання щодо законності запиту Казахстану на розгортання в країні сил ОДКБ — Псаки

Возможно, это изображение в мультипликационном стиле (один или несколько человек и текст «иван, иди домой, водки нет! иван, уйге бар, APAK жок»)

Сам же протест далекий від повної поразки за білоруським сценарієм, а тому, коли все затихне ( інтернет усім увімкнуть), ймовірна спроба медіа-реваншу, але на перехрестях на той час стоятимуть армійські «тигри», а не опозиційні гантраки, що унеможливить повторні квазімірні протести… І це буде вже інша історія з дівою, що плаче, драконом і Ланселотом у чорних балаклавах.


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...