28 March 2024, 12:51 Житомир: °C
Ліскі Вадим Іванович
Голова Правління Житомирського бізнес клубу, співвласник ТОВ "Житомирський картонний комбінат", засновник Житомирського інвестиційного центру. Поза бізнесом підтримую волонтерський рух, громадянські та екологічні ініціативи

Україна післязавтра

Україна перемогла. В це ще складно повірити, про це ще страшно думати, але ми зробили головне – ми стали нацією. Єдиною, від Маріуполя до Хмельницького, від Херсону до Чернігова, від Харкова та Сум до Житомира та Львову.

Сьогодні кожен на своєму місці, без політичного розбрату та тіні сумніву. Хтось воює, хтось відбудовує, хтось координує волонтерку. Але всі в режимі «все для фронту, все – для Перемоги».

Інколи може здатися, що сил вже не вистачає, що нас залишили наші союзники, ворожий молох з’їдає світло нашої надії. Але це лише мить – далі прозріння, тони гуманітарної та військової допомоги, каравани вантажів, тисячі добровольців, в тому ж числі іноземних, мільярди доларів цільової допомоги.

Сьогодні всі наші сили зібрані для оборони, порятунку людей, захисту Батьківщини. Але саме сьогодні ми маємо думати про наше майбутнє, не тільки про завтра, коли прийде мир та ми зможемо видохнути, але і про післязавтра – про ту Україну, яку ми збудуємо заново.

Теза перша. Громадянський мир, суспільний діалог. Сьогодні немає місця політичному розбрату. Ми всі, влада та опозиція діємо як один організм – воюємо, захищаємо Україну в окопах та на дипломатичному фронті. Критично важливо зберегти такий режим політичного розвитку і надалі. У нас буде люфт часу та можливостей, коли Україні будуть вірити, допомагати, молитися на неї. І за цей час ми маємо дуже швидко відновити всі нормальні процеси життєдіяльності. Мова іде також і про бізнес активність, про довіру та підтримку інвесторів. Але така довіра має бути підтверджена не тільки словами, але і конкретними діями. Тому важлива політична єдність суспільства.

Теза друга. Фонд відновлення України. Я впевнений, що наші західні партнери зможуть допомогти сформувати багатомільярдний фонд відновлення України. Мова ітиме про сотні мільярдів доларів допомоги. Це те, за рахунок чого ми відновимо нашу інфраструктуру, наші міста, нашу промисловість, перезапустимо освіту та культуру. Критично важливо мати вже сьогодні план відбудови України, ефективний, швидкий, позбавлений будь-яких корупційних ризиків.

Теза третя. Повернення інвесторів. Це буде складно, але можливо. Для цього, як ми вже казали, потрібна і політична воля, і політична єдність. Без сумніву, відновлення інфраструктури в такому обсязі вже саме по собі стимулюватиме розвиток суміжних областей – будівництво, виробництво металу, транспортна логістика тощо. Але критично важливо завезти в Україну нових інвесторів, високорентабельних. І у нас є такий шанс. Ми бачимо, що з Росії та Білорусії пішли промислові гіганти. Нинішній санкції перетворюють цю частину суші на випалену землю для бізнесу. Я впевнений, що концерн БМВ міг би створити чудовий завод для виробництва автомобілів в Житомирі. ІКЕА може спокійно заходити у Вінницю. Нестле розвивати потужності в Дніпрі. І таких інвесторів можуть бути СОТНІ, якщо не тисячі. Звісно, крім слів підтримки та декларацій потрібні реальні гарантії безпеки інвестицій, адже мова іде про знову ж таки – сотні мільярдів. І ми маємо розуміти, що плече можливостей буде невелике. І про ці плани необхідно говорити вже сьогодні. Західний світ розуміє, що за їхні цінності, за демократію та свободу слова ми платимо життями наших дітей. Вони будуть готові оплачувати нашу кров грошима. На жаль, пропорції сьогодні такі.

Теза четверта. Пріоритети розвитку. Сьогодні ми воюємо, завтра почнемо відбудовувати нашу країну. Але чи є у нас чітке бачення того, яка Україна буде післязавтра? Що ми відбудовуємо, які пріоритети? Це стосується і житлового фонду, і соціальної та транспортної інфраструктури, промисловості? В цей коридор часу ми можемо радикально перезапустити економіку, зробивши ставку на високотехнологічні сектори економіки, на сучасні промислові виробництва, на комфортні міста, на проектування нової житлової інфраструктури – енергозберігаючої, екологічно чистої, комфортної та надійної.

Теза п’ята. Люди – найвища цінність. Сьогодні з України виїхало біля 2 млн українських біженців. Як показує практика, повертаються в кращому випадку 70%. Наше спільне завдання зробити так, щоби повернулися не тільки всі ті, хто виїхали після 24 лютого, але і ті, хто шукав кращої долі на заробітках в країнах Європи та світу. Нам потрібний потенціал всіх українців світу – їхній патріотизм та професіоналізм. Нас знову має бути 52 млн!

Теза шоста. Ми і мордор. Україна переможе. Але темні сили зі Сходу, на жаль, нікуди не зникнуть. Вся політична доктрина російського агресора будується на неприйнятті української державності. Це означає, що рано чи пізно, але ситуація може повторитися. Єдиним застереженням стане швидке відновлення та посилення України – в економічному, політичному та військовому плані. Оптимально – входження до нових міждержавних об’єднань. Сьогодні є велика вірогідність того, що і ЄС і НАТО після цієї війни змушені будуть трансформуватися у щось інше, більш потужне та консолідоване. І тоді у нас буде додатковий шанс стати одним із політичних центрів регіонального об’єднання.

І наостанок. Роль бізнесу завжди особлива. Сьогодні ми переключилися у режим постійного волонтерства, відкладаємо вбік всі наші економічні втрати. Завтра нам потрібно буде заново завойовувати ринки. Але саме ми маємо підставити плече владі, при формуванні тих самих пріоритетів розвитку країни. Я впевнений, ми зможемо залучити найкращих дизайнерів, урбаністів світу для відновлення наших міст та селищ. Як це почали робити в Дніпрі ще до війни. Ми зробимо життя наших громадян комфортним та безпечним, наші вулиці зеленими та екологічно чистими, ми побудуємо сучасні архітектурно вишукані будівлі житлового фонду та соціальної інфраструктури. І в першу чергу на місці того, що зруйнував цинічний агресор.

Все буде Україна!