24 April 2024, 01:31 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

10 фактів, які вам варто знати про втілення

В основі християнства та євангелії лежить особистість і справи Господа нашого Ісуса Христа. Без “Слова, що стало тілом” (Івана 1:14) і втіленого Сина Божого, який жив і помер за нас як нашого Спасителя, немає спасіння. Без приходу Вічного Сина, прийняття ним людської природи та виконання ролі нашого представника згідно з завітом, для світу немає жодної надії.

На Різдво доречно більш серйозно подумати про втілення. Ось 10 фактів, які нам слід засвоїти.

1. Особистість чи активний суб'єкт втілення – вічний Син.

В Івана 1:14 ясно говориться: «Слово стало тілом». Інакше кажучи, втілився вічний Син, а чи не божественна природа. Син, який перебуває у вічних стосунках з Отцем і Духом, добровільно упокорив Себе і вирішив прийняти людську природу в послуху Своєму Батькові і для нашого спасіння (Филип'ян 2:6-8).

2. Як вічний Син, друга особистість триєдиного Божества, Він є повним чином і виразом Батька і, отже, повністю Богом.

Поряд з Отцем і Духом Син повністю і однаково розділяє божественну природу. Будучи образом і точною відповідністю Батька (Колоссянам 1:15; Євреям 1:3), Син є повністю Богом. Всі досконалості та якості Бога належать Йому, оскільки Христос є Бог-Син (Колоссянам 2:9). Як Син Він бере участь у божественному правлінні, приймає божественне поклоніння і робить усі божественні справи як Син (Псалом 109:1; Ефесянам 1:22; Філіп'ян 2:9-11; Колосянам 1:15-17; Євреям 1:2–3; Об'явлення 5:11–12).

3. Як Бог Син Він завжди існував у вічному упорядкованому ставленні до Отця і Духа, що тепер славно проявляється у втіленні.

Цілком природно, що втілився лише Син, який від Отця Духом, а не інші божественні особи (Івана 1:1-2,14,18). У втіленні Син виявив свою божественно-синівську залежність від Отця і завжди діяв залежно від Отця через Духа (Івана 5:19-30; Марка 1:12; Луки 4:1-21). Від вічності і у втіленні Син ніколи не діяв Сам за Своєю волею чи самостійно, але завжди у нерозривному взаємозв'язку зі Своїм Батьком та Духом.

4. Втілення - це акт складання, а не віднімання.

У втіленні вічний Син, який завжди мав божественну природу, не змінив Свою божественну природу і не відмовився від неї. Натомість Він додав Собі другу природу, а саме людську природу, що складається з людського тіла і душі (Филип'ян 2:6-8). В результаті Ісус – це одна особистість – Син, який тепер має дві природи і, таким чином, є повністю Богом і людиною.

5. Людська природа, прийнята Божественним Сином, є цілком людською і абсолютно безгрішною.

Людська природа Христа не була занепалою і заплямованою наслідками гріха. Наша вроджена схильність до бунту проти Бога не була частиною людського єства Ісуса. Ісус повністю відчув на Собі наслідки життя в занепалому світі, але Він не поділяв провини чи схильності до гріха Адама, що перейшов на людство. Фактично, Ісус ніколи не чинив гріха і не міг (Матвія 3:15; Івана 8:46; Євреїв 4:15; 7:26; 1 Петра 1:19). Хоча Він був спокушений, як і ми, Він був повністю слухняний Своєму Батькові, навіть до смерті, як наш посередник у завіті, вчинивши таким чином наше спасіння як людина Ісус Христос (1 Тимофія 2:5; Євреїв 5:5-10).

6. Непорочне зачаття було славним засобом, з якого відбулося втілення.

Це втілення було цілком надприродним і демонстрацією суверенної та милостивої ініціативи нашого триєдиного Бога щодо викуплення Свого народу (Матвія 1:1-25; Луки 1:26-38). Непорочне зачаття було часом і інструментом, через який божественний Син додав Собі людської природи. Через непорочне зачаття триєдиний Бог створив для Сина нову людську природу, і в результаті цього ми дійсно зустрічаємося в Ісусі віч-на-віч з Богом, який не вселяється в людське тіло і не осіняє людське тіло, але в повній неослабній славі. Хоча ми дивимося на Ісуса як на людину, Він набагато більший; Він Господь, божественний Син, Який упокорив Себе і приховав Свою славу, ставши одним із нас.

7. З моменту зачаття Син обмежив своє божественне життя таким чином, що не переступав обмежень своєї людської природи.

В результаті втілення божественний Син живе як істинна людина з нормальними фізичними, розумовими, вольовими та психологічними якостями та здібностями справжньої людини. Як втілений Син, Він відчув чудеса і слабкості справжнього людського життя. Він зростав у мудрості та фізично (Луки 2:52), переживав сльози та радість, зазнав смерті та славного воскресіння заради спасіння Свого народу (Івана 11:33, 35; 19:30; 1 Коринтян 15:3-4).

8. Але Син не обмежувався лише Своєю людською природою, оскільки Він продовжував діяти у Своєї божественної природі та через Нею.

Ця істина найкраще виявляється в тому, що втілений Син продовжує підтримувати всесвіт (Колоссянам 1:16-17; Євреям 1:3), поряд з іншими божественними діями Христа під час Його життя та служіння. У Христі є дві природи, які залишаються різними і зберігають власні якості та цілісність, проте Син здатний діяти через обидві природи. Тому Син не повністю обмежений Своєю людською природою; Він також здатний діяти поза нею у своїй божественній природі.

Коли і як Син діє через обидві природи, найкраще пояснюється з погляду тринітарних відносин, розроблених у спокутній історії заради нашого спасіння. Син, який завжди діяв невіддільно від Батька і через Дух, продовжує робити це, але тепер як слухняний Син, який діє як наш представник і замісна жертва у завіті. У втіленні не применшуються ні божественність Сина, ні Його людяність.

9. Прийнявши нашу людську природу, Син став першою людиною нового творіння, нашим великим посередником та головою нового заповіту.

Як втілений Син, наш Господь Ісус Христос у своєму житті, смерті та воскресінні звертає назад справи першого Адама і йде вперед як останній Адам, наш великий першопрохідник і переможець (Євреїв 2:10). У результаті втілення Бог-Син стає цілком здатним задовольнити всі наші потреби, особливо нашу потребу прощення гріхів (Євреїв 2:5-18; 7:22-28; 9:15-10:18). .

10. Втілений Бог Син є унікальним і єдиним Господом і Спасителем.

Ісус знаходиться у окремій категорії. Враховуючи, Ким є Бог у всій Своєї славі та моральній досконалості, і що таке гріх перед Богом, без втілення Сина і всього, що Він вчинив для нас, немає спасіння (Івана 14:6; Дії 4:11).

Як Божественний Син, Він сам задовольняє вирок Самого Бога проти нас і вимогу досконалого послуху (Римлян 5:12-21).

Як втілений Син, Він може ідентифікувати Себе з нами як наш представник і заступник (Євреїв 5:1).

Наша надія на спасіння, оплату наших гріхів і наше повне відновлення як носіїв образу Божого здійснюється лише в Ісусі Христі, Господі нашому (Римлян 3:21-26; Євреїв 2:5-18).

Автор - Стівен Веллум / thegospelcoalition.org

Джерело: https://ieshua.org/10-faktov-kotorye-vam-stoit-zna...


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...