20 April 2024, 04:41 Житомир: °C
Ліскі Вадим Іванович
Голова Правління Житомирського бізнес клубу, співвласник ТОВ "Житомирський картонний комбінат", засновник Житомирського інвестиційного центру. Поза бізнесом підтримую волонтерський рух, громадянські та екологічні ініціативи

Радикальна модернізація – коротка перспектива для України

Декілька днів тому бізнес-спільнота України запропонувала дуже цікавий порядок денний для оновлення повоєнної України. Мова іде про Меморандум Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

Актуальність цього документу визначається насамперед історичним моментом. Надзвичайно важливо, щоби ці базові принципи, що згадуються в Меморандумі стали не ширмою, а базовою передумовою програми модернізації країни. Тому окремо акцентую увагу на підрозділі про «червоні лінії».

Отже, червоні лінії: що недопустимо при формуванні і реалізації стратегії

  • Припинення структурних реформ та повернення до практики державного планування й управління економікою
  • Відсутність стратегії розвитку чи її створення в неінклюзивний спосіб
  • Збільшення зарегульованості ведення бізнесу
  • Зростання податкового навантаження порівняно з початком 2022 року
  • Невиконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом (хоча сама угода потребує осучаснення в процесі набуття статусу кандидата на вступ в ЄС)
  • Втрата незалежності Національного банку України, Антимонопольного комітету України, Рахункової палати України, Національного антикорупційного бюро України, Національної агенції з запобігання корупції та інших інституцій
  • Монополізація галузей, створення привілеїв (олігархізація) для окремих суб'єктів господарювання
  • Недобросовісне використання економічних стимулів
  • Зниження кредитоспроможності та кредитного рейтингу
  • Зменшення прозорості управління державною власністю
  • Збільшення частки державної власності
  • Ухвалення економічних політик без урахування позиції українського бізнесу

Це – принципово. Жодного відкату реформ та дерегуляції. Жодного принципу політичної доцільності та відмазок у стилі «на війні важливий та можливий економічний авторитаризм». Жодних хаотичних економічних експериментів у дусі «в’яжемося у бій, а там як вийде» - стратегічне бачення цілі є ПРИНЦИПОВИМ моментом ефективного економічного розвитку. Жодної монополізації економічної активності та поблажок для олігархізації окремих секторів економіки. Жодного ручного управління та кулуарщини на користь окремих гравців.

Натомість пріоритет на глобальному бачення розвитку країни, максимально публічне узгодження дій влади із представниками бізнесу та громад, стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу, радикальне зменшення (я би навіть сказав «ліквідація») каральних та перевіряючих функції окремих органів.

Буду ініціювати приєднання Житомирського бізнес клубу до цього Меморандуму та слідкуватимемо за його дотриманням.

Треба розуміти декілька важливих моментів. Перше, у нас сьогодні є унікальний шанс, після Перемоги Добра над Злом, стати одним із символів західних європейських цивілізаційних цінностей. Друге, повоєнна модернізація України може і має призвести до докорінної трансформації самої структури економіки. Це означатиме відхід від виключно сировинної перспективи і реалізація великої низки значних інвестиційних технологічних капіталоємних проектів, не кажучи вже про якісно новий розвиток транспортно-логістичної інфраструктури. Третє, центральна влада матиме надзвичайно високий показник довіри з боку всіх верств суспільства. Це буде якийсь час, можливо нетривалий. Але я точно знаю, що цього часу достатньо для швидких, радикальних дій, які зможуть змінити обличчя сучасної України, модернізувати її та ввести до складу ЄС та НАТО як повноцінного, рівновеликого партнера.

Навіть думати не хочу, що цей шанс може бути змарнований.

Посилання на Меморандум тут.

https://site.ua/valerii.pekar/memorandum-koaliciyi...