2 May 2024, 09:21 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Як житомирським журналістам забезпечують доступ до інформації під час воєнного стану

Зважаючи повномасштабне вторгнення росії на територію України, органи влади частково обмежили доступ до інформації, аби нею не міг скористатися ворог.

Якою є ситуація із доступом до інформації у Житомирі, ми запитали у місцевих журналістів.

Вони розповіли, що порівняно із початком війни зараз працювати стало легше, а правила роботи стали більш зрозумілими. Комунікація із пресслужбами відбувається у чатах в соцмережах: анонсуються події, обговорюються проблеми, проходить акредитація.

Більшість із опитаних повідомили, що за крайні місяці не мали проблем із доступом до інформації, або ж із розумінням ставляться, коли органи влади повідомляють про щось із запізненням.

Розлого на запитання відповіла головна редакторка інтернет-видання «Житомир.інфо» Тамара Коваль:

«З початку повномасштабного вторгнення обласна рада припинила прямі трансляції сесій, на засідання, яких після лютого було вже два, журналістів пускають. Перед сесіями публікуються лише деякі проєкти рішень, хоча після сесії через деякий час оприлюднюють на сайті всі ухвалені рішення.

Міська рада під час воєнного стану перестала оприлюднювати більшість проєктів рішень виконкому та сесій міської ради. Трансляції виконкомів є постійно, сесії теж транслювалися до недавнього часу: відео сесії, яка була 2 вересня, виклали лише через кілька годин після її завершення, пояснюючи це питаннями безпеки.

Також із запізненням друкуються розпорядження Житомирського міського голови та голови обласної ради, деякі взагалі не оприлюднюються. Наприклад, оприлюднили розпорядження про призначення нового директора КП «Футбольний клуб «Полісся», але не було розпорядження про звільнення попереднього керівника. Щодо ОДА (зараз обласна військова адміністрації), то на сайті розділ «Розпорядження» пустий, іноді оприлюднюють як новини, якісь частини з рішень Ради оборони області, переважно щодо зміни часу комендантської години», — повідомила Тамара Коваль.

Що говорить закон

Згідно ізпостановою Кабміну від 12 березня на період дії воєнного стануоргани влади можуть зупиняти, обмежувати роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, а також публічних електронних реєстрів.

Це стосується міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, державних та комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери їх управління

Що стосується місцевого рівня, то органам місцевого самоврядування дозволили не публікувати проєкти рішень місцевих рад.

«У період дії воєнного стану на акти органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій та військових адміністрацій, а також їх посадових осіб не поширюються вимоги пункту 3 частини першої (у частині оприлюднення проектів актів), частини четвертої статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», — йдеться у законі України від 12.05.2022 «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану»

У той же час органи місцевого самоврядування зобов'язані публікувати ухвалені рішення відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Інформаційні запити під час війни

Попри низку обмежень, органи влади не можуть ігнорувати запити на публічну інформацію, посилаючись на воєнний стан.

Згідно зі ст. ст. 5, 19 Закону «Про доступ до публічної інформації» запитувач може звернутися із запитом до розпорядника інформації без пояснення причини подання запиту і незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні.

Ми надіслали інформаційні запити до Житомирської міської ради та до обласної військової адміністрації. Нас цікавило, чи витрачалися у 2022 році бюджетні кошти на висвітлення діяльності органів влади.

Упродовж 5 робочих днів ми отримали відповіді на запити. У міській раді повідомили, що у 2022 році передбачено 700 тис грн на висвітлення суспільно важливих подій Житомирської міської ТГ, а також надали перелік медіа, з якими вже укладалися договори.

У Житомирській військовій адміністрації також надали відповідь на запит, а також прислали сканкопії договорів на 127 аркушах і копії актів на 50 аркушах.

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Житомирської обласної військової адміністрації, кількість запитів у цьому році зменшилась у два рази, порівняно із минулим роком: протягом І півріччя 2022 року надійшло 78 запитів на інформацію (у відповідному періоді 2021 року надходило 156 запитів).За результатами розгляду запитів на інформацію задоволено – 58 запитів (74% від загальної кількості).

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області