19 April 2024, 12:28 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

І ПОБЛАГОСЛОВИВ БОГ СЬОМИЙ ДЕНЬ

Після шести днів створення світу, почався День Божий в який відпочив Господь від своїх справ, і цей сьогмий день триває і сьогодні , позаяк не написано про восьмий день. Саме тому Господь Ісус сказав, Я ГОСПОДЬ (ПАН, ГОСПОДАР) СУБОТИ (Євангеліє від Матві 12:8). Саме тому Субота для людини, а не людина для суботи. Ісус наша Субота - Послання до Євреїв. Проблема адвентистів сьомого дня , криється в тому, що вони починають своє віросповіданн від книги Вихід та Повторенн Закону коли віра має починатись з Буття, а не перескакувати одразу до Закону єврейського закону в частині декалогу.

Часто стверджується, що «Бог заснував суботу в Едемі» із-за зв’язку між суботою і творінням у книзі Вихід 20:11. Хоча Божий «відпочинок» на сьомий день (Буття 2:3) визначив майбутній закон про суботу, Біблія не містить записів про відзначення суботи до виходу ізраїлевих нащадків з Єгипту. Ніде у Святому Письмі немає натяків на те, щоб субота дотримувалася у часи від Адама до Мойсея.

Читаючи Біблію, Першу Книгу Мойсеєву - Буття про сворення Богом світу , а саме сьомий день, у який Бог відпочив відкрив для себе дуже важливу істину.

ПЕРШЕ: Бог не просто зупинив себе в своїй роботі по створеню світу саме в сьомий день. Ша́баш також шаба́т рідко ша́бас (через їд.שאַבעס‎ (ша́бес) від івр.שַׁבָּת‎ vajjisbot (шаба́т) — «спочивав, припинив діяльність»). Саме припинив діяльність, або перервав свою діяльність. Господь перевав самого себе, зупинився.

В Септуагінті (також Септуаґінта), або Переклад сімдесяти тлумачів (від лат. Interpretatio Septuaginta Seniorum — «переклад сімдесятьох старців»; дав.-гр. Ἡ μετάφρασις τῶν Ἑβδομήκοντα) — зібрання перекладів Старого Завіту на давньогрецьку мову. слова "перепочинок" і "відпочинок" перекладені інколи katapausis - anapausis, як в наступних, наприклад місцях Бут. 2:2, 3: "Закінчив Бог до сьомого дня Своє діло творіння, яке Він чинив, і СПОЧИВ Він сьомого дня від усієї Своєї праці, яку завершив." "СПОЧИВ" тут перекладено katapausen. Вих. 16:23 єврейський "Сабат Сабатон" перекладено anapausis; Лев. 23:3 "Шабаи Шабатон" також перекладається словом anapausis, а 2 Макковеїв 15:1 "день Суботи" перекладено як tes katapauseos hemera. Кatapausis з грецької означає субота.

Написано у Святому Письмі, в 1-му та 2-му віршах 2-го розділу Книги Буття ( Біблія: сучасний переклад українською мовою УБТ 2021). "Так звершенні були небо й земля, і всі їхні вистроєні сили..." Закінчив Бог до сьомого дня своє діло... Тобто у Господа був ШЕСТИДЕННИЙ ПЛАН. складної і напруженої роботи, який він успішно виконав. Що важливо для нас. У нас має бути план дій на шість днів тижня. тільки на шість днів, не більше. В сьомий день, ми маємо перевати свою діяльність і звернути ВСЮ увагу на Бога. ЗУПИНІТЬСЯ і пізнайте, що Я - Бог. Псалом 45,11. Важливо не просто увійти в спокій Божий. Важливо зупинитись в усьому, перевати все що заважає і звернути всю свою увагу на Небо... Але далі мова іде ще глибше І так...

ДРУГЕ:

ЧИТАЄМО третій вірш : "І благословив Бог сьомий день..." Творець не просто перевався в своєму клопоті по створенню світу, не просто сів щоб відпочити , він зробив набагато важливішу річ - Він зупинився, щоб БЛАГОСЛОВИТИ сьомий день тижня. ВІН БЛАГОСЛОВИВ ДЛЯ СЕБЕ СЬОМИЙ ДЕНЬ. Але і це все не все. Читаємо далі 3-ій вірш 2-го розділу Першої Книги Мойсеєвої. Коли день благословляється, тоді він постачається причетним особливого якогось блага, гідним радості та збереження серед самих змін часу, зрозуміло, додамо ми від себе, через важливість і знаменність спогаду, що з ним з'єднаний.

І ось

ТРЕТЄ і останнє ... "І ОСВЯТИВ ЙОГО, БО ТОГО ДНЯ ВІДПОЧИВ ВІН ВІД УСІЄЇ СВОЄЇ ПРАЦІ, ЯКУ БОГ ПІД ЧАС ТВОРІННЯ ЗДІЙСНИВАВ". У перших двох розділах Слова Божого ми дізнаємось про триразове Боже благословіння. Перше, що Господь благословив , він благословив все живе на світі ( Буття 1:22). Друге кого Він поблагословив, як вінець свого творіння - Людину. Поблагословив їх, чоловіка і жінку. І третє благословіння - це сьомий день тижня , день спокою і день відпочинку. АЛЕ НЕ ТВАРИН, НЕ ЛЮДИНУ ВІН НЕ ОСВЯТИВ. А освятив лише - ОДИН ДЕНЬ. Перше значення єврейського дієслова, що стоїть тут у масоретському тексті, містить у собі думку «про відокремлення» для будь-якого вищого призначення і вже звідси – про освячення, тобто про призначення для святилища і Бога. Зокрема, освячення часів, за біблійним вживанням, є призначення їх для богослужіння (4Цар. 10:20; Неєм. 8:9). Це благословення і виділення сьомого дня, як дня вдячно-радісного спокою, присвяченого спогаду творіння і прославлення Творця, мало значення лише для розумно-обдарованих істот, тобто людей, які, ймовірно, з цього часу розпочали дотримання суботи, наслідуючи творчий спокою Бога. Хоча, строго кажучи, субота характер певної заповіді набула лише в законодавстві Мойсея (Вих. 20:8; Втор. 5:12), але існує ціла низка сильних доказів, з яких видно, що у формі благочестивого звичаю вона практикувалася набагато раніше Мойсея що походження її в цьому сенсі чи не сучасно самому початку людської історії.

Ключовим в цьому є те, що говорив на початку блогу. Після шести днів створення світу, почався День Божий в який відпочив Господь від своїх справ, і цей сьогмий день триває і сьогодні , позаяк не написано про восьмий день. Саме тому Господь Ісус сказав, Я ГОСПОДЬ (ПАН, ГОСПОДАР) СУБОТИ.

Субота — це спокій, освячений від початку творіння. Це, те, що було встановлено ще навіть до гріхопадіння. Це спокій і відпочинок в Богові, який Бог назначив для Свого народу. І входимо в цей спокій лише через Ісуса Христа. Він — той, хто примирив нас з Богом, зняв з нас тягар і ярмо гріха, втішив любов’ю, покрив милістю, благословив радістю. Християни можуть мати різні думки щодо того, як саме сьогодні має виконуватись субота і в який день. Але в чому ми маємо бути єдині — так це в тому, що кінець кінцем це служіння має приводити нас до Христа.

Субота була дана Ізраїлю, а не церкві. Субота – це все та ж субота, а не неділя, і вона ніколи не була змінена. Але субота є частиною старозавітного закону, а християни вільні від його уз (Галатам 4:1-26; Римлянам 6:14). Дотримання суботи не вимагається від християн – незалежно, чи це субота, чи неділя. Перший день тижня, неділя, славить Нове творіння з Христом – нашим воскреслим Главою. Ми не зобов’язані слідувати суботі Мойсея, але вільні служити воскреслому Христу. Апостол Павло сказав, що кожному християнину індивідуально слід приймати рішення, чи дотримуватися йому суботи: «Один вирізнює день від дня, інший же про кожен день судить однаково. Нехай кожен за власною думкою тримається свого переконання» (Римлянам 14:5). Ми маємо поклонятися Богові щоденно, а не тільки в суботу чи неділю.

Тепер шодо практичної сторони. Сьомий день відпочинку несе в собі великі благословіння для людини, найбільше благословіння це - гармонійний збалансований режим життя. Організм влаштований так , що кожен сьомий період людина має повністю ВІДКЛЮЧАТИСЬ ВІД НАПРУЖЕННЯ ЩОДЕННОЇ ПРАЦІ. Тобто входити в нірвану, у повне розслаблення, концентруючись на Небі. Всі думки мають бути відірвані від суєтності , від земних клопіт і переключенні, на режим повного спокою. День суботній - це не просто сісти як стовп і нічого не робити. День суботній має пройти в стані високого духовного піднесення, особливих роздумів про небесне, мінімум будь-якого наруження з будь-яких проблем. День суботній - це особливиий час внутрішньої духовної гармонії, час глибокої вдячності Богу за все, що він для нас зробив.

Мої поради, щоб довго і нудно не займатись теологією, "не беріть дурного в голову і важкого в руки".
Увечері шостого дня подумайте про те, як ви проведете день відпочинку, уявість його, уявіть як він пройде, як би ви хотіли щоб він пройшов!уявіть як ви будете присвячувати його Господу.
В кожен сьомий день (субота чи неділя) з самого ранку , коли прокидаєтесь направте свої думки до Неба туди де возсідає Господь. Присічіть з самого ранку суєтність думок, бо думки будуть в цей день з самого моменту прокидання від сну будоражитись і кипіти, це така їх природа, але вам потрібно здолати суєтність думок на самому, як кажуть корені. Не думайте про земне, про проблеми. Вам потрібно духовними думками перемогти думки земні, це краще зробити , як тіьки прокинулись від сну, бо потім буде важче. Одразу після сну відкрийте Біблію і прочитайте радісний псалом. Тут важливо згадати слова із Книги Псалмів. "Зранку почуй голос мій, зранку стану я перед Тобою і буду чекати". Пс 5:4.
Друге: вставши помоліться і благословіть Бога. Подякуйте за цей день. Згадайте в своїй молитві, що Бог освятив і відділив цей день для себе. Попросіть в Господа, щоб він проявив себе в цей день і дарував вам свої благословіння. Відвідайте церковне зібрання, Присвятіть час духовному спілкуванню в колі родини, відвідайте батьків проявіть любов до своїх ближніх. ПРИСВЯТІТЬ ЦЕЙ ДЕНЬ РОЗМНОМУ ДОБРОМУ ВІЧНОМУ.
І знайте: «Субота створена для людини, а не людина для суботи". Марка 2:27

Сучасна церква святкує суботу, як правило в неділю, день Господній. Це день, коли Христос воскрес із мертвих і приніс Своєму народу перемогу і звільнення. Є церкви, які не мають можливості збиратись в неділю, вони збираються, наприклад, в середу. В цьому нема нічого кримінального. Важливо інше. Важливо, щоб ми збиралися разом, як Божий народ, народ заповіт і приходили з хвалою, служінням, каяттям і радістю, до Бога, який спас нас. І, о благодать, Він також приходить, щоб бути між нас і служити нам. Він являє Себе в слові і таїнствах, знімає ярмо гріхів, зцілює і дає справжній відпочинок. Нехай Він буде прославлений.

Хай Господь благословить вас і вашу родину в день Свого і вашого спокою та відпочинку. Благословенного вам суботнього дня


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich