25 April 2024, 03:07 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСУС, якого ти не знаєш

«Я Господь (Ягве) , Бог твій, Ізраїль святий твій, Спаситель твій...» (Іс. 43, 3)

Хто є Спасителем?

Єдиний Спаситель

У цьому уривку Бог називає Себе Спасителем. Він особливо звертає нашу увагу,що Він – єдиний Спаситель. Слово "Я" у цьому тексті має підкреслене значення. Бог каже: "Я, Господь ... Спаситель твій". Наголос ще сильніший у 11-му вірші Ісаї 43. Там Бог каже: "Я, Я Господь, і немає Спасителя крім Мене". Він не просто каже "Я", але двічі це повторює, як би кажучи, "Я, саме Я"... Бог хоче, щоб було ясно, що Він - єдиний Спаситель. Немає іншого Спасителя, крім Нього.

Ми могли б поставити запитання, а чому Бог так сильно підкреслює Свій статус Спасителя. Хіба ми всі не знаємо, що Бог є єдиним Спасителем? Хіба все про

це не знають?

Відповідь на це запитання: Ні! Є багато людей, які або не знають, що Він єдиний Спаситель або заперечують, що Він єдиний Спаситель. Це так само вірно сьогодні, як і в ті дні, коли це Слово Господа було дано народу Ізраїлю.

Ягве-Спаситель, перебуваючі на Землі, незадовго до свої смерті і Воскресіння дав велике доручення своїм матетесам, або обраним учням - апостолам (найкращий послідовник, учень-відмінник, чи студент з червоним дипломом з грецької звучить як матетес) бути Його Свідками. (Івана 15:27, Діян 1:8, 2:32).

В Євангелії від Івана, Ісус прямо зтверджує, що лише він відкрив та виявив Ім"я Бога -Отця людям (Івана 17: 6). "Хто бачив Мене , той бачив і Отця", - зазначає Христос. Саме тому в 1-му роздіді Євангелії від Івана, у 18 вірші написано. "Ніхто й ніколи не бачив Бога, лише Єдиний Син, Який і є Богом, Той, Хто найближчий до Отця, Він показав нам, який Бог є». в Ісусі Ім"я Всевишнього стало дійсністю, реальністю. Саме через це Ягве -Спаситель вказав матетесам звертатись до Отця в ім"я Своє , тобто Ягве-Спасителя. Ім"я Ісуса (Ягве-Спасителя) є ключем до Небесного Царства. Так він себе ідентифікує. Він славний

Бог Єгова, Святий, об’явлений у Христі як Спаситель. Ось чому Апостол Петро проголошує ім’я Ісуса Христа: «...і немає ні в кому іншому спасіння; інше ім'я під небом, дане людям, яким ми будемо спасені" (Дії 4:11-12). З'являється Христос, будучи одкровенням Триєдиного Бога єдиний рятівник. «Я є Шлях, Істина й Життя, — відповів Ісус. — І ніхто не прийде до Отця інакше, як через Мене. Якщо ви справді знали Мене, то знали й Отця Мого. І відтепер ви знаєте Його, ви бачили Його». Тоді Пилип мовив: «Господи, покажи нам Отця, і цього буде досить для нас». Ісус відповів: «Я був серед вас так довго, а ти, Пилипе, досі не знаєш Мене? Хто бачив Мене, той і Отця бачив. Як ти можеш казати: „Покажи нам Отця”. Хіба ти не віриш, що Я є в Отці, а Отець у Мені? Слова, що кажу вам, ідуть не від Мене. Отець, Який є в Мені, вершить справи Свої. Повірте Мені, коли кажу, що Я є в Отці, а Отець в Мені. Якщо ж ні, то повірте в Мене за чудесні справи Мої. Істинно кажу вам: хто вірить у Мене, зможе здійснити те ж, що й Я. Так! Він здійснить навіть більше, бо Я йду до Отця Свого. І як попросите ви щось здійснити в ім’я Моє, Я здійсню те. Я зроблю це, щоб слава Отця явилася через Сина Його. Якщо попросите чогось в Моє ім’я, те Я виконаю». Від Іоана 14:6-14.

До того, як церкву стали називати «церквою», її називали «шляхом». Задовго до того, як християн стали називати «християнами», їх називали «тими, хто слідують цим шляхом». Грецькою тут вживається слово «годо́с», що буквально означає «шлях», «дорога», або «стежка», або воно може означати «подорож», в яку ви відправляєтесь. І з часом, це стало метафорою способу життя, сукупності моделей поведінки, завдяки яким ми живемо повноцінним життям.

І ця метафора чітко і ясно показує нам у всьому Євангелії від Марка, у всьому Новому Завіті концепцію, яку більшість з нас випустили з уваги, будучи частиною західної постреформаторської церкви, і яка полягає в тому, що шлях Ісуса – це якраз спосіб життя. Це не просто сукупність ідей, в які ми віримо своїм розумом і які називаємо Біблією і богослов’ям.

Це не просто список правил, що можна і що не можна робити, або те, що ми звемо моральністю. Це все входить туди, але шлях означає більше, ніж це. Не менш важливим є те, що шлях – це спосіб життя.


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich