24 April 2024, 05:31 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Народження згори

Ісус Христос звернувся до Никодима, одного з іудейських релігійних лідерів, з такими словами: «Не дивуйся тому, що Я сказав тобі: Повинно вам народитися згори» (Івана 3:7). Подібно до Никодима, і сьогодні багато віруючих шукають шляхи до повноцінного християнського життя. Однак далеко не всі знаходять їх. Бесіда Христа з Никодимом дозволяє зрозуміти, як людина може знайти нове життя. Христос каже: «Треба вам народитися згори». Слід зазначити, що відродження — це рекомендація, не побажання Бога, а прямий наказ. На це вказує слово "повинно". Відразу виникає логічне питання: навіщо необхідне народження згори? Відповідь Христа однозначна: «Якщо хто не народиться згори, не може побачити Царства Божого» і «Якщо хто не народиться від води та Духа, не може увійти в Царство Боже» (Івана 3:3, 5). Стає зрозумілим, що людина, яка не пережила духовного відродження, не тільки не увійде, але навіть не побачить Царства Божого. Інакше кажучи, невідроджена людина немає вічного життя. Він не врятований. Йому нема місця на небі.

Земне громадянство ми отримуємо через народження за тілом, а небесне громадянство і життя вічне через духовне відродження. Тільки народження згори робить нас дітьми Божими. У той час, як невідроджені християни не впевнені у своєму спасінні, відроджені мають надію, радість і з оптимізмом дивляться у майбутнє.

Духовне відродження необхідно також для повноцінного християнського життя. Де немає відродження, там не може бути справжнього християнства.

Художник може дуже красиво намалювати багаття, але це багаття не випромінюватиме тепло і світло. Скульптор може виліпити чудову статую, але життя і сили в ній не буде. Вона – мертвий камінь. Так само мертвим може бути і християнство: без вогню, без світла, без життя, без сили. Але хіба про таку віру говорив Христос? Звичайно ж ні. Ось чому сьогодні дуже актуальним є заклик Христа: «Повинно вам народитися згори».

Зі слів Христа випливає: ніщо не може замінити духовного народження.

Багато християн пов'язують свій порятунок із приналежністю до церкви, з регулярним читанням Біблії, зі служінням. Усе це саме собою добре, але не є показником народження згори. Никодим міг би похвалитися багатьом, що робив у своєму житті заради Бога. Інші християни покладають надію на хрещення. Однак сам обряд хрещення ще жодного віруючого не зробив справжнім християнином. Культура та освіта (у тому числі християнська) також не можуть замінити народження згори. Це не рівнозначні категорії. Культурне зовні суспільство не зробить людину щирим християнином. Де ж причина численних проблем сучасного людства? Корінь зла криється не у зовнішній, а у внутрішній людині. Можна викопати лопух з-під паркану і посадити його в оранжереї, забезпечити найкращим доглядом, але від цього лопух не стане трояндою. Зі сказаного Христом також випливає, що всі без винятку люди потребують духовного народження.

У Царстві Божому не буде добрих, порядних людей. Там будуть лише народжені згори. Слова про необхідність духовного відродження були сказані Христом саме Никодиму, а не, наприклад, Марії Магдалині, митареві Левію чи Закхею, не самарянці, не блудному синові, не гонителю Савлу. З людської точки зору, Никодим був бездоганною людиною: ревнитель справи Божої, законник, фарисей, учитель. Все робив, все дотримувався, але... миру в душі не мав. Його душа жадала справжнього, повного духовного життя. Ця спрага привела Никодима до Ісуса. Христос знав, що відповісти Своєму співрозмовнику: «Тобі має народитися згори». Одна умова та один шлях до Царства Божого для всіх. Дорогий читачу, чи народився ти згори? Я не питаю тебе, чи ти є членом церкви, чи віриш у існування Бога, чи читаєш Біблію, чи молишся, чи добре у тебе серце, чи жертвуєш ти на діло Боже. Я питаю: чи народився ти згори? Господь особисто тобі ставить це питання. І ти сам повинен відповісти на нього у присутності Бога. Що означає народитися згори?

Багатьом це таємниця. У 2 Кор. 5:17 ми читаємо, що істинний, відроджений християнин є новою твариною. Це означає докорінну зміну. Народжена над людиною отримує нове серце, нові почуття, думки, смаки, діаметрально протилежні колишнім. Чи може він самостійно досягти таких разючих змін? Як барс не може змінити свої плями, так і людина не може робити добро, звикши робити зле (Єр. 13:23).

Духовне народження – це справа Святого Духа. Той, Хто створив нас, може дати нам і нове серце, зробити нас новим творінням. Христос каже, що народитися має від «води та Духа». Згадана тут вода є не що інше, як Слово Боже, що очищає нашої внутрішньої людини (Івана 15:3). Боже Слово, прийняте людиною, є Божественне насіння, від якого зароджується нове духовне життя (Як. 1:18; 1 Петра 1:23). Дух, про Якого говорив Христос, це Святий Дух. Саме через Святого Духа Бог відроджує грішну людину і робить її Своєю дитиною (Тит. 3:5). В результаті роботи цих двох: Божого Слова і Святого Духа - бешиха



Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich