16 April 2024, 22:17 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Битва Галіафа і Давида - праобраз нападу Росії на Україну

Україна, як і біблійний Давид, сьогодні веде війну проти Росії. І якщо ви хоч раз читали цю біблійну історію, то повинні були звернути увагу на те, що не ізраїльтяни напали на філістимлян, а армія філістимлян вторглася до Ізраілю.

Гіганти не такі, якими ми звикли їх рахувати. Вони не тільки сильні, але надзвичайно вразливі. Саме через свій гігантизм. Потрапити до гіганта із пращі легше. Це довів пастух Давид, який каменем замочив Голіафа. Як маленьким перемагати велетнів?

Давид зростав у благоговінні в Бога та людей, з самого дити нства він був навчений ходити шляхами Божими і тепер як ніколи раніше намагався у всьому виконувати волю Божу. «Я знайшов Давида… чоловіка мені до серця, що виконає всю мою волю» (Діян. 13: 22).

Бог надавав Давидові уроки довіри. Подібно тому, як Мойсей був вихований для своєї роботи, так Господь приготовив і сина Іессея, щоб він став у майбутньому правителем Ізраїля - Його вибраного народу. Дбаючи про отару, Давид усвідомив ту турботу, якою Великий Пастор обійняв Свою паству.

Слуга рекомендувавший його царю Саулу відізвався про нього як про людину "хоробру та войовничу", розумну в промовах, додавши: "І ГОСПОДЬ З НИМ !"

Невідомо, чим би закінчилася ця історія і як довго Голіаф знущався би з ізраїльтян, якби в табір не прийшов пастушок Давид. Принісши своїм братам їжу, Давид став випадковим свідком образи свого народу. Побачивши страх одноплемінників, Давид зголосився битися з филистимлянином.

"І сказав Давид до Саула: Нехай ніхто не падає духом через нього; раб твій піде і воює з цим филистимлянином. І сказав Саул до Давида: Не можеш ти йти проти цього филистимлянина, щоб битися з ним, бо ти ще юнак, а він воїн від юності своєї». (1Цар.17: 32,33).

Нет описания фото.

Він був єдиним, хто відгукнувся на заклик виступити проти насмішника й безбожника, який зневажав Ізраїль. Порівняно з великим і досвідченим «від молодощів» вояком Давид здається слабким. Проте безстрашність, зроджена не з молодечої зухвалості, а з глибокого уповання на Бога, переконує Саула та його оточення (пор. 1 Цар. 17: 37).

"Придивившись до Давида, филистимець не сприйняв його всерйоз, оскільки він виглядав зовсім хлопчиною, – рум’яним і вродливим на вигляд юнаком. Тому филистимець зневажливо крикнув до Давида: Хіба я пес, що ти йдеш проти мене з палицею? І филистимець прокляв Давида в ім’я своїх богів. Далі филистимець промовив до Давида: Підійди до мене ближче, і я віддам твоє тіло небесним птахам та земним звірам! Але Давид у відповідь сказав филистимцю: Ти вийшов на мене з мечем, зі списом та зі щитом, а я йду на тебе в Ім’я ГОСПОДА Саваота, – Бога Ізраїлевого війська, Якого ти зганьбив! Сьогодні ГОСПОДЬ віддасть тебе в мої руки; я тебе вб’ю й відсічу твою голову. Ще сьогодні віддам трупи филистимських військ небесним птахам і земним звірам, й таким чином уся земля зрозуміє, що є Бог в Ізраїлі!" (Царств. 17: 42-46).

Далі, як розповідає Біблія, Давид "взяв палицю свою в руку свою і вибрав собі п'ять гладких каменів із струмка, і поклав їх у пастуську сумку, що була з ним; і з сумкою та з пращею в руці своїй виступив проти филистимлянина. І глянув Філистимлянин і, побачивши Давида, з презирством подивився на нього, бо він був молодий, білявий і вродливий обличчям.

Нехтування Голіафом тривало недовго. Камінь із пращі Давида встромився в його чоло, і велетень упав мертвим.

Без бойової одежі, без бронзового шолому, без панцира й меча. З палицею пастуха, п’ятьма каменями, пращею та словами Саула: «Іди, й нехай Господь буде з Тобою», – в ім’я Бога живого Давид стає переможцем.

І правда, що і тоді, і зараз, на відміну від усіх прогнозів – перемога не за тим, хто сильніший і більш досвідчений, а за тим, хто стає по вірі за свій народ. Давид переміг Голіафа, всупереч всьому. Україна переможе в цій війні, щоб довести ще раз: “Не силою й не міццю, але тільки Моїм Духом, говорить Господь Саваоф.” (Захарія 4:6).


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich