27 April 2024, 04:44 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Чому Бог допускає, щоб ми переживали випробування та нещастя?

Нам, християнам, подобається думати, що ми звільнені від труднощів.Але Ісус ніколи не обіцяв життя без проблем. Фактично, Він передбачив якраз зовсім інше: «У світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ» (Івана 16:32).

Чому Бог допускає трагедії, нещастя, хвороби та інші випробування, хоч у Своїй всемогутності Він міг би запобігти їм? Ось декілька можливих причин.

Щоб смирити нас і проявити Свою славу!

Щоб наблизити нас до Себе!

Щоб підготувати нас до служіння і зробити нас сильнішими в довірі до Нього !

Одним із найскладніших аспектів християнського життя є той факт, що ставши послідовниками Христа, ми не отримуємо імунітету від випробувань і нещасть. Чому добрий і люблячий Господь допускає, щоб ми переживали такі випробування, як смерть дитини, хвороби або травми нас самих чи наших близьких, фінансові труднощі, тривоги і страх? Адже якщо Він любить нас, то має оберігати від усього цього. Зрештою, хіба любити для Нього не означає робити наше життя якомога легшим і зручнішим? Насправді, ні. Біблія чітко навчає, що Бог любить тих, хто є Його дітьми, і робить так, що їм «усе допомагає на добре» (Римлянам 8:28). Тому це має означати, що випробування й нещастя, які Він допускає в нашому житті, є частиною цієї обітниці – що все допомагатиме на добре.

В Книзі Еклезіаста ми читаємо, що всьому є свій час, є час радості і час плачу, є час сумувати і час танцювати. ( Еклезіаста. 3:4). Після плачу і суму завжди приходить радість від якої хочеться танцювати, головне мати правильне відношення і розуміння того що відбувається.

В будь-якій складній ситуації Господь хоче нам щось показати, проговорити, навчити, але у жодному разі не допустити нашого знищення. Він обов*язково покаже світло вкінці тунелю, покаже свій вихід. Покаже, що саме Він і є Світлом. "Тоді Ісус знову промовляв до них, кажучи: Я — Світло для світу! Хто піде за Мною, той не ходитиме в темряві, але матиме Світло життя. (Івана. 8: 12).

Труднощі випробовування - це пустеля нашого життя. Пустеля була в Ісуса перед служінням де він 40 днів і ночей проходив випробовування від лукавого, де він загартовуався перед служінням. (Матвія 4: 1-11).

Навіть сьогодні віруючі шукають Ісуса з неправильними мотивами. Сами того не усвідомлюючи ми намагаємось використати Його в своїх корисних цілях. Він часто стає для нас джерелом задоволення наших егоїстичних бажань і потреб.

" Пам’ятай весь шлях, яким ГОСПОДЬ, твій Бог, провадив тебе по пустелі протягом цих сорока років, щоб тебе упокорити, випробувати тебе і виявити, що у твоєму серці: чи ти будеш дотримуватися Його Заповідей, чи ні. 3 Він упокорював тебе і морив тебе голодом,.." (Повторення Закону 8: 2-3).

«Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали» (Якова 1:2-4). Коли приходять випробування, виробляється терпеливість.

Коли є випробування, завжди приходять спокуси. Приходить спокусник – той, який зразу знайде для вас «вихід» з ситуації, в якій ви знаходитесь, але, насправді, це взагалі не вихід. «Блаженна людина, що витерпить пробу, бо, бувши випробувана, дістане вінця життя, якого Господь обіцяв тим, хто любить Його. Випробовуваний, хай не каже ніхто: я від Бога спокушуваний. Бо Бог злом не спокушується, і нікого Він Сам не спокушує. Але кожен спокушується, як надиться й зводиться пожадливістю власною. Пожадливість потому, зачавши, народжує гріх, а зроблений гріх народжує смерть» (Якова 1:12-15). Чи спокушає Бог? Ні, Бог не спокушає! Є спокусник – це диявол, який спокушує людей. І завжди будуть виникати якісь спокуси, тому що спокусник буде приходити.

Ми всі знаємо історію про Йова. «І сталося одного дня, і поприходили Божі сини, щоб стати при Господі. І прийшов поміж ними й сатана. І сказав Господь до сатани: «Звідки ти йдеш?» А сатана відповів Господеві й сказав: «Я мандрував по землі та й перейшов її». І сказав Господь до сатани: «Чи звернув ти увагу на раба Мого Йова? Бо немає такого, як він, на землі:муж він невинний та праведний, що Бога боїться, а від злого втікає». І відповів сатана Господеві й сказав: «Чи ж Йов дармо боїться Бога? Чи ж Ти не забезпечив його, і дім його, і все, що його? Чин його рук Ти поблагословив, а маєток його поширився по краю. Але простягни тільки руку Свою, і доторкнися до всього, що його, чи він не зневажить Тебе перед лицем Твоїм?» І сказав Господь до сатани: «Ось усе, що його, у твоїй руці, тільки на нього самого не простягай своєї руки!» І пішов сатана від лиця Господнього» (Йов 1:6-12). В життя Йова приходять різні важкі випробування (Йов 2), але він все рівно не прокляв Бога, хоча втратив все, що мав (рідних, маєтки, здоров'я…). В його житті також з'являються так звані «друзі», які «підбадьорюють» його. Йов починає, навіть, нарікати. Як правило, коли в наше життя приходять труднощі, ми, часто, задаємо питання: «Навіщо мені це все потрібно?», «За що мені це все?» І в Йова теж виникали такі думки. Але вкінці, ми бачимо, що Господь являє Свою велич і славу. Він показує наскільки Він Великий і Сильний Бог. Йов розкаюється в своєму наріканні. Він не втрачає відносини з Богом, не перестає молитись, уповати на Господа, проходячи через все, що випало на його долю. Він ні разу не прокляв і не зрікся Господа. І ми бачимо, що вкінці Господь благословляє його, помножує його багатства, маєтки, і він служить дальше Богу. Бог допустив випробування, але спокуси були не від Нього. Спокуси приносив завжди диявол.

"Знаємо, що тим, які люблять Бога, котрі покликані за Його передбаченням, усе сприяє до добра" (Римлянам 8:28).

Це є частиною процесу освячення, зосередження на Божих цілях і підготовки до життя в Його славі. Як цьому сприяють випробування, пояснюється у 1 Петра 1:6-7: «Тіштеся з того, засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями, щоб досвідчення вашої віри було дорогоцінніше за золото, яке гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь, і славу при з’явленні Ісуса Христа». Віра істинного віруючого буде випробовуватися, аби перевірити її реальність.

Переплавлення золота відбувається при дуже високій температурі і в цьому процесі від золота відокремлюються всі домішки, вся грязь. Відповідно, хрещення вогнем, це коли БОГ поміщає нас в складні ситуації, коли нам ставати «жарко», коли не подобатися, коли важко і показує нам, що в цей момент ми проходимо очищення від свого внутрішнього бруду. (1-Петра. 4:12).

Переживаючи всі життєві випробування, ми наближаємось до перемоги. «А Богові дяка, що Він Господом нашим Ісусом Христом перемогу нам дав» (1 Коринтянам 15:57). Хоча ми й ведемо духовну боротьбу, сатана не має влади над віруючими у Христа. Бог дав нам Своє Слово, щоб направляти нас, Святого Духа, щоб підкріплювати нас, і перевагу у будь-який час звертатися до Нього де завгодно та молитися про все, що нас турбує. Він також гарантував нам, що «не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1 Коринтянам 10:13).

Подякуйте Богу, що він проводить вас дорогою вдосконалення у вірі і духовного зростання, адже Його думкі не ваші думки і тількі Він знає наміри , які будуть вам на добро а не на шкоду. Слава Богу, що Він є досконалим і передбачив для нас найкращий шлях! Хвала тобі Господи, який знаєш наше серце, знаєш початок і кінець і доводиш справу до всякої досконалості.

Алілуйя!


Місця Писання для молитви підкріплення в цей час:

Псалом 42: 6 "Чому впадаєш у відчай, душе моя, чому тривожишся в мені? Поклади надію на Бога, адже я прославлятиму Його й далі за Його спасіння".

Псалом 42:12 "Чому ти впадаєш у відчай, душе моя, чому тривожишся в мені? Покладайся на Бога, адже я й далі прославлятиму Його – мого Бога і Спасителя мого".

Псалом 43: 5 "Чому ти сумуєш, душе моя, і чому тривожишся в мені? Покладайся на Бога, адже я прославлятиму Його – Бога мого особистого спасіння".

Псалом 50: 23 "Хто приносить жертву подяки, той Мене шанує; і тому, хто бездоганно вважає на свою дорогу, явлю Я Боже спасіння."

Псалом 51: 19 "Жертва Богові – це скрушений дух; серцем смиренним і впокореним Ти, Боже, не погордуєш".

Амінь!


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich