20 May 2024, 13:51 Житомир: °C
Маруга Альона
Студентка ЖДУ ім. Івана Франка

Корисна розвага

Музика, комп'ютер, спорт, довкола є безліч способів зайняти себе. Але що якщо підійти до будь-якого перехожого і запитати його, яку книгу він читає? Швидше за все ви почуєте про детектив або про фантастику. Ймовірно, хтось навіть згадає автора нещодавно прочитаного твору. Молодше покоління цілком може бути спантеличене цим питанням, забаритися і почати згадувати книгу прочитану за шкільною програмою або щось банально відоме. А якщо поставити питання інакше? Чи потрібні нам книги? Так? Навіщо?

У недалекому минулому, під час 19-ого, "золотого" століття літератури, книги писалися щоб розповісти про те, що відбувається навколо, про стан країни та народу. Зараз є інтернет, телебачення, а книги пишуться заради створення собі імені або просто як хобі. Раніше всі події описані в літературних творах були максимально наближені до реальності, тепер ми читаємо про інопланетян, злочинців, чаклунів і космічні битви. Кожен новий твір відомих письменників був для людей як ціла подія. Тепер на прилавках тисячі фантастичних бойовиків і детективів від різних авторів, імен яких ми навіть не зможемо перерахувати.

Так, є в сучасному світі люди, які зробили собі ім'я у сфері літератури, але чи створили собі пам'ятники, чи увічнили вони свої імена? Відомий у всьому світі Гаррі Поттер, твори Стівена Кінга, за якими знято багато фільмів. Чи були б вони такими відомими без кінематографа?

Звісно, час біжить уперед, хтось іде, новачки замінюють їхні місця, пишуть усе і все. Напевно тому, що тепер людей цікавлять нові речі, суспільство ставить інші питання, які сильно відрізняються від тих, що були задані століття тому. Тоді навіщо потрібна вся ця писанина, листи в гарних палітурках? Кожна людина створює собі образ, стиль за яким живе, яким він відрізняється від інших. Книги допомагають створити ці образи. У кожному з нас є частка свого героя, свого прикладу для наслідування. Герої книг роблять різні вчинки, на яких ми повинні вчитися, ми порівнюємо себе з описаними образами, даємо собі оцінку. Розумна людина вчиться на чужих помилках.

Звичайно, без розваг наше життя було б нудним і нецікавим, але задоволення має бути корисним, давати їжу серцю та розуму. В іншому випадку воно буде таким же непотрібним і порожнім. Не важливо про що написана книга, головне вчинки та образи. Це може бути детектив, де хтось розслідує вбивство чи злочин, фантастика, де герой намагається перешкодити інопланетним загарбникам. Сучасна література це все та ж книга, ті самі люди, бурі емоцій і дій лише підлаштованих під сучасний світ і суспільство.

Фахівці про переваги та причини почати або полюбити читання:

  • Розвиток мислення. Читання книг розвиває мислення, створює креативність та розширює словниковий запас.
  • Розширення світогляду. Книги містять знання про різноманітні теми та культуру, розширюють світогляд та допомагають приймати різноманітні погляди.
  • Підвищення інтелектуального рівня. Розвитку інтелектуальні можливості, такі як логіка, аналітичність, критичне мислення та зосередженість.
  • Стимулювання уяви. З'являється можливість відчути різноманітні емоції та стимулювати уяву.
  • Розвиток емпатії. Читання книг допомагає розвивати емпатію та розуміння інших людей.
  • Засіб розваги. Читання літератури може бути прекрасним засобом розваги та відпочинку.

Отже, читання книг людям допоможе розвиватися, розширювати свій кругозір та отримувати задоволення.