4 May 2024, 10:22 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Про що пишуть найпопулярніші телеграм-канали Житомира

2 анонімних, 2 канали ЗМІ і один органу влади – у липні ІМІ досліджував контент найпопулярніших відкритих telegram-каналів Житомира. До моніторингу потрапили такі телеграм-канали: Житомир.info (170,3 тисячі підписників), ПЖ (107,2 тисяч підписників), Труха Житомир (62,6 тисяч підписників), Суспільне Житомир (49,5 тисяч підписників) та канал Житомирської міської ради (35,6 тисяч підписників). Аналізувалися усі публікації каналів з 10 по 14 липня. Досліджувалися основні теми, наявність фейків та маніпуляцій, а також реклама і політична прихильність.

Житомир інфо

Телеграм-канал популярного в Житомирській області інтернет-видання «Житомир.info», власником якого є підприємець Євгеній Яремчук, створений 5 квітня 2018 року. Декілька років поспіль тут публікували щоденні дайджести новин з посиланням на сайт, згодом, окрім дайджестів, з’являлися опитування і окремі публікації. Але з 24 лютого 2022 року, коли головною темою для всіх українців стала повномасштабна війна, редакція відмовилась від дайджестів і суттєво збільшила кількість новин на каналі. В той же час можна помітити суттєвий стрибок кількості аудиторії – за лічені дні охоплення публікацій зросло з 5 до 25 тисяч.

З перших днів війни на каналі були новини, які ґрунтувалися на офіційних повідомленнях.

З публікації про початок війни бачимо, що редакція пожертвувала оперативністю, очікуючи коментарів та заяв від влади. Пост з’явився о 6:43 ранку 24 лютого, коли багато інших пабліків вже опублікували зробили пости на основі фотографій та відео, надісланих читачами. У дні, коли росіяни завдавали по Житомиру удари, публікації набирали по 70 тис переглядів

Нині середнє охоплення публікацій на каналі складає 30-39 тисяч переглядів, однак можливості залишати коментарі під дописами немає. В аналізований період на каналі опублікували 71 пост, кожен з яких містив посилання на сайт видання або на першоджерело інформації. Фейків чи маніпуляцій також не зафіксовано. Основні теми – місто, кримінал, надзвичайні події та наслідки війни.

16 дописів були рекламою, яка була позначена спеціальним хештегом. Втім, ми звернули увагу на інший хештег #політика, який впродовж 2023 року 16 разів з’являвся на телеграм-каналі Житомир.info. Цей хештег «присвоєний» одному лише політику – нардепу від «Слуги народу» Богдану Кицаку. Усі 16 публікацій описують законотворчу діяльність нардепа, його заяви та волонтерську діяльність, а посилання в постах ведуть не на сайт видання, а на особисту facebook-сторінку політика. Подібних публікацій про діяльність інших депутатів не зафіксовано.

e6B3C9dzKNbwYdI40DI53FkjQ24nSt__HpPy3szWLc2kDbEyRW0Yjxt9snt000amft7Hbp9Xky5dp2FNLNknepgjZzmYCcsej70toF1prEpTKSPlpas0fkql4lIpeNp9U2EEQ5ABGKy9y5uxL9nZbAnckydeMlBytQ9QMbBlAhN3qeRwnOkGOcg4lXAnhV6y694r_QlIZhprbWVPKNhaOJKVhSyu8cGTcF5u0PXeeqjIKFj7bNZ_Nm39u3ALh68XersQ97ayqfskKTo660xP_UNBc8HadGPORKqPeoTcBl8w

ПЖ

«Найбільша інформаційна сторінка Житомира» - такий опис міститься в шапці ПЖ, одного із найстаріших популярних телеграм-каналів Житомира, який був створений 16 вересня 2017 року. У найпершій публікації, що доступна на каналі, засновники обіцяли писати про відключення води, оголошення і жарти. І, здається, їм таки вдалося дотриматись слова, бо і через шість років після створення каналу, у якого 107,2 тисяч підписників, продовжує писати на такі теми.

aUvUtSYaC0l0doBQWfVpf3Ybh3XWzS71OOEZUwwEr_FpoPGYzn583ylVgnYIUNn_GQo1y_kyAewSkDk-koPT7iQ49k557W8n8iQygTSCDUngL8HInE8tgZxqkz3de8UpzWNx15WQWhSV9BbJO09OJw

З 10 по 14 липня ми проаналізували 60 публікацій, серед яких є різноманітні теми, що стосуються життя міста: ДТП, перебої з подачею води, мовні конфлікти, зміни в роботі транспорту або розшук загубленого айфона. В середньому, дописи мають 40-50 тисяч переглядів. Популярністю користуються як попередження про відключення води в різних районах міста, так і пости у стилі «Грім⚡ Дуже стрьомно(».

kfA8xYHTI6Knvk5CejBfwnrTf2p2Rjv1YIr2aGH-D_PlWxsJCSK6CK9rpRybHl0buyg0TXFg3PhZuYOOydnvV484UgnOLXd1_AvGokdjogKRZlJwrBsVxa6j6u8MfpyvP3ujGMVFy8f-11oRsJ2DTw

Адміну групи можна надіслати повідомлення або новину. Втім, хто є власником каналу, в описі сторінки не значиться.

Суттєве збільшення аудиторії каналу ПЖ, як і у багатьох інших, почалося після 24 лютого 2022 року. Тут одними з перших запостили фото від читачів про вибухи поблизу Житомира з підписом «Нам прислали. Озерне. Почалась війна. Без паніки!». Нині під постом 572 коментарі.

Ми не виявили на каналі відвертих фейків чи маніпуляцій, але звернули увагу, що більша частина публікацій не мають посилань на першоджерело інформації, тож, може скластися враження, що цей контент є авторським. Це стосується повідомлень від пресслужб, і новин зі ЗМІ.

Наведемо приклад: 13 липня канал опублікував новину, що у Житомирі батьки учнів розбомбленого ліцею №25 подають до суду через незгоду з рішенням про демонтаж ліцею. У тексті наводиться пряма мова одного із позивачів Володимира Духніча, яка слово в слово повторює його коментар Суспільному. Але ПЖ не вказує посилання на це джерело.

Також на каналі інколи подаються короткі повідомлення без деталей, що шкодить повноті та точності подачі інформації. Так, 13 липня на каналі опублікували фото зруйнованої церкви з підписом «Церква у селі В'язівка Житомирської області після приходу «руского міра». Пам'ятку архітектури знищили авіаційною бомбою». Під дописом одразу з'явилися коментарі із запитаннями, чи це сталося вночі і хто буде відбудовувати храм. Зважаючи на те, що церкву зруйнували ще в березні минулого року, авторам варто було б пояснити, коли були зроблені фото, і зазначити, що руйнування відбулося на початку повномасштабного вторгнення.

Також ми побачили декілька рекламних публікацій без позначки #реклама: послуги перевезення, знижки в будівельному супермаркеті, телеграм-канали, тощо.

Коментарі під рекламними постами зазвичай вимкнені.

Труха Житомир

Наступним за кількістю підписок є паблік «Труха Житомир». Він запрацював за 1,5 місяці до повномасштабної війни – 4 січня 2022 року. Як і інші канали «Труха», які є у багатьох містах України, канал швидко здобув популярність попри сумнівну репутацію та неодноразові викриття фейків.

Паблік є анонімним, зворотний зв'язок можливий за допомогою бота, про що вказано в описі сторінки. Читачі можуть пропонувати свій контент – є можливість надсилати свої фото та відео, за що передбачена винагорода від 100 грн. Періодично на каналі з'являються оголошення такого змісту: «Стали свідком цікавої/смішної/абсурдної/ моторошної ситуації – надсилайте нам. За фото чи відео ви гарантовано отримаєте від 100 до 5000 гривень. З вас відео – з нас гроші». Від житомирян, які користувалися такою можливістю, ми дізналися, що «Труха Житомир», дійсно, платять, гроші на картку приходять від Світлани Лавриненко.

У стрічці з 10 по 14 липня було різноманіття тем, пов'язаних із Житомиром та областю, багато фото та відео від читачів і публікацій з інших ЗМІ з періодичним посиланням на джерела. Про роботу влади, ремонти доріг та мостів, або ліквідацію аварії на водопроводі «Труха» пише з іронією.

Але часто за посиланнями, які ставлять у новинах «Труха Житомир», читачі потрапляють на один і попередніх постів на каналі замість того, щоб дізнатися деталі повідомлення.

Так, на каналі ми також натрапили на пост із зруйнованою росіянами церквою (який аналізували на прикладі каналу «ПЖ»), але «Труха Житомир» ще більше ускладнила завдання читачам. Тут не просто не вказали, що церкву розбомбили більше року тому, а ще й дали посилання на пост «Калібри у нашому напрямку», чим добряче заплутали читачів.

u7d2xBk3fMqIBfMrpeDM_ocUpCludgvNxAcuittlgJ92KHYJiZg76p_dUSMOFj0u6n7Cxf30FXL3BshEap4l8QdKC1yKqlGprN2hh8r8esRMalnLludG0j6k9_yHDOrH8GrSb8NTaWXGDneaOA9tiwQzFsAKnvfdq83E79rFR3mc492g5FpKSc6Mb5IBagos3dPAFepU4mcyo08YnphF9Bg89IShDa9PdZDb4P0jykUDtmD0LpSpgMI6ax0GUI5AQi0l6uGL5ZilKtSEYDpAfw57xLQ28hx69FVtEoZ33nVQ

Часто посилання ведуть не просто на попередні новини, а на інші телеграм-канали, які не мають стосунку до опублікованої новини.

Реклама на каналі маркується, але адміни не надто перебірливі у виборі рекламодавців. Тут можна знайти навіть пропозиції підписатиись на паблік, який радить сумнівні способи заробити на кшталт «Тут знаходять фінансові лазівки, які доступні 98% людей і пояснюють, як ними набити собі кишені». Також за період аналізу ми кожного дня фіксували рекламу онлайн-казино «Космолот». Суть реклами заключалась у скріншотах нібито від користувачів, які вже грають і виграють величезні гроші на картку, втім, перевірити справжність таких виграшів неможливо.

Суспільне Житомир

Новини про спорт, аварії, надзвичайні події, політиків та волонтерів і ніякого шок-контенту чи реклами – таким є телеграм-канал «Суспільне Житомир». Створений у січні 2020 року канал сьогодні налічує 49,5 тисяч підписників.

Найбільше зростанні підписників каналу також спостерігалося після початку повномасштабної війни. 24 лютого 2022 року перші згадки про вибухи у Житомирі канал опублікував майже о 8 ранку, але цей матеріал базувався на офіційній інформації.

У перші тижні війни, коли офіційні коментарі від органів влади надходили із запізненням, канал дещо програвав в оперативності паблікам, які викладали фото із місця подій і коментарі очевидців, але поступово кількість підписників «Суспільне Житомир» зростала. Середнє охоплення публікацій складало від 12,5 до 19 тисяч переглядів.

Основною темою на каналі лишається війна. Команда «Суспільного Житомир» бере інтерв’ю у військовослужбовців, розповідає про волонтерів та працівників комунальних управлінь, які допомагали постраждалим регіонам, а також регулярно висвітлює прощання із загиблими воїнами.

Із 79 новин, що опублікували з 10 по 14 липня, ми не виявили фейків, маніпуляцій або джинси. На каналі з’являлися як матеріали, підготовлені житомирськими журналістами, так і репости із сторінки Суспільного про перебіг саміту НАТО у Вільнюсі.

Житомирська міська рада (ЖМР)

35600 – стільки підписників має телеграм-канал Житомирської міської ради. Канал був створений у 2019 році, але в травні 2021 його перейменували і почали наповнювати. Під час епідемії COVID-19 тут регулярно з’являлися пости про карантинні і статистику захворюваності, транслювалися сесії міської ради та засідання виконкомів.

З початком війни тематика змінилася. Але, як і раніше, тут можна побачити офіційну інформацію про ремонті роботи в місті, анонсовані зміни графіків руху транспорту. Щоправда, повідомлень про відключення води, які користуються великою популярністю на інших телеграм-каналах Житомира, під час моніторингу ЖМР ми не виявили. Упродовж 10-14 липня на каналі було опубліковано 29 постів, із середнім охопленням 14-20 тис переглядів. Коментарі на каналі закриті, також немає можливості написати адміністраторам. На телеграм-каналі міської ради періодично публікують відео за участі міського голови, але основну комунікацію щодо роботи мера ведуть на його особистій сторінці у facebook.

Із проведеного моніторингу можемо зробити висновок, що аудиторія місцевих телеграм-каналів за останні роки значно зросла. Втім, традиційні медіа, які керуються журналістськими стандартами, часто програють в оперативності паблікам, які поширюють контент від читачів з мінімальним інформаційним супроводом. Тож, хочеться сподіватися, що читачі керуються критичним мисленням і відрізняють правду від маніпуляцій.

Оксана Трокоз регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.