4 May 2024, 11:49 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Майже без політичної джинси, але з неналежно маркованою рекламою: моніторинг онлайн-медіа Житомирської області

Практично відсутня політична реклама, немає контрагітації, але зустрічається комерційна джинса і неналежно маркована реклама, – такі результати моніторингу п’яти популярних новинних сайтів Житомирської області, проведеного у вересні Інститутом масової інформації.

До моніторингу потрапили такі інтернет-видання: Житомир.інфо, Журнал Житомира, Житомир онлайн, Ріо Бердичів, Новоград City.

Загалом промоніторено 446 новин, опубліковані з 4 по 8 вересня. Усі публікації в новинній стрічці перевірялися на наявність джинси (політичної і комерційної), контрагітації (матеріали з ознаками замовності, які опубліковані проти когось), а також неналежно маркованої реклами (реклама, яка подається у вигляді журналістського матеріалу, і позначена без використання слів «Реклама» або «На правах реклами»).

Загалом за моніторинговий період було виявлено 5 публікацій з ознаками політичної замовності (1%), і 8 рекламних публікацій з неналежним маркуванням (1,8%). Такі показники є суттєво нижчими ніж ті, що фіксувалося восени 2020 року під час виборів. Це може пояснюватися декількома причинами: повномасштабна війна вплинула на рекламні бюджети, також зараз спостерігається суттєве затишшя порівняно із періодом виборів. Крім того, і самі журналісти більш свідомо ставляться до маркування рекламних матеріалів, оскільки дбають про репутацію і не хочуть зловживати довірою своєї аудиторії.

Водночас повномасштабна війна загострила фінансові проблеми медійників, тож, часто вони йдуть на компроміс, і, щоб не втратити рекламодавців, маркують замовні матеріали різноманітними «Промо», «Новини компаній», «PR» «Точка зору» тощо.

Отже, повернемося до нашого моніторингу. Єдиний випадок політичної джинси під час моніторингу ми зафіксували на сайті РІА Бердичів.

Публікація «Нардеп Пушкаренко: Центри ветеранського розвитку — важливий елемент повернення військовослужбовців до цивільного життя» розміщена в розділі «Політика», жодного натяку на замовність цього матеріалу на сайті нема.

AqXjDr23balOb9dtMCrpuDLAKHbEOv7cu_NNosdKlgoOp5DZspO5N7cy9bzGh4Aup4odtv2D1LuuhZj36myJt1j8RblgZTEjkgcS3_-e01Ws2Wm6V4LK5160UQfmxbMKyfucZo6OgotINftTRUZ5EQ
Фото: Скриншот із сайту РІО Бердичів

Ідентичні статті з таким же заголовком розміщені на багатьох інших сайтах, таких як Коростень.today, Перший житомирський та Новоград.City, частина яких не підпала під цей моніторинг.

Сайт Новоград.City, який потрапив до нашого моніторингу, розмістив цей матеріал у розділ «Промо» і промаркував словом «Політика».

pUfHGK-kItDU8H9S1KvmxWAPKysR4Oqaxf3B1odLgMYELuErfZLruo1GDSokI2_GmnpCD8DHgrczAYAjgQ1p81rW7D-2cf-MyPHLye2zy9qNHRlSxqTDubF8BHdeM23P61h5BRriqXz-nMbgC8cmpA

Фото: Скриншот із сайту Новоград City

У редакційній політиці цього видання йдеться наступне:

«Розміщення інформації в обмін на певну винагороду вважається рекламою. Усі рекламні матеріали мають належним чином маркуватися — позначками «Промо», «Спецпроект», «Партнерський матеріал» та поясненням у тексті того, що його зроблено у партнерстві або при підтримці/фінансуванні конкретного замовника». Це підтверджує, що матеріал публікувався на платній основі.

Водночас, частина третя статті 9 Закону України «Про рекламу» зобов’язує медіа маркувати замовні матеріали рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами» безпосередньо на матеріалі або поруч з ними так, щоб споживач інформації міг безпосередньо побачити таку позначку без додаткового пошуку інформації. Таким чином, всі інші способи розміщення замовних матеріалів вважаються неналежно маркованою рекламою.

Зауважимо, що інших порушень на сайтах «Ріо Бердичів» та «Новоград.City» у моніторинговий період ми не виявили.

Рекордсменом же по розміщенню комерційної джинси став сайт «Житомир онлайн» — тут ми зафіксували 4 замовних матеріали (2,5% від загального числа новин в цьому медіа). Замовні матеріали були про онлайн-казино, двосторонній скоч певного виробника, онлайн-магазин з продажу металевих ліжок, сайт з оренди автомобілів. У жодному з цих матеріалів, які рекламують товари або послуги, немає відповідного маркування.

6yrzv9LWM8ozt6DuODswTO8cF2uagpksLZcS6sPaLhbFoGedKGIs0cp5m6TR0AtIg5d5zLbB9a8-F60x7GqfBipc5fsWjXnK3X9iduw2QO8emc_tQHHOrdfcgBuo_L0EAmbI7atnLZp5
Фото: Скриншот із сайту Житомир online

Сайт Житомир.інфо за моніторинговий період розмістив 106 новин, 14 з яких – це рекламні статті. Вісім з них мають позначку «реклама» біля заголовку, ще шість – позначені як «Новини компаній». В них розповідається про товари і послуги, міститься гіперпосилання на сайт рекламодавця чи партнера, але роз’яснення, на яких умовах розміщується така публікація, ми не побачили, тому віднесли, тому віднесли до неналежно маркованої реклами.

jLI2fqSUqmiMnYNRbHZX6B-vkfei_3CXVW7XZPPpQjUzY8e_mn59H-xF5rG1lX8qt_OZplDLznJespiA7tNJA1Dxln_-_cQfMc2XnJBVriYpegUot3SyruQtMsro_-9-wsHSFftIcVph3oUetnfbyQ

Фото: Скриншот із сайту Житомир.info

На сайті Житомир.інфо є роз’яснення «Матеріали, позначені значками: «Р», «Позиція», «Бізнес», «ПР», «PR», «Політика» – розміщують на правах реклами або партнерства». Про рубрику «новини компаній» тут не згадується, в редакційній політиці також роз’яснень на цю тему нема.

Також неналежно маркована рекламу ми виявили на сайті «Журнал Житомира». Тут в рубриці «Новини компаній» подали матеріал про урочистості до Дня газовика, організовані Житомирською філією ТОВ «Газорозподільні мережі України». Матеріал також не промаркований словом «реклама».

На цьому сайті також є роз’яснення, що матеріали з маркуванням «Рекламна стаття», «Політична реклама» та «Новини компанії» публікуються на правах реклами. Ми вважаємо цю публікацію неналежно маркованою, оскільки позначка «Новини компаній» законом не передбачена.

Моніторинг показав, що ситуація із джинсою в регіоні поліпшується, втім, в деяких медіа продовжують уникати належного маркування рекламних матеріалів комерційного спрямування.

Водночас хочемо нагадати, нововведення до законодавства про рекламу у зв’язку з ухваленням Закону України № 3136-IX. Зміни, що почнуть діяти з 2 жовтня 2023 року, стосуються зокрема й вимог до ідентифікації (маркування) реклами в медіа: порушення встановлених вимог та обмежень щодо ідентифікації та маркування реклами передбачають припис і штраф від 5 до 10 мінімальних заробітних плат.

Оксана Трокоз,
представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.