27 April 2024, 09:51 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Прозріння Вартимея

В Євангеліє від Марка 10:46 ми читаємо:

«Приходять до Єрихону. І коли виходив Він з Єрихону з учнями Своїми та безліччю народу, Вартимей, син Тимеїв, сліпий сидів біля дороги, просячи милостині.».

У Луки не уточнюється шодо особистих даних, але розкривається ця історія трохи з іншим наголосом. (Лк. 18: 35-43). Читаючи у Луки ми розуміємо, що сліпий вже чекав на Ісуса. Тобто в ньогj вже а проірі відбулось духовне прозріння і він вже вірив в Ісуса, як свого особистого Спасителя та лікаря. Потім при вході Господа в Єрихон сліпий, очікуючи його, за своєю вірою отримує повернення фізичного зору ( Мф. 20:29, Мр. 10:46). Тjбто перед тим як прозріти фізично, потрібно прозріти духовно. Щоб побачити вхід в Царство Боже Бог має відкрити нам духовні очі. Цікаво , що у Матвія ми читаємо не про одного , а вже про двох сліпців, але ці двоє вже чекали на Ісуса при виході. Вартимей не встиг вступити в контакт з Христом в момент входу в місто, а тому продовжував чекати на Нього і дочекався вже на його вихід. Це говорить про велику віру Вартимея в своє спасіння та зцілення. Також очікування Ісуса , коли він має іти зворотнім шляхом говорить нам про те, що ми маємо теж очікувати на Друге пришестя Господа в Славі. https://www.zhitomir.info/post_3167.html


https://www.zhitomir.info/post_3132.html

Є ще один цікавий момент. В проміжок часу, коли Ісус знаходивс яв Єрихоні, двоє сліпих чекали на Ісуса при дорозі у вихода. В цей час відбувається спасіння Закхея в Єрихоні (Лк. 19 розділ).

Хто знає, скільки років провів Вартимей у сліпоті. Швидше за все, все своє життя. Протягом усього життя він сидів на дорозі, благаючи про милостиню, не маючи можливості бачити навколишній світ. Мабуть, він чув, що Ісус робив іншим сліпим, і як вони повертали собі зір. Справді, як сильно було його бажання бути одним із тих, що зустрінуть Господа. І він його зустрів:

Євангеліє від Марка 10:47

«Почувши, що це Ісус Назарей, він почав кричати і говорити: Ісусе, Сину Давидов! помилуй мене.

«Ісусе, Сину Давидов! помилуй мене», кричав Вартимей. «Бо надміру серця кажуть уста», як говориться в Євангеліє Матвій 12:34. Не будеш волати до Господа, якщо серце закрите для Нього. Голос – інтонація, звук, сенс – є відбитком серця. Важливо не прсто вірувати,але ісповідувати свою віру в голос. До римлян 10:10 бо серцем віруємо для праведности, а устами ісповідуємо для спасіння. Вартимей волав до Господа, і почув його Господь. Багато хто ремствував: «Чому Вартимей так шумить?» Однак він не слухав їх:

Євангеліє від Марка 10:48

«Багато хто змушував його мовчати; але він ще більше кричав: Син Давидів! помилуй мене.

Вартимей відчайдушно волав до Господа. Він благав би, доки Господь не почує. І послухав Господь. Благання Вартімея змусили Його зупинитися. Весь натовп слідував за Ним, але благання сліпого жебрака виявилося для нього ціннішим. Здавалося, що він цього шукав. І зупинився Він і покликав його:

Євангеліє від Марка 10:49-51

«Ісус зупинився і звелів його покликати. Звати сліпого і кажуть йому: Не бійся, вставай, кличе тебе. Він скинув з себе верхній одяг, підвівся і прийшов до Ісуса. Відповідаючи йому, Ісус запитав: Чого ти хочеш від Мене?

Господь зупиняється, почувши благання кожного, хто волає до Нього. Для Нього кожна душа важлива, незалежно від кольору шкіри, раси та положення. Він звертає увагу не на імена та титули, а на серця людські, і всі без винятку потребують Нього. Доки не зустрінуть Його, вони перебувають у сліпоті, а, зустрівши, стають зрячими. Як говориться в книзі Дій Апостолів 26:18:

Дії 26:18

«відкрити очі їм, щоб вони звернулися від темряви до світла і від влади сатани до Бога, і вірою в Мене отримали прощення гріхів та жереб із освяченими».

Тільки Господь може показати світло життя. Лише при зустрічі з Ним душа може набути свого зору, і лише живучи в серці людському, воно оживляє і світиться. Повертаючись до Вартімея, ми читаємо:

Євангеліє від Марка 10:51-52

«Сліпий сказав Йому: Вчителю! щоб мені прозріти. Ісус сказав йому: Іди, віра твоя спасла тебе. І він відразу прозрів і пішов за Ісусом дорогою». https://www.zhitomir.info/post_3133.html

У Луки він не просто пішов дорогою, а пішов за Ісусом, славлячисвого Бога і Спасителя. Тобто став Його учнем і свідком. https://www.zhitomir.info/post_3131.html

Вартимей міг тисячу разів подумати, перш ніж молити Господа («що скажуть люди; я повинен спочатку спитати священиків, що вони думають про Ісуса; добре, і тут непогано;»). Однак який був би результат на вашу думку? Він би залишився сліпим до кінця своїх днів. Ісус не зцілюватиме всіх сліпих, але лише тих, що хочуть здобути зір і тому волають до Нього. Він проходить повз тебе. Ти можеш перебувати в роздумах та міркуваннях. Можеш думати так довго, як ти хочеш і сумніватися, якщо хочеш. Але, друже мій, знаєш що? Ти залишишся СЛІПИМ до кінця своїх днів. Якщо ви не закличете до Господа, ваша душа, ваша власна душа ніколи не знайде зір, і більше того, ви ніколи не будете мати частини у вічному житті. Все тому, що коли Господь проходив повз, ти не запросив Його; ти не відчинив свої двері. Навпаки, ти закував себе в ланцюзі гордості та егоїзму, і… ти перебував у роздумах. Так що ж, уперед! Розірви кайдани! Що доброго вони несуть? ВЗИВАЙ ТАКОЖ ЯК І СЛІПИЙ ВАРТИМЕЙ: Ісус, БОЖИЙ СИН, ЗЖАЛЮЙСЯ НАДО МНОЮ. І тоді Господь наш Ісус Христос зупиниться, почувши тебе, як почув він Вартімея. Він зупиниться і дасть тобі те, чого ти так потребуєш: СВІТЛО ЖИТТЯ.

Євангеліє від Івана 1:9-13

«Було Світло істинне, Яке просвічує всяку людину, що приходить у світ. У світі був, і світ через Нього почав бути, і світ Його не пізнав. Прийшов до своїх, і свої Його не прийняли. А тим, що прийняли Його, віруючим в Його ім'я, дав владу бути чадами Божими, які ні від крові, ні від бажання тіла, ні від бажання чоловіка, але від Бога народилися».

І Саме головне, поки Ісус знаходився в Єрихоні Святий Дух проводив роботу з серцем Вартимея. Вартимей приходить до усвіlомлення того, що вже йому мало бути просто спасенним і зціленим. Відбувається духовне народження згори (Івана 3-тій розділ). Він усвідомлює, що має іти і свідчити про Христе проповідуючи людям Радісну Звістку та хвалячи Бога. Думаю, що він став учнем і посділовником Христа, можливо одним із 70-ти.

Також звичайно ця історія доводить нам що Господь є цілителем. ЯХВЕ-РАФА: «Господь, Який оздоровлює» (Вихід 15:26) – «Я – Господь, Лікар твій!». Він є Цілителем тіла й душі. Тіла – зберігаючи та зцілюючи від захворювань; душі – прощаючи беззаконня.

https://www.zhitomir.info/post_1234.html...


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich