27 April 2024, 11:08 Житомир: °C
Кузьмін Дмитро Леонідович
адвокат

Щодо боротьби з корупцією в світлі останніх нових про обрання запобіжних заходів посадовцям Держпраці.

З корупцією в Україні шалено почали боротися з 2014 року. Змінювали закони, створювали нові правоохоронні органи (НАБУ, ДБР), новий антикорупційний суд, ввели декларування доходів чиновників. Та от, після майже 10 років, корупція лише зростає.

Зараз у новинах не знайти тижня без сенсацій: правоохоронці швидко хапають корупціонерів, суд закидає їх за грати. Але вироки так і залишаються на межі фантастики, а судові драми тривають довго, як серіал.

Можливо, прагнення показати "вражаючі цифри" та боротьба між правоохоронцями стають перешкодою в справжній боротьбі з корупцією. І ця гра на відчайдушне ставить під загрозу ідею правосуддя.

Ближче до теми.

В Україні з’явилася нова професія – заявник в справі про вимагання неправомірної вигоди.

Ось для прикладу, публікації за 2023-2024 рік на zhitomir.info, в яких приймає участь наше адвокатське бюро.

https://www.zhitomir.info/news_212688.html

Ця історія вже звучить як напружений детектив: "професійний, серійний викривач" з вражаючим минулим в кримінальній сфері, стає жертвою "вимагання" у нього неправомірних вигод, спочатку від начальника поліції ніби-то за кришування перевезення спирту, і в той же час в справі колег

https://www.zhitomir.info/news_213248.html

начальниця Житомирської митниці ніби-то вимагає у цього ж викривача кошти за зовсім інших обставин.

Загалом цей «викривач» став жертвою 4 «хабарників», хоча велике питання хто жертва, адже в Україні законодавчо заборонено провокування до вчинення злочину, пропозиція та надання неправомірної вигоди.

Розслідування показало, що «викривач» почав так активно боротися з корупцією після того, як сам був засуджений за державну зраду і одразу звільнений від кримінальної відповідальності.

Аналогічно і в справі, яка стала приводом написання статті в блог.

https://www.zhitomir.info/news_219407.html

Заявник, як виявилось вже не перший раз стає жертвою вимагання у нього коштів, і ефективно співпрацює з правоохоронними органами. Пікантності справі придають інші обставини, зокрема, що заявник і ніби-то викриті ним посередники є конкурентами в бізнес-стосунках, а перевірка за яку в нього ніби-то вимагали кошти, була завершена до самого «вимагання». Боротьба з корупцією чи зведення рахунків.