28 March 2024, 17:12 Житомир: °C
Тамара Лозовик
Cвободный журналист, член ассоциации "Новомедиа", активный фейсбукер, там же веду страничку "Житомир, в котором я живу". Интересуюсь историей города. Интересны также социальные темы.

Пасха об’єднала християн Житомира

 

Шістнадцятий рік поспіль житомиряни святкують Пасху разом на центральному майдані Житомира. На площі достатньо місця, щоб всі християни міста могли зустрічатись для спільних молитов, бо ми діти одного Отця. В нас є певні розбіжності, але спільного набагато більше.

Пастор церкви «Заповіт Ісуса Христа» Олександр Дехтяренко, розпочинаючи святкування, запропонував всім разом помолитися молитвою «Отче наш», взявшись за руки. І було дуже дивно бачити, як священики різних конфесій, стоячи на сцені, взяли один одного за руки, подаючи цим приклад єдності вірянам.

Пастор Олександр зазначив, що це унікальне зібрання, бо, нажаль, ні в одному місті нашої країни так не збираються представники різних конфесій, щоб звершувати молитви за нашу владу, аби Господь давав їм мудрість служити народові і Богові добрими справами.

Прийшла привітати житомирян і виконуюча обов’язки міського голови Любов Цимбалюк:

-   Шановні житомиряни! Дозвольте від міської ради, від депутатського корпусу, від виконавчого комітету і особисто від себе привітати вас з цим великим Святом. Я хочу побажати нам усім Божого благословення, здоров’я, натхнення і найбільше – терпіння, бо воно нам зараз дуже потрібно. Хочу побажати нам усім головного – миру для кожної родини та всієї України. Із святом вас! Христос воскрес!

Архієпископ Ізяслав, православна церква Київського патріархату:

-   Христос воскрес! Це свято є найбільшим з християнських свят. Чи можна вважати за християнство моральні закони, які ми виконуємо, чи добрі вчинки? Частково. Але цього недостатньо. Коли прийшов Христос, Він дав нам закони блаженств. Кожен день ми молимось, щоб християни Росії згадали та виконали один з цих законів: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть» (Євангелія від Матвія 5:9). Тоді ми не мали б війни.

Христос сказав, що приніс нам спасіння і життя вічне. Він власним прикладом показав нам наше воскресіння, яке настане після нашої тілесної смерті. Ми будемо жити вічно, і наша душа невмируща, і часточка Божої душі в кожному з нас є. А спить вона чи оживає – залежить від нас. І треба бути впевненим, що Христос воскрес, тоді і ми воскреснемо. Христос воскрес!

Протоієрей, отець Віталій, Греко-Католицька церква:

-   Христос воскрес! Ми сьогодні зібрались, щоб святкувати свято над святами, торжество над торжествами – свято світлого Христового Воскресіння, свято Пасхи. Я дякую Богові за те, що дав можливість нам жити вічним життям, за те, що відкупив нас, що наповнив наші серця Своїм життям. Ми сьогодні згадуємо великі Пасхальні події. Читаючи Євангеліє, бачимо, як жінки-мироносиці прямують до гробу, і мають одну проблему – хто відкотить нам камінь? Але коли підійшли до гробу, то побачили, що камінь був відкочений. Чи міг Христос пройти через камінь чи через стіну? Міг. Але Господь посилає янгола заради жінок-мироносиць, заради Апостолів, заради нас. Щоб, приступивши до гробу, ми могли побачити, що там Христа нема, бо Він воскрес. І не треба шукати живого між мертвими.

Це сталося близько двох тисяч років тому, але й сьогодні деколи нам важко усвідомити і повірити в Його воскресіння. Бо на нашій дорозі стоїть безліч різних каменів – каменів неповаги, ненависті, розбрату. Я дякую Богові за те, що Він дав нам можливість викинути з нашого життя камінь, який не давав нам спільно молитись. Сьогодні ми спільно прославляємо Христа воскреслого. Але як багато «каменів» та різних гріхів є в нашому житті, які не дають нам повноцінно жити тим життям, яке Христос пропонує нам – життя з надлишком. Молімося, щоб всю ненависть, зло, непорозуміння, зневіру, безвихідь ми могли викинути з наших сердець. Нехай воскреслий Христос наповнить наші серця світлом, великою радістю і надією та дасть нам можливість вже сьогодні відчути смак вічного життя. Нехай наша молитва сьогодні лунає до Бога і свідчить цілому світові про світле Хрестове воскресіння, про те, що любов перемогла ненависть, що добро перемогло зло, що надія перемогла зневіру. Хай Христос благословить сьогодні кожного з вас та всі ваші родини. Хай дасть можливість увійти в Його вічне небесне Царство. Амінь! Христос воскрес!

Отець Віктор, настоятель кафедрального собору св. Софії Римо-Католицької церкви:

-   Любі браття та сестри! Різними мовами сьогодні звучить по всій землі ця проста істина – «Христос воскрес!». Сьогодні на цій площі зібралась велика кількість людей, яких об’єднує одна правда. Правду про Христове воскресіння ніщо не може знищити. І від нас, від віруючих людей, більше вимагається, чим від людей байдужих, бо в цьому виповнюються біблійні слова, що кому більше дано, з того більше спитається.

Сьогодні від церкви суспільство чекає, щоб вона навчила дітей бути добрими. І церква має освітні канали, опікується дітьми. Але це не головне. Сьогодні від церкви очікують більш активної діяльності. І ми дійсно допомагаємо бідним, обездоленим та військовим, які нас захищають. Це також добрі справи, але не головні. Наше завдання лише одне – бути свідками Хреста воскреслого тут, у цьому світі. Бути сіллю землі і світлом світу. І Христос, коли прийшов до Своїх учнів, говорив їм: «Мир вам!». І цього миру Христа воскреслого потребуємо всі ми. Миру потребує наша Батьківщина, миру потребує цілий світ. Мир – це не тільки брак війни, мир – це любов між людиною і Богом, і любов між людьми. І цього миру я вам зичу! Христос воскрес!

Єпископ Олександр, церква «Заповіт Ісуса Христа»:

-   Дякую всім священикам, що вони відгукнулись прийти на це святкове зібрання, також всім братам та сестрам різних конфесій. Божий мир в тому, щоб ми мали мир між собою. Цю заповідь Бог заповідав усім Своїм дітям, не розділяючи на конфесії. Щоб ми шукали того, що нас об’єднує. А об’єднує нас одна віра в одного Бога. Ми по-різному звершуємо служіння, але один у нас Бог Отець, Син і Святий Дух. Ми з різних конфесій, але ми є одна Христова церква, і на небі між нами не буде ніякого розділення. Я хотів би, щоб ми разом звершили молитву і покаялись в гріхах своїх і всього народу. Ми не повинні звинувачувати когось в гріхах, проте навчитися каятися та просити Божої милості для інших людей, щоб весь народ, вся країна вийшли з полону гріха. І хай благословить нас Бог, і Христос, Який воскрес, дасть нам перемогу над гріхом, який Він уже і переміг. Христос воскрес!

Пастор Віталій, церква «Перемога»:

- Цель прихода Иисуса Христа была в том, чтобы явить нам Свою любовь. И пусть ничто, что окружает сегодня нас с вами, не обманет и не собьет нас с пути. В том, что сейчас происходит, виноват не Бог, проблема в нас с вами. Мы сами своими греховными делами отворачиваемся от нашего Господа. Если мы не будем забывать, что Он любит нас, нам будет гораздо легче любить Его и любить ближнего, исполняя заповедь, которую Он оставил нам. Это и есть Пасха – любовь Бога к людям: «Ибо так возлюбил Бог мир, что отдал Сына Своего Единородного, дабы всякий верующий в Него, не погиб, но имел жизнь вечную» (Иоанна 3:16).

Давайте помолимся за наш город, чтобы между нами была любовь и единство, чтобы мы провозгласили это в духовный мир в центре города все вместе со священством:

Господь, благослови нашу страну, наш город. Мы молимся, чтобы начальства и власти творили Твою волю, чтобы мы творили Твою волю. Мы говорим на наш город и страну – единство, мир, любовь, и просим у Тебя мудрости жить праведной жизнью. Да прославится Имя Твое! Христос воскрес!

Брат Борис, месіанська община:

-   Воскресению Иисуса Христа предшествовала Его смерть, позор, даже Отец Небесный на время оставил Его. Эта дорогая цена, и она была оплачена, чтобы каждый из нас имел жизнь вечную. Для того, чтобы уверовать в Иисуса Христа, недостаточно увидеть Его распятого, нужно еще понять, что Он висит там вместо меня лично, вместо каждого из нас. За наши грехи, за наши беззакония. Пусть в этот праздник как можно больше людей взыщут Божьего лица. И когда придет покаяние, придет мир на нашу землю. Христос воскрес!

 

 

Пастор Юрій, церква християн баптистів:

- Христос воскрес! Сучасники Христа відмовлялись повірити в цю істину. І зараз чи багато людей в це вірять, не зважаючи на те, що ми живемо досить довгий період після воскресіння? Нажаль з часів Адама та Єви неправді набагато більше вірять, ніж правді. Нажаль. Сьогодні ми разом проголошуємо правду Божу, що Христос воскрес. І ми сьогодні святкуємо Пасху. Це найвидатніша подія в житті християнства. Апостол Павло пише, що без Пасхи наша віра та поклоніння – ніщо. Ніщо не змінить твоє життя, якщо ти не віриш, що Христос помер за твої гріхи і воскрес для твого оправдання. Святе Письмо навчає нас, як потрібно святкувати Пасху:«Отож, очистьте стару розчину, щоб стати вам новим тістом, бо ви прісні, бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений. Тому святкуймо не в давній розчині, ані в розчині злоби й лукавства, але в опрісноках чистости та правди!» (1Коринтян 5:7,8).

Біблія навчає нас, як святкувати Пасху по-новому – в чистоті і правді. Інакше нічого не має значення, якщо ти залишаєшся таким, як був, і не усвідомлюєш навіть, що Христос зробив для тебе особисто.

Це свято – доказ Божої любові. «Ніхто більшої любові не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх». (Івана 15:13).

Можливо, сьогодні ви втратили надію, зневірились, але пам’ятайте, що Голгофа – це відповідь на ваше сьогоднішнє запитання. Бо Бог Сина Свого Однородженого не пожалів заради тебе. Христос воскрес!

Пастор Денис, молодіжна церква:

- Слава Богу, что столько сегодня людей стоят здесь вместе, и в единстве повторяют эти слова. Апостол Павел призывал нас жить в силе воскресения. И сила воскресения сегодня необходима нашей стране, нашим семьям, каждому из нас. Сегодня наша страна нуждается в активных верующих людях, которые должны занимать свою позицию и нести силу воскресения во все сферы своей жизни.

Пусть Господь благословит нас, наш город и всю нашу страну.

Пастор Сергій, месіанська община:

- -   Когда мы приближаемся к этому празднику, мы делаем какие-то усилия – красим яйца, выпекаем куличи. Для чего? Чтобы Творец неба и земли обратил внимание на нас? Но Ему это все не нужно, Он говорит, чтобы мы приготовили свои сердца. Писание говорит: «Жертва Богу — дух сокрушенный; сердца сокрушенного и смиренного Ты не презришь, Боже"(Псалом 50:19).

Мы ожидаем прощения, Божьего мира – но посмотри, что в твоем сердце. Туда, где разруха, – принеси мир, туда, где ненависть, – принеси любовь. Бог говорит в твою и мою жизнь: «Христос воскрес!». Писание говорит «Пасха наша, Христос, заклан за нас» (1Коринфянам 5:7).

Давайте склоним наши сердца и головы пред Божьим величием и пред Его славой. Прежде, чем говорить «Христос воскрес», поразмышляй, что в твоем сердце. Есть ли в твоем сердце мир, Божий шалом? Если это для тебя просто слова, задумайся – какой дорогой ты идешь? Ты стараешься сделать что-то физическое, чтобы Бог обратил Свое лицо на тебя? Но Ему нужно твое сокрушенное и смиренное сердце. И пусть Его мир пребудет в наших сердцах! Христос воскрес!

 

 

Сестра Ірена, церква «Посольство Боже»:

-   Христос воскрес! В слові Божому сказано: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Євангелія від Івана 3:16). Щоб кожний віруючий повірив в Нього, мав перемогу і вічне життя. Це велика перемога життя над смертю. Це є свято любові Божої до кожної людини. Нехай ваші серця завжди будуть наповнені Божою любов’ю, вірою і надією. Бажаю вам кожного дня переживати силу воскресіння Господнього. Христос воскрес!

 

 

Пастор Василь, євангельська церква:

-   Христос воскрес! Наш Спаситель живий. Сьогодні загроза дефолту, загроза війни. Але Христос сказав: «Свій страх пошлю перед лицем твоїм, і приведу в замішання ввесь цей народ, що ти ввійдеш між нього. І всіх ворогів твоїх оберну до тебе потилицею» Вихід 23:27. Нам не треба смерть ворогів, нам треба, щоб вони пішли з нашої землі. Щоб пішли з нашого життя негаразди і проблеми. Ми будемо просити кожного дня, щоб Бог підняв Україну, щоб вона змінилась на краще. Христос воскрес!

 

Пастор Борис, месіанська община:

- Я хочу благословити всіх стародавньою молитвою, якою благословляли єврейський народ, а єврейський народ благословляв всі інші народи: «Нехай Господь поблагословить тебе, і нехай Він тебе стереже! Нехай Господь засяє на тебе лицем Своїм, і нехай буде милостивий до тебе! Нехай Господь зверне на тебе лице Своє, і хай дасть тобі мир!» (Числа 6:24-26). Господи, благословляємо нашу Україну! Хай Твій мир, Твоя правда, нехай світло Твого життя сіяє в Україні в Ім’я Ісуса Христа! Амінь!

 

 

Павло, молодіжна церква «Гараж»:

-   Я никогда не думал, что такое возможно, чтобы столько церквей могли быть вместе. И если просто посмотреть на всех людей, которые пришли на этот праздник, то можно подумать, что это одна большая церковь. На Небесах не будет ни конфессий, ни церквей, ни храмов, но спасенные люди будут вместе славить Бога. Я вас всех искренне поздравляю и молюсь, чтобы наш город был един. Чтобы у нас была цель, и люди познавали Бога. Мы служим людям, которые не вхожи в храмы – байкерам, рокерам, и мы хотим их достигать тоже. Ведь для них тоже – Христос воскрес!

Наприкінці свята отець Віталій та пастор Олександр засвідчили, що вже був такий час, коли священики, не зважаючи на конфесії, молилися всі разом.

Ми всі різні, бо нас такими сотворив Бог, Він не сотворив людей однаковими. Тут багато говорилось про те, що ми сьогодні разом. Двадцяте століття вже дало свідоцтво такої єдності, і ця єдність християн називалась СЛОН (Соловецкий лагерь особого назначения). Коли ми в стражданнях, тоді бачимо поруч іншого. Там, де були арештовані і вислані віруючі люди, священики, проповідники, дійсно відчувалась та єдність. Коли є єдність? Коли посеред нас є Христос. Робімо все, щоб посеред нас був Христос. Єдності вам бажаю!

Шістнадцять років тому, коли ми зібралися в перший раз з священиками і вирішили молитися разом, владика Ізяслав сказав, що ми вже були колись разом. Коли? На Соловецьких таборах. Там не було поділу на конфесії. Там всі разом приймали причастя, разом молилися, разом читали вцілілі листочки з Біблії.

Краще тут зараз бути разом, аби ніхто не скористався нашим розбратом. Закликаю вас мати повагу і любов не тільки в церкві, але й між конфесіями. Краще тут бути разом!

 

Хай благословить нас Бог і допоможе, завершуючи це служіння, пам’ятати, що Він нам заповідав мати цю щиру і чисту єдність і любов. Там, де збираються двоє чи троє – там і Він посеред нас. Я вірю, що Бог почув нас, і Він відповість на молитви, які були щирі. Добрих днів і доброго року нам!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Фото Андрія Дубнюка та Дмитра Давидова