Суспільство

У Житомирі обговорювали уроки для України на прикладі грузинських реформ

17 October 2014, 14:53

"Чому Грузії вдалося. Уроки для України перед черговими виборами" – дискусія на таку тему відбулася у Житомирі.

Головний редактор сайту «Історична правда» Вахтанг Кіпіані, який організував видання книги російського економіста Лариси Буракової  «Чому Грузії вдалося», приїхав у Житомир на запрошення Олени Розенблат.

«Сьогодні ми стоїмо на порозі дуже великих змін. Я запросила Вахтанга Кіпіані, ця людина знає, що відбулося в Грузії, як це відбувалося, я думаю, для нас це дуже важливо знати, як це вдалося в Грузії. Багато зараз можуть казати, що все не так чудово, але все ж таки вони зробили прорив, подолали корупцію. Я думаю, це дуже чудовий приклад і ми маємо його вивчити і зробити як мінімум так само, і як максимум ще краще» - зазначила вона.

На прикладі досвіду Грузії 2004-2010 років Вахтанг Кіпіані презентував найважливіші уроки ефективної реформатської політики. Він зазначив, що на старті реформ Грузія була у значно гіршій ситуації, ніж Україна знаходиться зараз.

 

«Грузія була в гіршій економічній ситуації у фантастично поганій відносно України соціальній ситуації: світла нема, газу нема, армії нема, податкової моделі нема, міліція - джерело небезпеки, в цьому сенсі в нас краще».

Реформи у системі освіти, медицині, правоохоронній та пенсійній системах і тотальне знищення корупції – зробили Грузію такою, якою вона є тепер. Втім Вахтанг Кіпіані зазначив: незважаючи на чисельні переваги реформаторський проект Саакашвілі вже закінчився, тому тепер  можна зробити певні висновки.

«Грузинська влада зустрілася з тим, що народ - невдячний. Це теж урок реформатору. Скільки б ти добра не зробив, народ буде казати - мало. Бо завжди знайдеться хтось, хто скаже: «я дам більше». Власне, тим кінець Саакашвілі і ознаменований: він вже не міг балотуватися на третій термін, хотів, але не міг. Партія Саакашвілі програла вибори, йому на зміну прийшла влада грузинських Черновецьких-Януковичів. З одного боку дуже багатих людей, у яких було достатньо ресурсів, щоб просто підкуповувати людей. Грузія проголосувала «за гречку». Це були опалювальні котли, супутникові тарілки, обіцянки зробити безвідсоткові кредити для сільського господарства. І значна частина грузинів не встояла. Тобто вони думали, що все, що зроблено, буде робитися і далі. Насправді сир безкоштовний буває лише у мишоловці. І зараз Грузія у цьому сенсі спокутує і спокутують ті реформатори , які віддали владу цим Черновецьким-Януковичам. Влада, яка прийшла після Саакашвілі, не зламала механізм, він вже не ламається, але вони не роблять нічого нового. Країна починає буксувати на місці і якщо реформаторський період закінчиться таким буксуванням, то система почне розвалюватись.

Після презентації книги у залі розпочалася дискусія. Впродовж кількох годин присутні обговорювали, перебіг реформ в Україні і те, яких саме змін потребує зараз держава.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі