Влада

Житомир втратив 16 млн. грн., бо міська рада не поклала вільні кошти на депозит

19 November 2014, 16:30

В 2014 році Житомирська міська рада не змогла розмістити вільні кошти на депозити в банки, через що втрати бюджету склали 16 млн. грн.

Про це 19 листопада на засіданні виконавчого комітету доповів директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міськради Сергій Гаращук.

«Невиконання бюджету в частині доходів другого кошику, в першу чергу, спричинено тим, що до міського бюджету не надходять відсотки банків за користування тимчасово вільними бюджетними коштами. Ми планували цього року отримати таких надходжень в цілому 6 млн. грн.», - розповів Сергій Гаращук.

За його словами, в грудні 2013 року у Житомирі відбувся конкурс серед державних банків на розміщення бюджетних коштів, як це робилося щороку.

«Переможцями з досить високою відсотковою ставкою у 17,5% стали три державні банки – Ощадний, Укргазбанк і Укрексімбанк. Ми своєчасно подавали платіжні доручення для перерахування тимчасово вільних коштів, тобто тих, які на день-два, наприклад, п’ятницю, суботу і неділю, можуть бути розміщені на депозит і потім повернуті до бюджету. Ми порахували, що станом на сьогодні ми маємо таких втрат 16 млн. грн.», - розповів директор фіндепартаменту і додав, що за ініціативою бюджетної комісії депутатів Житомирської міськради проситимуть звернутися до уряду щодо компенсації цих втрат.

«На розгляд депутатів міської ради буде запропоновано звернутися до Кабміну щодо компенсації втрат міського бюджету. Адже в основному це кошти фонду природи, це кошти бюджету розвитку, які є у нас на рахунку, які сплатили платники податків до міського бюджету, але казначейство, на жаль, жодного перерахування не здійснило в поточному році. Разом з тим це не є їхньою проблемою і причиною, оскільки загальна ситуація в державі, відсутність фінансового ресурсу спричиняє такі збитки міському бюджету. При цьому є постанова Кабміну, яка чітко вказує казначеям, які платежі здійснювати в першу чергу. Але це втрати міського бюджету, очевидно, що деякі статті витрат будуть недофінансовані і держава має звернуть увагу на цю проблему», - підсумував Сергій Гаращук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі