Влада

Інформація Житомирської ОВА щодо фінансування комунальних театрів: працює над вирішенням питання надання додаткової підтримки

23 April 2024, 18:25

Житомирська обласна військова адміністрація працює над вирішенням питання надання додаткової підтримки обласним комунальним підприємствам культури.

Про це увечері 23 квітня повідомила пресслужба ОВА.

«В умовах воєнного стану та суттєвого скорочення доходів обласного бюджету закладам культури була виділена бюджетна підтримка, яка мала забезпечити їх роботу у першому півріччі 2024 року. Питання виділення додаткових коштів розглядається виходячи з обсягів надходжень до обласного бюджету за підсумками першого кварталу 2024 року. Попри те, що ми живемо в умовах повномасштабної війни, Житомирщина не може втратити своє культурне надбання та має зберегти його для жителів області та прийдешніх поколінь», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 22 квітня актор драмтеатру Олександр Литовченко написав про те, що весь колектив Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги з травня вимушений йти у фінансову відпустку, бо Житомирська обласна держадміністрація вирішила, що культура не на часі і припинила фінансування комунальних закладів культури – двох театрів та філармонії. При цьому зарплати акторів невеликі, зокрема у самого Литовченка, артиста драми вищої категорії зі стажем роботи 14 років, не перевищує 10 тис. грн.

Зауважимо, що начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко за 2023 рік отримав 1 млн 009 тис. 699 грн зарплати, зарплата його заступників була більш ніж 1,1 млн грн.

Начальник ОВА Віталій Бунечко та директорка драмтеатру Наталія Ростова, фото з сайту ОВА (березень 2023 року)

В оприлюдненому 23 квітня аналітичному матеріалі команди YC.Market про доходи театрів зазначалося, що Житомирський музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги у 2023 році у якості розпорядника державних коштів витратив 22 млн грн, Житомирська обласна філармонія розпоряджалася 20 млн грн публічних коштів, Житомирський академічний театр ляльок з місцевого бюджету отримав 9,2 млн грн. У драмтеатрі ім. Кочерги працює 143 людини, у театрі ляльок – 50 людей, а у філармонії – 171 людина.

Як повідомляв Житомир.info, у 2022 році Житомирському академічному українському музично-драматичному театру імені Івана Кочерги з обласного бюджету було недофінансовано 6 млн грн, при потребі 28 млн грн, начальник управління культури та туризму ОВА Анатолій Душко у січні 2023 року запевняв, що робитимуть усе задля того, щоб творчі колективи вчасно отримували зарплатню, не їхали шукати кращої долі за кордоном та «гідно тримали культурний фронт області».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: театр ОВА бюджет драмтеатр зарплата 
Матеріали по темі